Cum a pus-o pe fugă antisemitul Octavian Goga pe Elena Lupescu, „frumuseţea evreică”: presa de limbă engleză

de:
08 ian. 2011
17 Afișari
Cum a pus-o pe fugă antisemitul Octavian Goga pe Elena Lupescu,

Venirea unui nou premier la putere în capitala României, în persoana lui Octavian Goga, impunerea unor măsuri antisemite, apropierea de Germania  şi înlăturarea amantei regelui, Elena Lupescu, din Bucureşti, erau relatate de presa mondială în primele zile ale anului 1938.

Astfel, The Telegraph Herald relata în 2 ianuarie 1938, citând ziarul britanic the Daily Mail, că „lansând un viguros program anti-semit, Octavian Goga, noul premier al României, a emis ordine pentru restricţionarea activităţii şi afacerilor evreilor, ca şi pentru confiscarea pământurilor lor. Magda Lupescu, prietenă a regelui, va părăsi ţara, cel puţin temporar.”  Sub titlul „Rege şi femeie decid să se despartă”, ziarul arată că „Regele Carol al României şi dna. Magda Lupescu, frumuseţe evreică pentru care şi-a părăsit odată tronul, au decis să se despartă pentru totdeauna”. Elena (cunoscută şi drept Magda) Lupescu se pare că fusese sfătuită să părăsească ţara cu câteva zile înainte de venirea la putere a guvernului anti-semit.

„Deseret News” relata în 6 ianuarie 1938 despre „complotul pus la cale de gruparea teroristă română Gărzile de Fier împotriva regelui şi a iubitei sale cu părul de foc”. Ziarul aminteşte despre asasinarea de către Gărzile de Fier a lui Ion G. Duca, în gară.

Palm Beach Daily News relatează în 3 ianuarie că Magda Lupescu, „iubita evreică cu părul roşu a regelui României Carol părăseşte Bucureştiul pentru a scăpa noul cabinet semi-fascist al lui Goga de o situaţie politică stânjenitoare.” Ziarul american îi citează pe britanicii de la „The London Daily Express” care scriu că un vagon special a fost pus la dispoziţia amantei regelui, pentru a pleca la Paris. Plecarea sa ar fi fost negociată cu premierul Octavian Goga.

Ziarul „The Miami News” vede însă tabloul mai larg al influenţei mondiale pe care urma să o aibă politica noului guvern român. Asta în 4 ianuarie 1938: „Oricât de macabră ar fi orientarea antisemită a noului guvern sub premierul Octavian Goga, nu este cea mai importantă trăsătură a politicii acestui politician ridicat la putere în numele unei minorităţi politice. Nici îndepărtarea temporară din Bucureşti a amantei evreice a regelui Carol, Magda Lupescu. Importantă va fi calea urmată în politica externă. Partidul creştin naţional al domnului Goga este violent pro-german şi urmăreşte repudierea completă a apropierii de Rusia, ca şi o slăbire graduală a legăturilor istorice atât de grijuliu legate de Nicolae Titulescu cu Franţa”.

Ziarul din Florida atrage atenţia că schimbarea de politică externă va fi momentan camuflată, dar va avea parte de sprijinul regelui, un Hohenzollern, în ciuda faptului că populaţia română era majoritar pro-franceză şi pro-democratică. Totuşi, însăşi „opinia publică începe să se schimbe uşor, cu partidele fasciste anti-semite câştigând rapid adepţi prin terorism, exploatarea situaţiei economice în declin şi folosire propagandei şi a banilor germani. Surprinzător la alegerile de săptămâna trecută este creşterea puternică a partidului lui Codreanu, care a ajuns la 15 procente din voturi”.

Elena Lupescu era fiica lui Nicolae (Nahum) Grünberg (născut evreu, dar ulterior botezat creştin) şi a Elizei Falk, catolică, fostă dansatoare la Viena. Însăşi Elena Lupescu era botezată catolic, ceea ce nu a stăvilit însă valul de antisemitism la adresa sa. Ea a devenit amanta regelui Carol al II-lea în 1922. După abdicarea Regelui Carol al II-lea în septembrie 1940, Elena Lupescu l-a urmat în exil. Cei doi s-au căsătorit în 1947, în Brazilia, fosta amantă rămânând alături de fostul rege până la decesul acestuia, în 1953. Într-un articol dedicat fostului monarh de către revista Time, în 1953, era citată o declaraţie  în care Carol îşi cerea dreptul la fericire, pe care îl are până şi orice lăptar, dreptul de a-şi alege partenera de viaţă.

În ceea ce priveşte mandatul de premier al lui Octavian Goga, acesta nu a durat decât 44 de zile, timp în care poetul a adoptat o serie de legi discriminatorii. Într-un interviu acordat în ianuarie 1938 ziarului britanic „Daily Herald”, regele Carol al II-lea şi primul ministru Goga dădeau cifra de 250.000 şi respectiv 500.000 de evrei consideraţi „ilegali”. Dacă regele respingea ideea expulzării, negându-le în schimb orice drepturi, Goga vorbea de 500.000 de aşa-zişi „vagabonzi”, pe care „nu-i putem considera ca cetăţeni români”. Octavian Goga propunea deportarea în Madagascar  a celor 500.000 de evrei, în timp ce Istrate Micescu, ministrul de externe din guvernul Goga-Cuza, declara: „Este urgent să ne măturăm curtea, căci este inutil să tolerăm la noi toate aceste gunoaie”.

Cookies