LA MINE-N CARTIER

Cum a fost distrusă sistematic o clădire evaluată la 20 mil. euro de la Piaţa Charles de Gaulle FOTO

Situată în Piața Charles de Gaulle, pe un teren de 4.200 de mp, clădirea a fost proiectată în anii 1930 de Marcel Iancu (1895-1984), unul dintre cei mai importanți arhitecți români ai secolului trecut.

Instituția de la Moscova care deține dreptul de proprietate asupra ei, „FGUP Goszagransobstvennost” este o entitate aflată în subordinea „Direcției Administrative a Președintelui Federației Ruse”. 

În ultimii ani, clădirea a făcut obiectul unor contracte de închiriere dubioase, fiind plimbată, succesiv, prin mâinile unor firme cu acționariat volatil, din Bulgaria, România și Cipru, scrie riseproject.ro. 

Împreună cu o proprietate mai mică de pe Bulevardul Aviatorilor, tot a statului rus, clădirea și terenul ei au fost evaluate, acum șapte ani, la 20 de milioane de euro.

Clădirea pe care statul rus o deține în Piața Charles de Gaulle este cea mai mare dintre cele proiectate de Marcel Iancu în București.

Pentru a preveni demolarea ei, Ordinul Arhitecților din România a cerut clasarea ei ca monument istoric.

Cum arată acum blocul proiectat de Marcel Iancu

Poarta gardului care împrejmuiește clădirea proiectată de Marcel Iancu este desființată, iar ușa blocului și toate ferestrele, de la parter până la ultimul etaj, au fost smulse cu tot cu tâmplărie și geamuri.

Au fost furate și lifturile, pardoseala și chiar și cărămizile din pereți.

Clădirea are o pază simbolică. Un gardian lenevește în curtea din spate și nu împiedică pe nimeni să pătrundă pe terenul proprietății.

Încăperile pline de moloz ale imobilului sunt luate în picioare de elevi ai Liceului „Jean Monnet”, care vin aici să se joace.

– Explorăm!, spune un băiețel de clasa a șaptea, care și-a acoperit, piraterește, fața cu o eșarfă.

Elevi din clasele mai mari urcă scările până la ultimul etaj. Se strâng acolo să bea și să fumeze. Calcă pe trepte cu atenție, să nu alunece în puțul ascensoarelor, arată un reportaj făcut de riseproject în clădire


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button