Cum a arătat iarna în Bucureşti, de-a lungul timpului, din 1910 FOTOGALERIE

de:
25 ian. 2012
0 Afișari
Cum a arătat iarna în Bucureşti, de-a lungul timpului, din 1910 FOTOGALERIE

Una dintre cele mai vechi imagini ale Bucureştiului în plină iarnă datează din 1910. Este de fapt o gravură înfăţişând un obicei împământenit de aproape două secole în Capitala: patinajul pe lacul Cişmigiu care are loc, oficial, începând cu iarna anului 1883, când lacul din grădină a îngheţat şi s-au organizat concursuri pe gheaţă.

Iarna erau, parcă mai multe căderi de zăpezi, iar primăria nu le ridică. Una din plăcerile bucureşteanului era să se plimbe cu sania. De cum se aşeza zăpada în straturi groase şi se făcea pârtie, apăreau săniile cu sutele. Nici o birjă nu mai circulă şi nici o trăsură particulară. Pe lângă numeroasele sănii birjăreşti erau multe sănii particulare, toate luxoase, cu mari reţele acoperând caii, cu şiruri dese de clopoţei care atârnau de gâtul lor şi umpleau văzduhul cu zăngănitul. Un lucru care a dispărut complet din Bucureşti este acest sunet de clopoţei ce se auzea iarna răsunând din toate părţile. Pitorescul valtrapului şi al muzicii clopoţeilor îl regretăm noi, care l-am cunoscut

Ulterior, după ce aparatele de fotografiat au devenit mai accesibile, au apărut mai multe imagini, “pe viu”. Multe fotografii provin din arhiva RATB şi înfăţişează mijloace de transport în comun deszăpezind sau înaintând cu greu prin troiene. „Marele Viscol”, aşa cum a rămas în istorie prima săptămână din luna februarie a anului 1954, a încremenit Bucureştiul şi întreaga Românie. Troienele au ajuns atunci chiar şi la 5 metri înălţime în sud-estul ţării.

Altele, realizate de fotograful Andrei Pandele, surprind Capitala sub zăpadă şi comunism. Cozile la butelii sau autobuzele arhipline care se lăsau aşteptate în staţii cu zecile de minute făceau parte din cotidianul Bucureştiului în lunile de iarnă.

Astăzi, la mai bine de 100 de ani de la prima fotografie cu Bucureştiul, instantaneele au fost înlocuite de imagini video care surprind nepăsarea, nervii sau graba bucureştenilor din trafic. Întotdeauna sunt însoţite de alocuţiuni precum “pe nepregătite”, parcă în ciuda vremurile trecute, surprinse de fotografii, când nimeni din Bucureşti nu se mira că ninge în ianuarie.

Citeşte şi Care a fost cea mai grea iarnă a Bucureştiului.

Cookies