Cum a mascat preşedintele TVR o risipă de 6 milioane de euro

de:
30 oct. 2013
0 Afișari
Cum a mascat preşedintele TVR o risipă de 6 milioane de euro

În luna mai, conducerea societăţii a considerat că situaţia nu mai e aşa gravă şi a decis înlocuirea parcului auto, pe motiv că autoturismele au „normă de casare îndeplinită, au un parcurs între 200.000 şi 500.000 de kilometri”.

O astfel de acţiune costisitoare presupunea un acord obligatoriu din partea Consiliului de Administraţie (CA), şi cum preşedintele director general al societăţii, Claudiu Săftoiu, şi oamenii săi se temeau că nu-l vor obţine, au apelat la o şmecherie.

În şedinţa din 15 mai, conducerea executivă a prezentat o notă de fundamentare prin care solicita membrilor CA modificarea planului de investiţii pentru anul 2013. „Riscăm să cădem din maşină când mergem la filmare” a fost argumentul principal invocat. În schimb, nici în documentul scris, nici în timpul dezbaterii pe această temă nu s-a discutat despre o sumă estimativă necesară pentru achiziţie. Nemulţu­mirea unora dintre repre­zentanţii din Consiliu cu privire la inoportunitatea unei astfel de cheltuieli consistente a fost înlăturată prin angajamentul că o parte din bani vor fi obţinuţi din vouchere Rabla (s-au estimat 66.000 de euro), din buy-back (s-a vehiculat circa 400.000 de euro) şi prin convenţii de barter cu dealerii auto.

Această promisiune a părut suficientă pentru ca CA să aprobe modificarea planului de investiţii şi demararea procedurilor în vederea achiziţiei a 140 de autoturisme. Fără precizarea unui plafon maxim, ci doar cu condiţia ca într-o lună jumătate, adică până cel târziu în iulie, să fie prezentat un caiet de sarcini cu toate detaliile operaţiunii.

45.000 de euro, o maşină

Surpriza cea mai mare avea să apară pe 25 septembrie, atunci când SRTv a deschis o licitaţie publică în sistemul electronic (SEAP), oferind pentru maşinile de care avea nevoie maximum 6,3 milioane de euro (adică 5,1 milioane de euro plus TVA, pe care SRTv nu îl poate deduce de la stat). Membrii Consiliului de Adminis­traţie au aflat de acest lucru din presă: ei nu au văzut nici caietul de sarcini şi, după cum ne-au declarat, nu au ştiut nici despre suma uriaşă pusă la bătaie.

Aflaţi în faţa unui scandal mediatic şi în speranţa că vor intra în legalitate, Cladiu Săftoiu şi oamenii săi din CA au apelat la o nouă şmecherie: deşi nu era pe ordinea de zi a şedinţei din 9 octombrie, au aprobat în Consiliul de Administraţie o hotărâre cu suma deja menţionată în formularul de licitaţie. (vezi documentul în galeria foto). Adică la două săptămâni după ce demarase procedura publică.

Mai multe pe România Liberă.

Cookies