Cum ar putea reînvia ultimul chioșc verde din Parcul Cișmigiu. O bijuterie acum uitată și dărăpănată, cândva mini prăvălia de unde luai ziare și tutun

03 feb. 2023
723 Afișari
Cum ar putea reînvia ultimul chioșc verde din Parcul Cișmigiu. O bijuterie acum uitată și dărăpănată, cândva mini prăvălia de unde luai ziare și tutun
Cum ar putea reînvia ultimul chioșc verde din Parcul Cișmigiu. O bijuterie acum uitată și dărăpănată, cândva mini prăvălia de unde luai ziare și tutun | Sursa foto: B365.ro

Cel mai vechi chioșc de ziare din Parcul Cișmigiu pare că a fost uitat de autoritățile locale. Dacă în trecut bucureștenii puteau să cumpere de aici ziare sau țigări, acum chioșcul nu oferă trecătorilor decât obloane trase, reclame scorojite și găinaț de porumbei.

Cel mai vechi chioșc din Parcul Cișmigiu este în paragină

La ieșirea din Parcul Cișmigiu dinspre Bulevardul Regina Elisabeta se află cel mai vechi chioșc din parc, fiind locul de unde bucureștenii puteau să își cumpere „ziare și tutun”. Vârsta acestuia nu se cunoaște cu exactitate, dar se presupune că acest chioșc are mai bine de 130 de ani, fiind aproape de-o seamă cu parcul din centrul Bucureștiului.

Chioșcul este ultimul rămas de acest fel, provenind din Bucureștiul secolului al XIX-lea, de pe vremea lui Carol I. Astăzi, și-a pierdut din splendoarea și farmecul de altă dată, iar oamenii trec pe lângă obloanele sale trase zi de zi fără să-i cunoască istoria.

Nu de puține ori chioșcul a căzut „pradă” artiștilor stradali care l-au văzut bun drept pânză pentru graffiti-urile lor, un trend din ce în ce mai întâlnit pe clădirile istorice din centrul Bucureștiului.

Pentru că acest chioșc se află într-o stare deplorabilă de mulți ani, consilierul local al Sectorului 4, Dan Călina, deplânge felul în care a ajuns să arate simbolul ce se află vizavi de Primăria Capitalei. Acesta chiar propune noi întrebuințări pentru acest colț din istoria Parcului Cișmigiu:

Ca propunere, un minicentru turistic centrat pe istoria celui mai vechi parc al Bucureștilor, Cișmigiul, ar funcționa ideal. De aici ar fi distribuite hărți și diverse suveniruri. Să ne promovăm istoria orașului așa cum trebuie, prin valorificarea oricărui fragment relevant din epoci anterioare, spune Dan C. pe pagina sa de Facebook.

Cel mai vechi chioșc din Parcul Cișmigiu
Cel mai vechi chioșc din Parcul Cișmigiu. Sursa foto: Facebook – Dan Călina

Postarea a strâns sute de reacții și comentarii

Postarea a strâns sute de reacții și comentarii. Oamenii și-au amintit de chioșc de pe vremea în care își cumpărau chiar ei ziare sau au postat fotografii cu acesta mai vechi:

D. Munteanu: Prin anii ’50-54, cumpăram un ziar de la acest Chioșc renumit și mergeam alături la o bere la Gambrinus și îl răsfoiam.

F. Vatajelu: August 2018

Chioșcul din Parcul Cișmigiu
Chioșcul din Parcul Cișmigiu. Sursa foto: Facebook – F. Vatajelu

M. Tuța: Păcat că Cișmigiul a ajuns în această situație deplorabilă, fiind chiar sub nasul primăriei.

Braga, băutura cu care se răcoreau vizitatorii Parcului Cișmigiu

Braga este denumirea unei băuturi nu foarte pretențioase de care se bucurau oamenii care își doreau să se răsfețe într-o zi călduroasă. Aceasta era, de fapt, o fiertură de mei măcinat (de porumb sau de secară), puțin tulbure, cu o aromă dulce-acrișoară și cu o urmă de alcool, conform Anonimus.ro.

De aici și expresia „ieftin ca braga”. Băutura răcoritoare costa cinci parale și mulțumea orice cumpărător care nu-și permitea să dea mai mult pe o „răcoritoare”.

Chioșcul mai punea la dispoziția cumpărătorilor și sifon, sirop, țigări, limonadă și înghețată. Cu toate acestea, odată cu schimbarea trandurilor în materie de băuturi, braga a rămas doar în amintirea nostalgicilor. Aceasta mai este produsă de familii de musulmani din Sudul țării, dar numai pentru consumul propriu, dar și în alte zone ale țării.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies