Cum a aprobat UE cel mai scump parc din București. Istoria serelor exotice din Parcul Drumul Taberei

de:
17 mart. 2015
0 Afișari
Cum a aprobat UE cel mai scump parc din București. Istoria serelor exotice din Parcul Drumul Taberei

PARCUL DRUMUL TABEREI.  O seră de plante exotice, pasarele pietonale suspendate, sisteme video și de iluminat de ultimă generație au transformat renovarea Parcului Drumul Taberei în cea mai scumpă investiție într-un parc bucureștean. Adică peste 75 de milioane de lei (15 milioane de euro), pentru un parc de puțin peste 10 hectare, scrie romanialibera.ro.

Fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteraș, în al cărui mandat a fost gândit proiectul care prinde acum formă în cartierul vestic al Capitalei a povestit că a depus un proiect „pentru o sumă modică, pentru un parc normal” spune Poteraș.

Parcul de 10 hectare destinat celor în jur de 60.000 de locuitori din cartierul Drumul Taberei avea zone întinse fără iarbă, un iluminat nefuncțional și un sistem de irigație ineficient. Așadar, nu numai că locuitorii au puțin spațiu verde, dar este și de proastă calitate. În concluzie, primarul a depus proiectul pentru finanțare UE – Programul Operațional Sectorial – prin care dorea revitalizarea parcului.

PARCUL DRUMUL TABEREI.  „Dar nu mi s-a aprobat!”, spune acum fostul edil. „Mi s-a zis: ‘Domne, ori vii cu ceva care să fie într-adevăr la nivel de comunitate europeană, ori degeaba’. ‘Vă dați seama, alea costă ceva,’ am zis. ‘Tocmai d-aia, noi îți avizăm proiectul dacă vii cu ceva într-adevăr serios’. Și atunci am dat temă: ‘Domne, ăștia vor ceva, nu știu, ca de pe Marte’. Și așa a apărut ideea. Și culmea, a fost aprobat! Pentru mine a fost o supriză fantastică,” povestește fostul primar pentru România Liberă.

Hala cu plante tropicale, intens criticată de organizațiile non-guvernamentale de protecție a mediului, se va întinde pe o suprafață de 1350 de metri pătrați și va avea șapte pavilioane încălzite.

„Ideea nu era deloc rea, era o inovație. Să aibă oamenii unde să se plimbe iarna eu cred că nu e rea ideea. Cu plante exotice, cu de toate,” spune Poteraș.

CITEȘTE ȘI: Un nou protest la Parcul Drumul Taberei: Lanţ uman în jurul parcului

Lucrările la Parcul Drumul Taberei au demarat în mai 2013, când porțile sale au fost închise publicului. Termenul de finalizare inițial a fost de 18 luni, adică ar fi trebuit să fie redeschis în noiembrie 2014. Acum, Primăria promite că va deschide parcul în această primăvară, cu o întârziere de jumătate de an, și fără serele cu plante exotice. Va mai dura însă cel puțin 9 luni până când bucureștenii vor vedea interiorul serelor exotice și vor scăpa de șantierul aflat la doar câțiva metri distanță de cel pentru stația de metrou din zonă.

„Primăria Sectorului 6 intenţionează să redeschidă Parcul Drumul Taberei în primăvara anului 2015, în cursul lunii mai, cu excepţia zonei de expoziţie plante exotice, care a fost deja îngrădită,” potrivit Primăriei Sectorului 6.

PARCUL DRUMUL TABEREI. Expoziția de plante tropicale va fi gata abia în decembrie 2015, spun oficialii instituției: „Finalizarea acestei zone a fost întârziată întrucât autoritatea locală are în derulare procedura de achiziţii distinctă privind sistemul de climatizare al serelor.” Cât anume va costa întreținerea serei – pază, întreținere plante, încălzire – nu se știe însă, transmit actualii șefi ai Primăriei.

Cookies