Cum a fost tăiată în secret Pădurea Băneasa de pădurarii care trebuiau să o păzească

de:
20 mai 2013
42 Afișari
Cum a fost tăiată în secret Pădurea Băneasa de pădurarii care trebuiau să o păzească

Pădurile din jurul Bucureştiului au căzut sub drujbele intereselor imobiliare, cu acordul tacit al autorităţilor din Ilfov. Totul s-a petrecut sub privirile pădurarilor, plătiţi de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, care girează tăierea pădurii. În timp ce Direcţia Silvică Ilfov încearcă să ţină gunoiul sub preş, Romsilva trebuie să plătească despăgubiri de zeci de mii de euro în numele pădurarilor, relevă un reportaj al Jurnalul.ro.

Calimachi Dimitrie, unul dintre ultimii moștenitori ai lui Alexandru Ioan Cuza, a revendicat circa 300 de hectare din Pădurea Băneasa, pe care le-a primit apoi în 2007. Un an mai târziu, acesta le-a lăsat în gestiunea Ocolului Silvic Bucureşti, respectiv a pădurarului Ilie Sindilă. Controalele efectuate de inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Bucureşti (ITRSV) în 2010 și apoi în 2012 au descoperit că din pădure au fost tăiați zeci de arbori, estimând un prejudiciu total de jumătate de milion de lei. Se pare că după fiecare jaf descoperit, direcția silvică Ilfov nu a luat nicio măsură concretă pentru a recupera paguba.

Același pădurar, Ilie Șindilă, se face vinovat de alte tăieri ilegale de arborice au avut loc în pădurea ce se află în proprietatea companiei Butan Gaz Internaţional SA, unde au fost găsite 129 de cioate, de la arbori tăiaţi ilegal. Tot Șindilă administra și partea dn Pădurea Băneasa aflată în proprietatea statului, de unde au fost tăiate alte zeci de arbori.

Ulterior descoperirii defrișărilor, pădurarul a intrat în concediu medical pe termen nelimitat. Inspectorii susţin că acesta a gestionat fraudulos suprafeţele de pădure aflate în gestiunea sa. Directoru Direcției Silvice Ilfov, Voicu Dumitru susţine că paguba nu-i atât de mare în pădurea Băneasa, mai ales că încă nu s-a stabilit cu exacitate cine şi ce suprafeţe deţine în pădurea Băneasa. Legat de prejudicial de aproape 200.000 euro de care se face responsabil pădurarul Sindrilă, Voicu Dumitru se apără susţinând că i s-a imputat paguba: “Suntem în instanţă cu el. Recuperăm prejudicial doar în instanţă”.

La un interviu cu reporterii cotidianului Jurnalul Național, Vociu a ţinut să atenţioneze că este un om foarte puternic. “Sunt susţinut politic în mai multe etape. Eu nu am venit pe vremea PDL aici. Am venit pe altă vreme, în 2009. Aşa nu e un secret, că am ajuns în funcţie pe linie de partid. Clar! Cine m-a adus şi în ce fel este problema mea.”, a declarat directorul DS Ilfov, Voicu Dumitru. 

Cookies