Cum a devenit „fericirea rurală” cea mai mare fantezie urbană

10 dec. 2020
118 afișări
Cum a devenit

O căsuță de vis. Flori, copaci, liniște. Un câine bun, blând și potrivit perfect în peisaj. Niște găinușe fericite care cotocodăcesc vesele printr-o curte impecabilă și nu se murdăresc niciodată pe gheruțe. Ierni cu lemne care trosnesc pe foc în sobă sau în șemineu, după gust și după posibilități. Veri cu tone de flori și verdeață, roșii bio (care, eventual, cresc singure), plus plimbări la asfințit pe dealul cu lavandă. Recunoașteți cumva visul bucolic de la țară care umblă de nebun pe la oraș. De ce și de unde seducția pentru lumea ideală pe care "urbanul" agitat și cool o vede tot mai des în "ruralul" plin de charm, liniște și-un strop de misticism popular?

Încă din primele săptămâni de lockdown pandemic, un fenomen curios s-a petrecut pe fluxurile de Instagram. Din ce în ce mai mulți oameni (de oriunde din lumea zdruncinată de coronavirus) au început să publice imagini cu căsuțe frumoase și împodobite feerie, cu spaliere încărcate de flori, cu raze de soare care străbat blând-magic niște frunziș și mângâie te miri ce cerdac.

N-au lipsit; poteci idilice, ciupercuțe ca-n desene animate la margini de drumeaguri, câte un pârâiaș de munte (dar și unul mai de deal se umplea de inimioare) și, neapărat, neapărat, mese învelite cu voioase fețe de masă de bumbac pe care cel mai bine se potrivește o carafă cu lapte proaspăt și mult de la văcuța care apare și ea în poză, #NumeleVăcuței. Tabloul poate fi completat cu: niște pâine de casă, două mioare despre care juri că stau să vorbească, rochii vaporoase brodate cu, să zicem, căpșuni, un tractor vechi pe un câmp și lista e infinită.

„Fantezia rurală” cu haștagul #Cottagecore

BBC scrie despre acest fenomen, un fel de fantezie escapistă care a apărut, în mare măsură, datorită nevoii oamenilor de a simți că pot prelua controlul într-o lume care părea scăpată de sub control (de fapt, intrată sub controlul unui virus)

În asență, „cottagecore” se bazează puternic pe fanteziile moderne de evadare din agitație, presiune, ritm prea accelerat și/sau teamă. Când lumea în care trăiești începe „să te strângă”, mintea caută soluții să scape. Când lumea se complică, mintea noastră caută să o simplifice. Combină bucăți de realitate, presară utopia și e gata fantezia.  

„#Cottagecore se referă la o viață tihnită și include deseori case la țară. E imaginea unei comunități calde și confortabile, a unui mediu în natură, acolo unde oamenii își cultivă propriile alimente, petrec timp cu animale de companie și cu animalele din gospodărie”, spune Lucy Blackall, practicantă în cottagecore, a cărei împrejurimi din Oxfordshire din Marea Britanie cuprind idealurile de viață rurală și se leagă perfect de estetica cottagecore.

„#Cottagecore se referă la o viață tihnită și include deseori case la țară. E imaginea unei comunități calde și confortabile, unde oamenii își cultivă propriile alimente”

Ce se ascunde în spatele fanteziei rurale care se naște în urban

Compania de inteligență artificială din Singapore Quilt.AI – care folosește inteligența Artificială pentru a obține informații despre comportamentul uman – a analizat recent peste 300 de postări pe Instagram cu hashtag cottagecore. Concluziile sunt că emoția prodominantă a fost creativitatea (28%), urmată de afecțiune (19%) și singurătate (10%).  

„Pe măsură ce țările s-au deschis către o situație post-Covid-19, am constatat o creștere generală a atracției spre pozitivitate și bucurie. Am văzut oameni care se întorceau la moduri de viață mai puțin urbane”, spune antropologul și co-fondatorul Quilt.AI, Angad Chowdhry. „Ceea ce mă interesează este că deconectarea este aproape la un pas de modernitatea urbană convențională”, completează el.

Cum arată fenomenul în România

Mai întâi, fenomentul există și în România. Se manifestă în toate formele în rețelele sociale – postări individuale sau grupuri mari de oameni care nu numai că visează la o rupere de urban, dar au și acționat în consecință.

Pe Facebook, de exemplu, există un grup important și extrem de plin de viață. Se numește „Mutat la țară – viața fără ceas” și a adunat laolaltă mii de oameni care își împărtășeșsc experiențele, de la motivul care i-a făcut să lase în urmă un mare oraș (de la București la oricare altul), să cumpere o căsuță, să înceapă să facă pâine, gemuri și alte bunătăți… Să trăiască altfel, de fapt. Cu totul altfel.

 Am început să folosesc hashtagul #cottagecore pe contul meu de Instagram @grove_cottage_ în timpul primului lockdown. La acea vreme, eu am interpretat hashtagul astfel:  o viață confortabilă și romantică la țară (…) Speram că piețele mele frumoase pline de liniște rurală le vor oferi oamenilor care locuiesc în oraș sau nu au o grădină un sentiment de plăcere și de calm între nebunia care a fost și este încă”.

 

Cookies