Cum ar fi dacă, în loc de palmieri, pe Pasajul Pallady am avea tablouri din colecția secretă ascunsă în pereți, undeva în București

24 mai 2023
639 Afișari
Cum ar fi dacă, în loc de palmieri, pe Pasajul Pallady am avea tablouri din colecția secretă ascunsă în pereți, undeva în București
Cum ar fi dacă, în loc de palmieri, pe Pasajul Pallady am avea tablouri din colecția secretă ascunsă în pereți, undeva în București

Bună dimineața, dragi cititori, și bine v-am regăsit în mijlocul unei săptămâni care se anunță cel puțin cultural-interesantă.

Azi începe Salonul de Carte Bookfest. Nu doar un eveniment dedicat lansărilor de carte, editurilor și lecturii în general, ci mai ales un prilej extraordinar pentru sute de reportaje, articole și postări în social media ale cetățenilor care ridică exasperați mainile către cer & cad în genunchi întrebând DE CE, DOAMNE, SUNTEM ULTIMA ȚARĂ DIN EUROPA LA CITIT? DE CE NU CITESC ROMÂNII?, DE CE ACEST BLESTEM? pentru ca mai apoi să deschidă Instagramul să se uite la filmulețe cu pisici.

Comitetul de analiză b365.ro nu are răspunsul definitiv la întrebarea ‘de ce nu citesc românii?’, dar o posibilă explicație în ce privește strict bucureștenii și lectura e că 90% din timpul pe care nu îl dormim e petrecut urlând ȚI-A LUAT MĂ-TA STRADĂ? prin oraș și în rest stăm la coadă la înghețată și mergem la serviciu și cam aia e ziua. Când să mai citim? Sunt milioane de filmulețe cu pisici adorabile pe internet și abia avem timp să ne uităm la câteva pe zi. Unde mai băgăm și cărți?

Dezbaterea ‘de ce stăm atât de prost la citit’ e o distracție în sine, pentru că toată lumea are altă părere și nimeni nu se pune de acord. Poate că cititul e un obicei pe care ori îl preiei din copilărie/adolescență și rămane parte din tine, ori aia a fost – dacă crești într-o familie în care se citește, e aproape imposibil să nu se lipească de tine. Altfel, nu pocnește pe nimeni cititul la 40 de ani, cum te apucă mersul la sală. Poate dacă nu am fi fost ținuți în teroare în școală cu cărți care nu ne plac și ni s-ar fi arătat și alte opțiuni, începea să ne placă. Cine poate ști adevărul?

Arta cere sacrificii, de exemplu să faci găuri în pereți

Râmânem în domeniul artelor, unde Darius Vâlcov, fost ministru de finanțe, care fugise în Italia înainte de condamnarea la șase ani de închisoare, s-a predat azi noapte pe lângă Napoli. În sfârșit – o să spuneți – un politician care nu mai fuge de justiție și în sfârșit începe să se facă dreptate în țara noastră în care ‘nu citește nimeni’.

Deși știrile spun că acesta s-a predat de bunăvoie, cel mai probabil explicația e că băuse o cantitate generoasă de prosecco și consumase pizza (era, totuși, la Napoli), se simțea bine, la vita e bella, apoi la un moment dat s-a ridicat de la terasă să caute toaleta și a ajuns din greșeală la secția de poliție.

De ce este aceasta o știre din domeniul artelor? veți întreba. Deoarece, conform Hotnews, la momentul anchetei inițiale, procurorii au găsit, pe lângă 1,3 milioane de lei, 90.000 euro, trei lingouri de aur (?!) și un total de 173 tablouri, unele dintre ele fiind ascunse în pereții (!) unor case.

Să deții 173 de tablouri înseamnă o dedicare impresionantă și o pasiune pentru pictură pe care noi, oamenii de rând, nici nu ni le putem imagina. Noi, care atunci când vizităm muzeul Prado din Madrid, obosiți după trei ore de stat la coadă, la al paișpelea tablou ni se amestecă Rembrandt cu Goya în cap și ne așezăm în fund plângând că ne doare spatele și vrem gogoși.  

Domnul Darius Vâlcov și-a spart pereții ca să bage tablouri în ele și noi nu putem nici să stăm puțin în picioare să admirăm Saturn devouring his son

E vară, să nu uităm de palmieri

Vara asta, când veți pleca în pelerinajul sfânt de weekend spre mare și veți trece prin/peste/pe sub noul pasaj construit de Primăria Sectorului 3 la Pallady, veți admira nu doar o parte din palmierii rămași în stoc și aranjați în ghivece între sensurile de mers, ci și – conform acuzelor Primăriei Sectorului 4, un proiect copiat întru totul, un furt de proprietate intelectuală. Daniel Băluță de la PS4 acuză că Robert Negoiță a furat ideea de ‘suprastructură metalică cu iluminare arhitecturală tip Vortex’ de la pasajul Europa Unită (S4) și l-a folosit în designul de la Pallady. Iar desigur, răspunsul PS3 a fost că doar ‘s-au inspirat’ din acest pasaj și din alte pasaje din lume și că, cu alte cuvinte, nu a inventat Băluță pasajele, precum un designer de rochii acuzat de altul că i-a copiat tiparul va spune ‘ce, ai inventat tu rochiile?’. 

Momentan nu e clar ce s-a întâmplat – până vom afla adevărul și justiția își va urma cursul sau măcar până vom afla ce e ăla ‘vortex’, rămâne să așteptăm să vedem ce obiecte decorative vor mai apărea pe pasajul respectiv, pe lângă palmieri. O parte din alea 173 de tablouri nu sună rău.

Nota B365.ro – Tot Oana, mai jos:

Cookies