Cum a fost la PARADA MILITARĂ de 1 DECEMBRIE de la Arcul de Triumf VIDEO

de:
01 dec. 2016
0 afișări
Cum a fost la PARADA MILITARĂ de 1 DECEMBRIE de la Arcul de Triumf VIDEO

Cu mic cu mare, cu steguleţe, flori şi telefoanele pregătite pentru poze, mii de bucureşteni au împânzit zona Pieţei Arcului de Triumf pentru a asista la parada impresionantă organizată cu ocazia Zilei Naţionale. Vremea a ţinut cu ei, deşi la ora la care oamenii au început să se strângă pe bulevardul Kiseleff erau -3 grade afară.

Puţin înaine de ora 10.00, atmosfera de sărbătoare a cuprins întreaga zonă când au început să răsune cântece cu accente patriotice, cei prezenţi fredonând „Cântă cucu-n Bucovina” sau „Drum brun”.

Startul manifestărilor a fost dat în jurul orei 11.00 de şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, acesta anunţându-l pe preşedintele Klaus Iohannis că detaşamentele sunt pregătite de acţiuni. Toată lumea şi-a îndreptat privirile către tribuna oficială de unde şeful statului s-a îndreptat către Arcul de Triumf unde a depus o coroană de flori, apoi rând pe rând au început să treacă militarii pe sub monumentul proaspăt reabilitat.

Principala atracţie au fost avioanele multirol F-16, motocicletele enduro şi ATV-urile pentru forţele pentru operaţii speciale, acestea fiind, totodată, nouătăţile din acest an ale Armatei Române. Dacă băieţii au fost impresionaţi de acestea, fetiţelor le-au plăcut „caii şi domnii în roşu” (reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă – n.r.).

În jurul ore 13.00, cum era de aşteptat, către Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Victoriei pe bulevarde s-a mers cu dificultate mai bine de 20 de minute după ce parada s-a încheiat. De altfel, aglomeraţia a fost unul din motivele de nemulţumire generală.

Printre oficialitățile care au asistat la paradă s-au numărat cei trei foști președinți ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, premierul Dacian Cioloș, membri ai guvernului și reprezentanți ai Corpului Diplomatic. Printre aceștia, ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în România, Dean Thompson, și ambasadorul Franței, Francois Saint-Paul.

La paradă au mai fost prezenți directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Helvig, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, împreună cu copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu și cu primarul Capitalei, Gabriela Firea, se află în mulțime lângă sediul ALDE. Din această zonă s-au auzit huiduieli în momentul în care și-au făcut apariția în piață premierul Dacian Cioloș și președintele Klaus Iohannis.

Dragnea a declarat că a venit să se bucure de Ziua Națională: „Am venit să mă bucur de Ziua Națională, de ziua noastră a românilor și am venit cu drag și cu foarte multă bucurie la parada militară. Să nu uităm niciodată că suntem români și să ne iubim țara„.

La rândul său, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat că se simte foarte bine împreună cu copiii, cu colegi și prieteni.

Stau foarte bine, sunt aici cu cei mici, cu colegi, cu prieteni, sunt români care se bucură de defilarea de la Arcul de Triumf. Nu mă simt deloc stingherită sau dezavantajată, mă bucur ca oricine astăzi de Ziua Națională și nimic nu îmi umbrește această bucurie„, a declarat Firea.

Anul acesta, parada militară i-a omagiat pe eroii căzuți în Primul Război Mondial, în contextul în care anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Războiul de Reîntregire. Parada a fost deschisă de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”.

Cookies