ȘTIRI

Cum a fost ridicat Nicușor Dan cu duba, de jandarmi, în mod abuziv VIDEO

Un film realizat de Vlad Petri și urcat pe Youtube arată cum au acționat jandarmii și cum i-au ridicat pe protestatarii pașnici de pe trotuar. Înte aceștia, și Nicușor Dan.

Acţiunea a început în jurul orei 13.00, fiind anunţată ca „lanţ uman în jurul Halei Matache”, fără a fi indicat vreun organizator, informează Mediafax.

Încă de la ora 12.30, la Hala Matache se aflau mai mulţi jandarmi, iar după ora 13.00 au început să se adune pe lângă imobil mai multe persoane, printre care şi activişti pentru patrimoniu de la diverse organizaţii, precum Nicușor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, şi Doina Wella, de la Fundaţia Pro Patrimonio.

Aproximativ 30 de oameni, majoritatea tineri, s-au adunat în apropierea Halei Matache, aceştia mergând în jurul clădirii întrucât nu aveau autorizaţie de protest. Manifestanţii au mers în grup pe lângă imobil, fără a scanda vreun mesaj, şi au afişat câteva cartoane cu texte precum „Hala Matache e o valoare. Dacă se demolează, e irecuperabilă”, „Hala Matache nu e o clădire, e Bucureştiul!”, „Dacă hala e demolată, noi pierdem bani”, „Respectaţi legea! Organizaţi concurs!”.

În schimb, locuitorii din zonă care făceau piaţa în acel moment i-au contrazis pe protestatari, spunând că hala este „un focar de infecţie” şi ar trebui demolată sau mutată.

Jandarmii, printre care se afla şi un „negociator”, după cum avea inscripţionat pe vestă, le-au cerut protestatarilor să părăsească zona întrucât nu au autorizaţie de protest şi i-au îndepărtat de hală, manifestanţii regrupându-se pe un trotuar, unde au staţionat o vreme, unii dintre ei filmând. Echipele de jandarmi i-au luat apoi pe unii manifestanţi şi i-au dus în dube, mai întâi pe trei femei care aveau afişe, apoi şi pe alţii care se aflau pe trotuar, în faţa halei. Unii s-au opus şi au fost luaţi pe sus, iar alţii au mers flancaţi de mai mulţi jandarmi.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a declarat că protestul nu a fost autorizat şi manifestanţii au fost avertizaţi de mai multe ori să se retragă din zonă. Peste 20 dintre cei care au participat la miting, printre care şi Nicuşor Dan şi Doina Wella, au fost duşi la Secţia 3 de Poliţie pentru a fi identificaţi şi pentru a se lua măsurile legale în funcţie de gradul de participare al fiecăruia.

Nicuşor Dan a spus că 23 de persoane au fost duse la secţie şi că el a semnat procesul verbal, intenţionând să facă plângere contra unui jandarm care le-a adresat celor transportaţi în dubă cuvinte vulgare în drum spre secţie. „A refuzat să se legitimeze, toţi au refuzat să se legitimeze. Am întrebat cine-i şeful dispozitivului, dar nu au răspuns”, a spus Nicuşor Dan.

El a precizat că a fost de acord să se legitimeze la locul protestului, dar în ciuda acestui fapt, jandarmii l-au condus la dubă, deşi se afla pe trotuar alături de ceilalţi protestatari.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, în 20 septembrie, că Hala Matache trebuie mutată cu fix 37 de metri şi 20 cm pentru a face loc Bd. Uranus.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button