Cum alegi corect mașina de găurit pentru lucrări casnice și profesionale (P)

28 mart. 2022
36 Afișari
Cum alegi corect mașina de găurit pentru lucrări casnice și profesionale (P)
Cum alegi corect mașina de găurit pentru lucrări casnice și profesionale. Sursa foto: Pixabay

Fie că lucrezi în domeniu și ai experiență, fie cauți o mașină de găurit și înșurubat pentru eventuale lucrări de reparații în casă este important să te documentezi serios înainte să iei o decizie. Mașina de găurit este concepută pentru numeroase utilizări, de la spargerea și găurirea pereților din beton și până la prelucrarea lemnului, amenajări interioare, bricolaj sau metalurgie.

  • Cu fir sau acumulatori

Mașinile de găurit sunt de două tipuri: cu fir sau acumulatori. Ultima variantă rezervă utilizatorului mobilitatea și libertatea de mișcare în manevrarea ustensilei și în afara unei surse de curent. Mașina de găurit pe bază de acumulatori este confortabilă pentru lucrări în afara casei. Dacă activitatea ta este statică și de lungă durată, atunci o mașină de găurit cu fir este ceea ce cauți.

Mașinile de găurit alimentate la priză sunt mai convenabile, dată fiind eliminarea acumulatorului. Astfel de echipamente se bucură de motoare puternice, speciale pentru sarcini dificile. Mașina de găurit cu acumulator este la mare căutare în zilele noastre. Și asta din varii motive: conferă libertate de mișcare și posibilitatea de a efectua lucrări implicit în spații înguste sau greu accesibile.

  • Puterea motorului

Și în această privință mașinile de găurit se împart în 3 tipuri: hobby sau profesionale. În funcție de acest aspect, motorul poate dispune de grade diferite de putere: mică, medie sau mare. Astfel de ustensile care au puterea maximă de 600 W sunt concepute pentru uzul ocazional, de exemplu, reparații eventuale prin casă. Cele de 600 – 1000 W sunt mașinile cu putere medie, indicate pentru sarcini profesionale. Motorul cu putere de minim 1000 W este dedicat exclusiv profesioniștilor în domeniu. O mașină de găurit perfectă pentru uzul casnic are o putere de 500 – 900 W și un cuplu de 15 și 35 Nm. Acest tip de echipament se adresează lucrărilor efectuate în materiale precum zidăria sau aliaje metalice. Tot ce depășește această putere/cuplu este dedicat lucrărilor executate cu pereți foarte groși și metale foarte dure.

  • Rotațiile pe minut

Performanța mașinii de găurit este semnalată și de elemente precum: numărul de rotații pe minut și treptele de viteză. Pentru utilizare casnică, echipamentul de găurit necesar implică două trepte de viteză și o turație de 1900 rotații pe minut. Pentru nivelul profesional sunt recomandate mașinile de găurit cu fir și turații până la 3000 pe minut.

Dacă ești în căutarea unei mașini de găurit pentru multiple întrebuințări casnice, optează pentru un model cu un număr de rotații de minim 200-300 și care poate ajunge la 1200 – 1500 rotații pe minut.

  • Greutatea

Sugestia specialiștilor este aceea de a achiziționa modele de 1 kilogram în contextul lucrărilor uzuale, respectiv de maxim 3 kilograme, pentru execuții performante. Cu alte cuvinte, mașinile de găurit care cântăresc mai mult au motoare mai puternice și acumulatori cu autonomie de lungă durată, însă manevrarea este incomodă.

Utilizarea corectă a mașinii de găurit: sfaturi esențiale pentru începători

Mașina de găurit este utilizată pentru înșurubat, deșurubat, găurit cu percuție sau fără. Mașina de găurit fără percuție este necesară pentru a da găuri în lemn, metal sau plastic. Modelul cu percuție este destinat pentru găuri date în cărămidă, bolțari sau BCA.

Folosește ochelari de protecție, antifoane sau o mască antipraf atunci când lucrezi cu suprafețe de cărămidă sau beton.

Alegerea burghielor trebuie făcută conform materialului de lucru și biții adecvați șuruburilor pe care le desfaci sau le înșurubezi. Folosește mandrina și strânge cum trebuie burghiul sau port-bitul pentru a-i menține stabilitatea.

Modul de funcționare al mașinii de găurit trebuie adaptat lucrării tale: înșurubare, găurire cu sau fără percuție. Nu folosi percuția pentru lemn, metal sau plastic, deoarece poate provoca vibrații care îngreunează lucrarea.

Oprește mașina și abia apoi setează modul de operare și viteza de rotație. În caz contrar, afectezi durata de viața a echipamentului.

Pentru șuruburi și diametre de găuri mici, apasă treapta de viteza de rotație mai mare. Diametrele mari și fixarea șuruburilor lungi în lemn necesită treapta cu viteză de rotație mai mică.

Când urmează să lucrezi pe materiale delicate precum ceramica sau sticla, trasează semnul X cu bandă adezivă pentru a împiedica alunecarea. Poți face o mică adâncitură: așază mașina peste semn și bate ușor cu un ciocan.

Mașina de găurit trebuie ținută perpendicular pe suprafața de lucru. Evită să forțezi mașina și apasă ușor și fără întreruperi.

Dacă mașina de găurit nu are mâner suplimentar, atunci prinde echipamentul cu ajutorul mâinii dominante. Folosește-o pe cealaltă pentru a o stabiliza.

Pentru zonele umede sau noroioase folosește o mașină de găurit cu acumulator. Dacă mașina de găurit are cablu, nu îl lăsa jos atunci când ai luat pauză și nu trage de cablul de alimentare în timp ce lucrezi.

Mașina de găurit este o unealtă multifuncțională, pentru situațiile în care vrei să faci anumite modificări, să instalezi sau să repari lucruri, fără intervenția unui specialist.

Cookies