Cum a devenit Batiștei, ulița bătătorită de vite și plină de băltoace din Bucureștioara, o stradă cu clădiri monumentale. E toamna plimbărilor prin vechiul București

19 sept. 2023
1793 afișări
Cum a devenit Batiștei, ulița bătătorită de vite și plină de băltoace din Bucureștioara, o stradă cu clădiri monumentale. E toamna plimbărilor prin vechiul București
Cum a devenit Batiștei, ulița bătătorită de vite și plină de băltoace din Bucureștioara, o stradă cu clădiri monumentale. E toamna plimbărilor prin vechiul București | Sursa foto: Agerpres

Strada Batiştei (sau Batişte, ambele variante sunt agreate, dar prima este, negreșit, cea populară) porneşte din spatele Hotelului Intercontinental / Teatrului Naţional din Bucureşti și traversează alte celebrități: str. Tudor Arghezi, str. Jean Louis Calderon şi str. Ion Luca Caragiale. 

Batiștei, cândva o uliță bătătorită de copitele vitelor

Numele îi vine de la regionalismul “băteliște”, metamorfozat în “batiştea”. “Băteliștea” înseamnă două lucruri:  e un loc cu pământ bătătorit de vite, dar e  și loc de adunare de oameni.

Dar, pe la 1800, lucrurile începeau să arate altfel.

În cartea „Străzi vechi din Bucureştiul de azi” pe care o semnează,  Alexandru Ofrim descrie astfel strada Batiștei:

Pe la 1869, strada Batiştei era una dintre cele mai moderne străzi din oraş, după cum afirmă Ulyss de Marsillac (1821-1877), francez stabilit la Bucureşti: „Unul din cartierel care amintesc cel mai bine de oraşele noastre din Occident este cel numit Batiştei. Este mahalaua „Saint Germain“ a Bucureştilor. Aici străzile sunt aproape drepte şi oarecum curate. Există puţine magazine, dar nici o urmă de fabrică sau de atelier; cele mai multe case sunt izolate între curte şi grădină. Porţile sunt apărate cu grilaje sau, în lipsa lor, cu garduri de scânduri. Elementul aristrocratic ar fi dominat aici, dacă privilegiul de a reuni marile familii nu l-ar avea Podul Mogoşoaiei.

Toamna plimbărilor prin București, acum pe Batiștei

În această toamnă, Asociația Istoria Artei ne invită să vizităm, să cunoaștem și să apreciem moștenirea arhitecturală a Bucureștiului de altădată.

Sâmbată, 30 septembrie, aflați istoria proprietăților din zona Ateneului Român, într-un tur ghidat susținut de istoricul de artă Oana Marinache, apoi toată luna octombrie suntem poftiți la alte plimbări memorabile pe strada Doamnei, Bdul. Aviatorilor, str. Luigi Cazzavillan, Spiru Haret si B-dul Pache Protopopescu. Miercuri, 20 septembrie, nu pierdeți conferința online dedicată ”Reședințelor dispărute din zona străzii Batiștei”, eveniment desfășurat sub egida Casei de Cultură Friedrich Schiller.

“Pe Batiștei, ne propunem să promovăm rezultatele investigașiei uneia dintre cele mai elegante zone rezidențiale din centrul orașului

Înainte de a sărbători Ziua/Zilele Bucureștiului, la cea de-a 564-a atestare documentară, istoricul de artă Oana Marinache ne invităm miercuri, 20 septembrie, la o conferință online dedicată ”Reședințelor dispărute din zona străzii Batiștei”.

Oana Marinache, istoric de artă: Aceasta este și prima prezentare din această toamnă prin care ne propunem să promovăm rezultatele investigației uneia dintre cele mai elegante zone rezidențiale din centrul orașului. Ansamblul de arhitectură B-II-a-B-18093 se întindea din strada Colței, de la fosta Biserica Enei, până în strada Teilor, azi cunoscut cu numele lui Vasile Lascăr.

Pe Batiștei, caracterul predominant rezidențial se păstrează până astăzi, cu reședințe impunătoare semnate de nume importante de arhitecți și constructori”

Oana Marinache, istoric de artă: Numele străzii Batiște are două posibile surse specifice: locuri bătătorite de care și de vite sau băltoace provocate de Bucureștioara, care pornea din zona Icoanei. Strada păstrează și astăzi lățimi diferite pe unele tronsoane, fiind evidente intervențiile din diferite epoci. De-a lungul timpului, autoritățile locale au încercat să exproprieze unele zone în vederea alinierii sau lărgirii, cele mai afectate numere fiind cele de la intersecția cu Bulevardul Colței. Caracterul predominant rezidențial se păstrează până astăzi, cu reședințe impunătoare semnate de nume importante de arhitecți și constructori. Inserții interbelice punctează o nouă etapă în modul de locuire bucureștean, luând locul vastelor curți de altădată.

Editura Istoria Artei marchează zece ani de activitate publicistică cu o serie de numere noi ArhiTur despre strada Batiștei, străzile din zona Ateneului Român, parcelările din zona Căii Dorobanți și strada Brezoianu. Ele sunt publicate cu sprijinul BNP Paribas Cardif prin suportul acordat Asociației Istoria Artei, ca parte a angajamentului de a susține cultura românească.

Pentru detalii și înscrieri: tururighidate@gmail.com

Iată programul plimbărilor de toamnă:
  • Sâmbătă, 30 septembrie, ora 16:00 – Istoria proprietăților din zona Ateneului Român
  • Sâmbătă, 7 octombrie, ora 16:00 – Plimbare pe str. Doamnei
  • Duminică, 8 octombrie, ora 16:00 – Plimbare pe Blvd. Aviatorilor
  • Sâmbătă, 14 octombrie, ora 16:00 – Plimbare pe str. Luigi Cazzavillan și Spiru Haret
  • Sâmbătă, 21 octombrie, ora 16:00 – Bulevardul Pache Protopopescu: noi date
  • Sâmbătă, 28 octombrie, Excursie la Sinaia: Pe urmele arh. Louis Pierre Blanc și Josef Schiffeleers

Cookies