Cum a apărut ideea construirii Catedralei Mântuirii Neamului. „Patriarhul Daniel a schimbat total regulile jocului”

05 mai 2021
316 Afișari
Cum a apărut ideea construirii Catedralei Mântuirii Neamului. „Patriarhul Daniel a schimbat total regulile jocului”
Investigația Recorder ”Catedrala prăduirii neamului” dezvăluie cum bani publici alocați construcției BOR din Capitală s-au scurs către demnitarii „generoși”

Ideea construirii Catedralei Mântuirii Neamului a pornit de mai bine de 130 de ani. Însă, abia în anul 2010 proiectul a ajuns să fie pus în practică. Dar, puțini știu cine este arhitectul care a proiectat una dintre cele mai impunătoare catedrale din Europa. Arhitectul Constantin Amâiei a vorbit la Digi24 despre întregul proces de construcție, dar și cum va arăta Catedrala Mântuirii Neamului după finalizarea lucrărilor.

Cum a apărut ideea construirii Catedralei Mântuirii Neamului

Arhitectul Constantin Amâiei: Catedrala are o istorie lungă. Primă dată ideea construcției unei Catedrale Naționale a fost a lui regelui Carol I. Catolic fiind, a vrut să facă pentru poporul lui ortodox o catedrală reprezentativă, dar din varii motive nu s-a putut face. După 1990 s-a reluat ideea construirii Catedralei Neamului, iar patriarh era Patriarhul Teoctist. El a discutat cu Uniunea Arhitecților și cu Ordinul Arhitecților ca să se organizeze mai multe concursuri pentru construcție. Era un obiectiv foarte important și de aceea s-a dat importanță așa mare.

Atunci când a venit Patriarhul Daniel a schimbat total regulile jocului, să nu mai avem asemenea eșecuri, cu tot felul de machete, idei și amplasamente discutabile, el a zis așa: facem niște lucruri care să fie concrete. A stabilit amplasamentul definitiv, cel de pe 13 septembrie și l-a stabilit legal, cu acte, ca să nu existe probleme, potrivit Digi24.

Cum se explică înălțimea Catedralei

Arhitectul Constantin Amâiei: Așa a fost concepută, să fie foarte lansată în contrast cu Casa Poporului, care este lată și înaltă de 80 m. Ideea a fost ca cele două clădiri să fie în contrast, Catedrala să fie construită pe verticală. Din această cauză proporțiile sunt diferite. Noi avem o bază mică și cu înălțime de 120 m

Catedrala fiind foarte înaltă, a fost practic înfiptă în pământ și chiar și la un cutremur de gradul 9 nu vor fi probleme, conform sursei citate.

Stilul urmărit pentru construcția Catedralei

Arhitectul Constantin Amâiei: Ca stil, s-a urmărit să fie unul apropiat de ceea ce este în mentalul colectiv o biserică, mărturisește arhitectul.

Catedrala reprezintă, de fapt, biserica bisericilor din România, și atunci nu puteam face un altfel de templu sau altfel de arhitectură decât a unei biserici. Multe elemente din arhitectura brâncovenească au fost preluate din arhitectura național-românească. A fost un fel de arhitectură reprezentativă pentru țara noastră. Noi am preluat stilul ăsta brâncovenesc și l-am reinterpretat într-o manieră mai actuală.

Articolul integral despre ideea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, în care vorbește chiar arhitectul care a proiectat-o, Constantin Amâiei, poate fi citit AICI.

Nota B365.ro: Ați văzut vreodată un înger de aproape, atât de aproape încât să vreți să vorbiți cu el?, puteți citi aici:

Cookies