EXCLUSIV | Cum a fost fabricat filmul cu încasări fenomen “Romina, VTM”, adică “Romina, viața mea”. Interviu cu Răzvan Macovei, regizorul producției

13 ian. 2023
912 Afișari
EXCLUSIV | Cum a fost fabricat filmul cu încasări fenomen “Romina, VTM”, adică “Romina, viața mea”. Interviu cu Răzvan Macovei, regizorul producției
Cum a fost fabricat filmul cu cele mai mari încasări din istorie, “Romina, VTM”, adică “Romina, viața mea”. Interviu cu Răzvan Macovei, regizorul producției

În prezent, “Romina, VTM” se află pe primul loc la box-office în România, cu încasări de 1, 3 milioane de euro. A detronat „Teambuilding”, a sărit peste „Avatar-Calea Apei„. Cum? Cum se face? Comedia romantică, din a cărei distribuție fac parte vedete cu mare priză la public, vloggeri sau cântăreți de manele ca Țancă Uraganu și Bogdan de la Ploiești, este filmul-fenomen al începutului de an 2023, cea mai bine vândută producție în presales din toate timpurile românești. Mai jos despre cum să faci un film profitabil, despre feel good, manele și prejudecăți. Interviu cu Paul Răzvan Macovei, regizorul “Romina, VTM”.

Imagine de la avanpremiera filmului „Romina, VTM”. Foto credit: Vidra Production si Selly Media Network.

Romina, VTM” este produs de Vidra Production (Teambuilding) în colaborare cu Selly Media Network. Alături de Nicole Cherry, din distribuție mai fac parte: Țzancă Uraganu, Bogdan de la Ploiești, Matei Dima (Bromania), Selly, Costel Biju, Cosmina Păsărin, YNY Sebi, Rareș Mariș, etc. “Romina, personaj interpretat de cântăreața Nicole Cherry, încearcă să salveze terasa tatălui ei din Costinești. Ajunge să se îndrăgostească de Valentin (personaj interpretat de actorul Rareș Mariș), un turist care se află în vacanță la Costinești, venit cu planul de a cânta la chitară la mare. Romina, o fată cu suflet mare, îl ajută să devină un artist adevărat. În peisaj apare apoi Gino, fostul iubit al Rominei, care îl face pe Valentin să devină gelos”, spune sinopsisul filmului.

Foto credit: Vidra Production si Selly Media Network.

Regizorul Paul-Răzvan Macovei a studiat la Queen Mary University of London (2016) și a realizat până acum două filme “Noaptea Ursului” (2019) și “Cu lapte, fără zahăr” (2014).

Paul-Răzvan Macovei, regizorul filmului „Romina, VTM”. Foto credit: Mihai Pîrlitu.

M-am întors să lucrez în România pentru că, până la urmă, aici sunt țara, cultura și limba mea”

Paul-Răzvan Macovei: “Am studiat în Uk, unde am și lucrat un pic. Am fost asistent de regie la câteva proiecte iar în timpul facultății am făcut și un scurt metraj, “Cu lapte, fără zahăr”. Când mă apropiam de finalul facultății s-a întâmplat ceva care ține strict de noroc. CV-ul meu a ajuns, întâmplător, la o casă de producție. M-au contactat și mi-au oferit un job în România. Atunci am avut de luat o decizie: dacă să stau într-o piață străină, matură și extrem de dezvoltată, în care este extrem de greu să ajungi să faci niște lucruri mai mari sau să vin într-o piață în dezvoltare, pe care o cunosc bine; până la urmă aici sunt limba mea, cultura și țara mea. Am luat decizia să lucrez în România și cred că a fost una foarte bună. Însă, mă tentează foarte mult să lucrez în străinătate, sunt conectat la ce se întâmplă în afară în industrie”.

Echipa care-a realizat filmul ” Romina, VTM”. Foto credit: Mihai Pîrlitu.

VTM, adică “viața mea”, este o declarație de dragoste, așa cum este și filmul”

B365.ro: De ce se numește “Romina, VTM”?

Paul-Răzvan Macovei: “Titlul acesta i-a sunat foarte mișto lui Matei Dima (vlogger, regizor, actor de stand up faimos pe rețelele sociale, n.n). Este numele personajului principal interpretat de Nicole Cherry, personaj care trece printr-o schimbare majoră. Asta cu VTM, adică “viața mea” este o expresie foarte prezentă în muzică. Este o declarație de dragoste, așa cum este și filmul până la urmă, pentru că noi asta ne-am propus: să facem un film de feel good. Un film de dragoste cu oameni tineri pentru oameni tineri. În același timp “viața mea” are și o latură un pic ironică. Toată comunitatea asta hispterească folosește mult expresia “viața mea” în sens ironic”.

Imagine din timpul filmărilor. Foto credit: Bogdan Pîrlitu.
Imagine de la avanpremiera filmului „Romina, VTM”. Foto credit: Vidra Production si Selly Media Network.

Am citit scenariul și mi s-a părut îndrăzneț pentru o societate conservatoare, cum este cea din România”

B365.ro: Cum ai ajuns să regizezi “Romina,VTM”?

Paul-Răzvan Macovei: “In ultimul timp am lucrat mult în producție, de anul trecut am început să lucrez freelancer pe scenaristică și regie. Am dobândit încredere că pot să trăiesc din asta. Am picth-uit la tot felul de proiecte, pe la mai mulți producători, și am avut norocul, chiar norocul, ca lui Matei Dima să-i placă una dintre ideile mele. Am scris un scenariu, pe care Matei plănuiește să-l filmeze anul acesta, din câte știu. L-am scris împreună cu co-scenaristul Șerban Racovițeanu. Câteva luni mai târziu, Matei m-a sunat și mi-a propus proiectul. Am citit scenariul și mi s-a părut îndrăzneț. Asta s-a întâmplat ‪pe data de 4 august‬, 2022, iar o lună mai târziu deja filmam la Costinești. Toate capetele de departament erau alese deja când am intrat eu în proiect, am avut un mare noroc că la cameră a fost Mișu Ionescu, cu care filmez mereu”.

Imagine de la avanpremiera filmului „Romina, VTM”. Foto credit: Vidra Production si Selly Media Network.
Să-ți propui să faci un feel-good movie, despre o cultură subreprezentată, este o chestie îndrăzneață”

B365. ro: De ce ți s-a părut „îndrăzneț” scenariul “Romina, VTM”?

Paul-Răzvan Macovei: “Într-o societate destul de conservatoare, cum este cea din România, să-ți propui să faci un feel-good movie despre o cultură subreprezentată, pentru marile ecrane, este o chestie provocatoare pentru public. Provocarea se manifestă și în reacțiile pe care le are filmul în momentul de față. Cred că este bine că există acest film pentru că deschide un dialog, o dezbatere”.

Până la urmă, filmul este o poveste de dragoste la Costinești și da, are și manele”

Paul-Răzvan Macovei: “Romina, VTM” are manele, anumite melodii sunt în sound-trackul producției, dar nu apar în film. Aceasta este o practică comună pentru filmele pe care le produce Vidra, și anume: produci un album întreg despre universul Romina care să ajute și la promovare, printre altele. Părerea mea personală este că subiectele provocatoare sunt binevenite întotdeauna. Am încercat să facem un feel good movie; până la urmă, filmul este o poveste de dragoste la Costinești. Adică, este ceva foarte frumos acolo și producția are niște învățături foarte bune. Că nu este bine să furi, de pildă. Există personajul care învață că dacă fură are beneficii doar pe termen scurt, așadar publicul primește o lecție bună. Că nu este bine să înșeli. Filmul are cele mai bune, mai drăguțe și mai pozitive intenții. Frumos este când vedem că “Romina, VTM” primește atât de multe mesaje de apreciere, pe toate platformele. Da, unii pricep că este un film de feel good și o iau ca atare, alții nu pricep, critică și se raportează la alte lucruri”.

Pentru mine recordul la încasări a fost un șoc extrem de plăcut”.

B365. ro: Te așteptai ca “Romina, VTM” să aibă asemenea încasări?

Paul-Răzvan Macovei: “Personal, eu nu, pentru mine a fost un șoc extrem de plăcut. A fost extraordinar, încă nu am reușit să procesez cifrele și succesul la public”.

B365. ro: Cum a venit ideea filmului?

Paul-Răzvan Macovei: “Filmul este făcut după o idee de Codrin Popa. Matei Dima a luat ideea asta, a lucrat-o, a mai schimbat-o un pic și i-a dat-o scenaristului Radu Alexandru să o scrie. A fost provocator pentru mine faptul că a trebuit să lansăm filmul în doar 4 luni. Mi-am spus: “Mamă, e greu de tot, dar hai s-o facem, hai să încercăm”. “Romina, VTM” a fost filmat la începutul toamnei, pe la începutul lui septembrie eram la Costinești la filmări. Am filmat cu destul de multe pauze pentru că toți cei din distribuție erau foarte ocupați. Bogdan de la Ploiești a avut concerte, Nicole Cherry a avut concerte, Rareș Mariș a avut concerte. Au fost situații în care trebuia să filmăm foarte repede, pentru că ba Nicole, ba Bogdan pleca la concert. Ne-am descurcat, ne-am adaptat și am filmat”.

Imagine de la avanpremiera filmului „Romina, VTM”. Foto credit: Vidra Production si Selly Media Network.
Sunt atâția oameni care petrec pe manele și nu văd nicio problemă în chestia asta”

Paul-Răzvan Macovei:  „Distribuția nu a fost la mine, eu am făcut un job mai mult tehnic. Distribuția este un mix între vedete foarte populare și oameni de film. Eu când am ajuns în proiect cam trei sferturi din distribuție deja era făcută”.

B365. ro: Cum ai lucrat cu Țzancă Uraganu, cu Bogdan de la Ploiești?

Paul-Răzvan Macovei: “A fost ușor pentru că au vrut să facă parte din proiect. Mai mult decât atât, Letiția Vlădescu a fost implicată în calitate de acting coach și a făcut o treabă minunată. Filmul ăsta nu se putea face fără ea. Sunt atâția oameni care petrec pe manele în țara asta și nu este nicio problemă cu chestia asta. Există mult prea multe prejudecăți. Până la urmă este un film despre a te simți bine, nimic mai mult. Sunt mulți pe internet care se gândesc la asta de parcă ar fi o operație pe creier, pe viață și pe moarte. Nu, este doar un film, fraților. E atât de simplu: este doar un film românesc”.

‪‪B365.ro: Există o rețetă pentru ca un film să aibă succes la public, să devină foarte profitabil?‬‬

‪‪Paul-Răzvan Macovei: “Nu există niște ingrediente perfecte, nu ai niciodată o garanție, pentru că nu este ca în bucătărie unde pui totul la gramaj. Este o nebuloasă care te ține cu sufletul la gură. Mi se pare extraordinar faptul că avem investitori care pun pariu pe filmul românesc și transformă asta în ceva care funcționează”.

„Eu sunt foarte tânăr și mă consider foarte norocos. Am 28 de ani și am făcut al doilea lungmetraj”‬

‪‪B365.ro: De ce ați ales actori neprofesioniști?‬‬

‪‪Paul-Răzvan Macovei: “În Noul Val Francez sau în Neorealismul Italian s-a lucrat cu actori neprofesioniști. Au avut și ei dezbaterile lor, dar nu era nicio problema. Au fost modele care au jucat în aceste filme, modele care ajutau la promovare. Când facem și noi la fel nu este ok. De ce? Oricum, mă bucur pentru succes și îmi doresc să facă tot mai mulți din ce în ce mai multe filme românești. Este foarte bine să se întâmple asta. Să crească toată industria noastră. Eu sunt foarte tânăr și mă consider foarte norocos. Am 28 de ani și am făcut al doilea lungmetraj”.‬‬

‪‪B365. ro: Care este visul tău de regizor, la ce lucrezi acum?‬‬

‪‪Paul-Răzvan Macovei: “La un documentar despre Delta Dunării, despre relația dintre mine și tatăl meu, că tot mergem acolo în vacanțe. O să fie o perspectivă intimă asupra subiectelor, vorbim de zona geopolitică, dat fiind că suntem foarte aproape de războiul din Ucraina. De zona istorică, de cetatea Chilia și Insula Șerpilor. Și mai plănuiesc o comedie.”.‬‬

‪‪B365. ro: Filmul “Romina, VTM” a fost foarte promovat pe tik tok. Tik-tok egal succes garantat?‬‬

‪‪Paul-Răzvan Macovei: ”Tik-tok este ceva ce mă depășește un pic. La cum văd eu lucrurile, Selly și Matei Dima sunt mastermind-urile. Jos pălăria pentru ce reușesc să facă la nivel de promovare. Este senzațional și le mulțumesc pentru oportunitate, pentru că am avut ocazia să lucrez la acest film, a fost foarte tare pentru mine”.‬‬

Pentru că Romina VTM e un proiect marketat și promovat îndeosebi pe TikTok, unde sunt publicate  inclusiv puzderie de secvenție de making of. Cum ar fi, de exemplu, aceste „Lecții de pumni” on the set.

 

 

 

 

Cookies