Cum a „uitat” Vanghelie 1 milion de euro în primărie

de:
04 mart. 2013
1 Afișari
Cum a

Potrivit ultimului raport al Curţii de Conturi, pe anul 2011, primăria Sectorului 5 ar trebui să aibă încă aproape 2,5 milioane de lei în cont. Banii provin, în cea mai mare parte, de la cei care nu şi-au plătit taxele şi impozitele locale de-a lungul timpului. 

Cu toate acestea, funcţionarii primarului Marian Vanghelie au stat cu mâinile în sân, la propriu şi nu au făcut demersurile necesare pentru recuperarea acestor bani, prejudiciul creat fiind unul dintre cele mai mari din Bucureşti.  Astfel, prin „nedispunerea tuturor măsurilor de urmărire şi încasare a veniturilor bugetului local în suma de 2.471 mii lei, în sensul că activitatea de urmărire s-a rezumat în cele mai multe cazuri la emiterea de somaţii, fără ca această măsură să fie urmată de celelalte modalităţi de executare silită prevăzute de Codul de procedură fiscală”, s-a creat o gaură în bugetul primăriei Sectorului 5 de aproape 550.000 euro. 

La aceştia se adaugă încă aproape 490.000 euro – venituri estimate care nu au mai intrat în conturile administraţiei locale întrucât respectivele taxe şi impozite, plus majorările de întârziere aferente, nu au fost recuperate până acum. Astfel, 24 de bucureşteni din Sectorul 5 sunt buni de plată circa 808.000 lei în total, inclusiv majorări de întârziere, din  impozitul pe clădiri. De asemenea, alte 77 de firme de pe raza sectorului au de dat la primărie 903.000 lei în urma efectuării mai multor lucrări de construire şi modernizare a clădirilor. 

În acest sens, inspectorii Curţii de Conturi au dispus funcţionarilor din primărie să parcurgă toate etapele prevăzute de Codul de procedură fiscală în vederea executării silite a debitelor restante şi a încasării la bugetul local a veniturilor cuvenite, având în vedere că prescrierea dreptului de încasare a acestora atrage răspunderea persoanelor vinovate de această situaţie. 

Reclamă gratis pe străzile din Sectorul 5

Conform raportului Curţii de Conturi, inspectorii din primăria lui Vanghelie nu s-au preocupat să ia bani nici pentru reclama făcută de un număr de 28 de societăţi private pe stradă (34.000 lei) şi nici din taxa de ocupare a domeniul public de către 11 firme (441.000 lei). 

Cea mai mare abatere, în sumă de peste 9 milioane de lei, rezultă din „evidenţierea eronată în contabilitate, pe cheltuielile entităţii, a proiectelor tehnice aferente lucrărilor de investiţii având ca obiect reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, în loc de contul 231 – Active fixe corporale în curs de execuţie”, se menţionează în document. 

Inspectorii Curţii de Conturi au decis să extindă verificările asupra situaţiilor de lucrări decontate privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, „în scopul identificării unor cantităţi de lucrări neefectuate, stabilirea întinderii eventualelor prejudicii, înregistrarea în contabilitate şi recuperarea acestora potrivit legii”.

În plus, Curtea de Conturi a recomandat funcţionarilor lui Vanghelie să nu mai înregistreze în contabilitate facturi din anul precedent, aşa cum a făcut cu facturile la diverse utilităţi din anii 2011 şi 2012, în sumă totală de 161.000 de lei. 

Cookies