Cum a ajuns Vanghelie să controleze hotelul Bulevard din Predeal, Bucureşti SA şi magazine de lux

de:
08 iul. 2015
9 afișări
Cum a ajuns Vanghelie să controleze hotelul Bulevard din Predeal, Bucureşti SA şi magazine de lux

Potrivit procurorilor, Vanghelie ar fi intrat in posesia unor active precum hotelul Bulevard in Predeal, societatea comerciala Bucuresti S.A., magazine care faceau comert cu haine de lux in Baneasa Shopping City sau in centrul comercial Promenada. Mai mult, intr-un dosar Vanghelie se lauda ca putea interveni la Klaus Iohannis prin intermediul realizatorului TV Rares Bogdan.

Totodata, procurorii constata un „recul al activitatii infractionale” in perioada in care PSD nu se afla la putere in consiliul local al Sectorului 5, noteaza HotNews.ro.

Procurorii il acuza pe Vanghelie ca, in perioada 2006 – 2014, ajutat Niculae Mircea-Sorin (varul sau, director la societatea comerciala Bucuresti S.A.) si de Ciocan Laura (director la societatea comerciala ECONOMAT SECTOR 5 S.R.L.), a solicitat si primit de la Marin Dumitru (om de afaceri care controleaza activitatea societatilor comerciale Societatea comerciala DIOMA INTERNATIONAL EXIM S.R.L. si SC IMOB LUX CONSTRUCT SRL Construct S.R.L.) foloase materiale necuvenite in cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentand un „comision” de 20% din incasari), pentru atribuirea de contracte de achizitii publice firmelor controlate de omul de afaceri si pentru a dispune efectuarea platii lucrarilor aferente acestor contracte. Valoarea totala a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei.

Potrivit sursei citate, contractele de achizitii publice au fost incheiate la preturi mult superioare fata de valoarea reala a serviciilor prestate. Astfel, costurile reale de executie a lucrarilor au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor.

Ca atare, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infractionala a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel este de 295.207.000 de lei.

Procurorii afirma ca, in perioada primului mandat de primar, 2000 – 2004, Marian Vanghelie a dezvoltat „o relatie lucrativa” cu omul de afaceri Iulian Lupean, similar relatiei pe care avea sa o dezvolte ulterior cu Dumitru Marin.

In aceasta perioada, Lupeanu Iulian, care controla activitatea societatilor STAR CONSTRUCT 2000 S.R.L. si DIA TRANS IMPEX S.R.L., a obtinut importante sume de bani din bugetul Primariei sectorului 5, al serviciilor publice aflate in subordinea consiliului locala al sectorului 5 si al societatii comerciale ECONOMAT SECTOR 5 S.R.L..

Societatile controlate de Lupeanu au obtinut astfel contracte pentru reamenajarea si modernizarea pietelor agroalimentare George Cosbuc, Cotroceni, Rahova si Ferentari si a magazinelor „Economat” din incinta acestora.

Cum a fost preluat controlul hotelului Bulevard din Predeal

Procurorii afirma ca, in schimbul acestor contracte, Marian Vanghelie ar fi primit foloase necuvenite de la Iulian Lupeanu dar, din cauza perioadei mari de timp care a trecut de atunci, „pot fi documentate probatoriu doar doua dintre acestea: punerea la dispozitie a resurselor financiare necesare cumpararii, prin interpusi, a hotelului Bulevard din Predeal (in anul 2002) si a pachetului majoritar de actiuni la societatea comerciala Bucuresti S.A. (in anul 2003).

In anul 2002 hotelul Bulevard din Predeal apartinea societatii comerciale PREDEAL S.A., societate al carei actionar majoritar era Ministerului Turismului, detinator a 86,24% din actiuni.

La data de 11 iunie 2002, ministrul turismului de la acea data, Agathon Dan Matei, a mandatat reprezentatul ministerului in adunarea generala a societatii comerciale PREDEAL S.A. sa vanda activul „Hotel-restaurant Bulevard” din Predeal, prin acest mandat stabilindu-se ca vanzarea sa se faca prin licitatie cu strigare, cu pretul de pornire de 13,6 miliarde de lei vechi.

O prima licitatie a fost organizata la data de 12 iulie 2002, dar a fost anulata ulterior, dupa ce s-a descoperit existenta unui dosar civil pe rolul Judecatoriei Brasov in care fostul proprietar al imobilului solicita revendicarea acestuia, precum si o notificare de restituire in natura, in temeiul dispozitiilor Legii nr. 10/2001).

La a doua licitatie a participat si Ciocan Sorin-Stefan, apropiat al lui Vanghelie.

In 3 septembrie 2002 Ciocan Sorin-Stefan a achitat garantia de participare la licitatie, in cuantum de 2,73 de miliarde de lei vechi, bani care ar fi fost primiti de la Vanghelie.

La licitatie a participat doar Ciocan Sorin-Stefan, care a si castigat.

In 27 septembrie 2002, cu doua zile inainte de termenul limita pana la care trebuia platit pretul, intre Ciocan Sorin-Stefan (si sotia acestuia Ciocan Laura) si societatea comerciala DIA TRANS IMPEX S.R.L. (reprezentata de Lupeanu Iulian, unic administrator si unic asociat al societatii) s-a incheiat o promisiune de vanzare-cumparare, promisiune avand ca obiect Hotelul Bulevard din Predeal.

Pretul viitoarei vanzari a fost stabilit la suma de 48 de miliarde de lei vechi, din care avansul de 14 miliarde a fost platit la data incheierii promisiunii, restul de 34 de miliarde urmand sa fie platit la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, contract care ar fi trebuit sa fie perfectat pana la data de 27 septembrie 2003 (in termen de un an).

In aceeasi zi, 27 septembrie 2002, Ciocan Sorin-Stefan a deschis un alt cont la Banca Comerciala Romana, cont in care societatea DIA TRANS IMPEX S.R.L. a virat suma de 14 miliarde de lei vechi (avansul potrivit promisiunii), dupa care, in aceeasi zi, a fost transferata in contul societatii comerciale PREDEAL S.A. suma de 13,54 de miliarde de lei vechi (restul de plata, mai putin penalitatile care cursesera de la data de 19 septembrie 2002, data scadentei); la data de 5 noiembrie 2002, din acelasi cont a fost virata in contul societatii comerciale PREDEAL S.A. si suma de 284 de milioane de lei vechi, reprezentand penalitatile de intarziere.

In acest fel, Vanghelie ar fi primit un folos material necuvenit de 14 miliarde de lei vechi. Intre Ciocan Sorin-Stefan si societatea DIA TRANS IMPEX S.R.L. nu s-a perfectat ulterior vreun contract cu privire la hotelul Bulevard din Predeal, iar societatea comerciala nu a intreprins nici un demers pentru a recupera suma de 14 miliarde de lei platita in conditiile aratate.

Cum a intrat Vanghelie, prin interpusi, in posesia actiunilor de la Bucuresti SA

Procesul de privatizare a societatii comerciale Bucuresti S.A. s-a finalizat prin incheierea contractului de vanzare-cumparare de actiuni la data de 30 septembrie 2003, intre detinatorul actiunilor, Autoritatea pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului si Niculae Mircea-Sorin (persoana interpusa de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, cel dintai actionand la dispozitia si in interesul acestuia din urma, spun procurorii).

Obiectul contractului l-a constituit vanzarea unui numar de 203.759 de actiuni, fiecare cu valoarea nominala de 25.000 de lei vechi (actiuni reprezentand 86,50% din valoarea capitalului social subscris) la societatea comerciala Bucuresti S.A., contra sumei de 40.853.679.500 de lei vechi (echivalentul a 4.085.367,95 de lei noi sau, – la cursul istoric de 37.121 de lei vechi pentru un euro, de la data procesului-verbal de adjudecare – a 1.110.000 de euro).

Pretul contractului a fost achitat in intregime prin depunerea de catre inculpatul Niculae Mircea-Sorin, in numerar, a sumelor de bani necesare, intr-un cont deschis la Banca Comerciala Ion Tiriac, de unde banii au fost transferati in contul vanzatorului.

Astfel, garantia de participare la licitatie, in valoare de 1.018.795.000 de lei vechi a fost achitata de Niculae Mircea-Sorin la data de 14 iulie 2003, prin ordin de plata, contul fiind alimentat in prealabil prin depunere de bani in numerar.

Diferenta (consolidata in euro la suma de 1.073.000 de euro), trebuia platita, conform contractului, pana la data de 14 octombrie 2010. Aceasta diferenta a fost achitata de catre inculpatul Niculae Mircea-Sorin, cu depasirea termenului contractual, la data de 29 octombrie 2003. Din informarea Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor nr. S/III/779/DII/2004 rezulta ca alimentarea contului deschis la Banca Comerciala Ion Tiriac cu suma de 40 de miliarde de lei vechi, necesara platii pretului contractului s-a facut astfel: suma de 11,5 miliarde de lei vechi prin depunere in numerar; suma de 2,5 miliarde de lei vechi prin depunere in numerar (cu explicatia contract imprumut) si suma de 26,6 miliarde de lei vechi, printr-o operatiune de schimb valutar (inculpatul Niculae Mircea-Sorin a depus valuta in numerar si a schimbat-o in lei).

Continuarea pe HotNews.ro.

Cookies