Cum a fost la show-ul lui Dylan Moran de la Bucureşti

de:
09 oct. 2013
1 Afișari
Cum a fost la show-ul lui Dylan Moran de la Bucureşti

Dylan Moran, supranumit de jurnaliştii de la Le Monde drept „cel mai bun performer de stand-up comedy în viaţă” a ajuns marţi la Bucureşti. Costel, unul dintre pionierii stand-up-ului românesc, a deschis evenimentul cu un show special, care a stârnit hohote de râs în sală aproape la orice frază.

După prestaţia lui Costel a apărut invitatul special al serii, care şi-a început show-ul mulţumindu-le spectatorilor, în limba română, că au venit la spectacolul său. „Mulţumesc pentru că aţi venit în seara asta. Mă bucur să fiu aici la Bucureşti şi sunt încântat că aţi venit. Vă mulţumesc pentru prezenţă. Sunt sigur că sunt şi alte lucruri de făcut în Bucureşti într-o seară de marţi. E prima mea zi aici şi ultima, pentru moment. Călătoresc de ceva vreme în estul şi centrul Europei şi e jenant când ajungi într-un loc faimos ca Bucureştiul şi vezi cât de leneşi sunt irlandezii. Vă sunt recunoscător şi sunt ruşinat de cât de prost sunt eu şi de cât de deştepţi sunteţi voi pentru că vorbiţi engleza. Limba de aici… am crezut că e grea limba în Republica Cehă, apoi am crezut că e grea limba în Croaţia sau Serbia, dar aici… sunt pierdut, pentru că aveţi o limbă latină, cu câteva influenţe slave. Am înţeles că ştiţi şi ceva franceză, spaniolă şi ceva italiană, dar aveţi această ciudăţenie: nu puteţi înţelege limbile slave, deci avem asta în comun”, a spus comediantul.

Apoi, comediantul a vorbit, în treacăt, despre istoria tumultoasă a românilor, despre tensiunile dintre România şi Rusia, despre criza economică şi lipsa locurilor de muncă, „pentru că generaţia mea a luat toţi banii şi nu a mai rămas nimic”. „Aţi observat că recesiunea din Europa s-a resimţit în toate ţările distractive? Irlanda, Portugalia, Grecia, Spania. Acestea au fost ţările lovite cel mai dur de criza financiară. Nu a fost criză financiară în Germania, pentru că n-o să poţi să spui «vreau să mă relaxez, hai să mergem în Germania»„, a spus Dylan Moran.

În cadrul show-ului, Dylan Moran a mai vorbit şi despre sterotipurile despre români, existente în Vest, dar şi despre diferenţele dintre europeni şi americani. El a criticat şi pozitivismul american. „Oamenii cumpără acest pozitivism. Nimeni nu rezistă acestui pozitivism. Am fost într-un hotel din SUA şi opt oameni m-au întrebat dacă mi-a plăcut musliul dezgustător de la micul-dejun şi mi-am dat seama că m-au tot întrebat pentru că nu am fost îndeajuns de pozitiv. Trebuia să mă urc pe masă şi să spun: „This is the shit!”. Americanilor le place să aibă ceva în care să creadă. Sunt oameni nervoşi, din cauza asta au atât de multe arme. Şi când cineva te întreabă dacă eşti bine e ca o ameninţare: Eşti bine? Da? Crezi că poţi să te simţi şi mai bine?”

Dylan a mărturisit în cadrul show-ului şi că unul dintre puţinele lucruri pe care le mai ştie despre Romania este… opera lui Emil Cioran. Nici situaţia câinilor comunitari din România nu îi era străină lui Dylan Moran, fapt pentru care subiectul nu a lipsit din arsenalul glumelor pregătite pentru show-ul de marţi seară. Programul său a continuat cu o serie de sketch-uri savuroase pe diferite teme, de la religie la tehnologie, de la viaţa de familie, cu copii şi animale de companie, până la diferite stereotipuri etnice, personaje politice sau orientări sexuale.

După pauză, Dylan a revenit pe scenă fiind suprins de o „mică atenţie” primită din partea unui fan: o ciocolată lăsată pe masa lui de pe scenă. Gestul l-a amuzat pe Dylan, care a continuat să glumească pe seama ospitalităţii românilor. Apoi, în cea de-a doua parte a show-ului, Dylan Moran a criticat şi toleranţa românilor pentru fumat. „Am observat că în România este o tolorenţă mare pentru fumat. În Bucureşti vezi copii de doi ani pe stradă cu ţigara în gură”, a precizat comediantul.

Ulterior, el a spus numeroase glume despre criza vârstei mijlocii, despre sex şi despre diferenţele dintre femei şi bărbaţi, care au fost gustate intens de public.

Pentru că s-a vorbit în cadrul show-ului despre stereotipuri, pot spune că spectacolul a fost peste aşteptări, comediantul dovedind că poate fi amuzant chiar şi pentru români, în contextul în care unii nu gustă atât de mult glumele vesticilor, care pot părea uneori destul de seci.

Aşadar, dacă ar reveni la Bucureşti, pot spune că m-aş întoarce cu plăcere la un show de-al comediantului, cu condiţia să nu mai am în spatele meu o femeie singură care să râdă zgomotos cât pentru toată sala, astfel încât să nu pot auzi mare parte din prima parte a show-ului. Din fericire, în cea de-a doua parte a spectacolului, această spectatoare zgomotoasă nu a revenit în spatele meu şi m-am putut bucura pe deplin de glumele comediantului.

Cookies