Cum a fost la VARTAVAR, BĂTAIA cu APĂ a ARMENILOR. FOTO REPORTAJ printre picături de apă sub soare

de:
08 aug. 2016
1 Afișari
Cum a fost la VARTAVAR, BĂTAIA cu APĂ a ARMENILOR. FOTO REPORTAJ printre picături de apă sub soare

Comunitatea armenilor din România cuprindea la recensământul din 2012 peste 1.300 de persoane, atât în Bucureşti, cât şi în alte zone din ţară. În timp ce majoritatea creştinilor sărbătoresc Schimbarea la faţă în data de 6 august, Biserica Armeană o marchează ca fiind cea de-a XIV-a duminică după Paşti, adică la 98 de zile după această sărbătoare, fiind de obicei sărbătorită între 28 iunie şi 1 august. Cu toate acestea, povestea acestei sărbători la armeni este strâns legată de vremurile păgâne, dinaintea creştinismului, chiar dacă se spune că Armenia este prima ţară din lume creştinată. 

Astfel, odinioară, sărbătoarea Vartavarului era legată de Astghic, zeiţa apei, iubirii, fertilităţii şi frumuseţii din mitologia armeană, echivalentul zeiţei Afrodita din mitologia greacă. Pentru Astghic se aduceau ofrande de trandafiri, se dădeau drumul la porumbei şi oamenii se stropeau cu apă. Acest obicei a fost păstrat în timp, fiind întâlnit chiar şi astăzi. 

Evenimentul din Bucureşti a înceut în jurul orei 10.30, atunci când zeci de oameni au participat la un tur pietonal gratuit prin Cartierul Armenesc, în timp ce creştinii armeni au luat parte la slujba din Biserica Armenească.

Între timp, organizatorii au pregătit cele necesare unei bătăi cu apă pe cinste, pornind de la baloane umplute cu apă, pistoale cu apă, pompe, vase mai mici sau mai mari şi chiar un furtun. Astfel, cei prezenţi s-au udat, au dansat şi s-au distrat timp de mai multe ore. Anunţul de la intrare prevestea ce urmează să se întâmple, astfel că nimeni nu s-a supărat că a fost udat, uneori chiar şi din cap până în picioare.

Puţini au fost fotografii care au ales să se încumete în mijlocul bătăii cu apă, aceştia încercând pe cât posibil să îşi protejeze aparatura. 

Bătaia cu apă a început după ora 12.00, atunci când soarele ardea cel mai tare. Printre participanţi s-a numărat şi Varujan Vosganian care a făcut poze cu oamenii prezenţi şi a participat pentru câteva momente la bătaia cu apă.

De la prichindei care de abia se ţineau pe picioare, până la bătrâni dornici de puţină distracţie şi râsete, toţi au fost udaţi şi au udat pe alţii. La final, după ce fiecare dintre cei prezenţi erau uzi leaorcă, au început să danseze dansuri tradiţionale sub jeturi reci de apă care răcoreau atmosfera. Până la sărbătoarea de anul viitor vă puteţi delecta cu câteva dintre fotografiile surprinse anul acesta. 

Restul imaginilor le puteţi urmări în GALERIA FOTO de la începutul reportajului.

Cookies