Cum a ajuns Bucureștiul la Frankfurt, pe podium. Arhitecții care transformă lumea

25 ian. 2021
449 Afișari
Cum a ajuns Bucureștiul la Frankfurt, pe podium. Arhitecții care transformă lumea

Două proiecte de design interior realizate de AMA Design – spațiul de birouri BitterStrawberry și cafeneaua 5ENSI din București– nominalizate la categoria Excellent Architecture, au fost declarate „Winner” la German Design Awards 2020. Tinerii arhitecți din București sunt specializați în designul și amenajarea spațiilor de birouri și au în portofoliu peste 30 de sedii de companii multinaționale, semnând multe dintre cele mai semnificative proiecte recente din București, precum sediile IBM, ING, Finastra, Electronic Arts, Orange sau Playtika.

B365 și-a propus să-i descopere pe tinerii arhitecți care schimbă fața orașului București. Pentru că, de la an la an, lucrurile se mișcă, mereu apare câte ceva nou, modern, smart, deosebit. O nouă cafenea, un nou spațiu senzational pentru birouri, cum vezi numai în reviste. La ediția din anul 2020  a competitiei German Design au fost înscrise peste 5.000 de proiecte, dintre care 55% au fost participanți din alte țări decât Germania. Și, au câștigat ai noștri, AMA Design, o companie românească de arhitectură și design interior, fondată în anul 2000 de arhitect Anda Manu,  companie specializată în office design.

proiect, arhitectural, premiat in germania

La Frankfurt a fost premiat proiectul tineresc și cool pentru birourile BitterStrawberry

„Tema de amenajare a birourilor BitterStrawberry, companie din industria de advertising, cu o suprafață de 1.200 mp, a fost aceea de a crea un spațiu confortabil cu multe zone informale pentru lucru și care să reprezinte spiritul tânăr al companiei. Spațiile de brainstorming și întâlniri sunt complet aparte, cu elemente care nu se regăsesc într-un spațiu tipic de birouri”, spune Anda Manu.

Declarația juriului pentru premiul acordat proiectului BitterStrawberry : „Designul combină culori, forme și materiale cu plante în culori vii, lucrări pop art și diverse piese de mobilier din lemn. Este extraordinar modul în care toate acestea se armonizează și formează, în final, un tot coerent. Rezultatul este un interior unic ce contaminează vizita”.

 

Pariul nostru pentru spațiile de birou viitoare este Conectivitatea umană”

B365: Ați câștigat două premii importante în Germania. De ce au fost alese proiectele dvs? Cât de greu este să fii premiat în străinătate?

Anda Manu: Noi suntem specializați pe Office Design și majoritatea clienților noștri sunt corporații multinaționale cu sedii în toată lumea. Mulți dintre ei au afirmat că sediile lor din România sunt mai funcționale și mai frumoase decât cele de Londra sau cele din portofoliul lor din întreagă lume. Consiliul care organizează German Design Awards a văzut probabil același potențial și ne-au nominalizat. Ceremonia de decernare a premiilor a fost în Frankfurt în Februarie 2020 și am fost acolo toată echipa AMA Design să ne bucurăm de această distincție, având onoarea de a fi pe aceeași scenă cu cei mai buni din domeniul nostru la categoria Excellent Architecture / Interior Architecture.

spatiu, de, birouri, proiect, premiat, in germania

Paradoxal, mulți vrem să ne întoarcem la birou, dar nu la aceeași tipologie de birou”

B365: Cum va afectează Pandemia activitatea? Spațiile de birouri mai au viitor în contextul crizei pe care o trăim? Va veți reprofila? Ați fost speriați sau ne adaptăm?

Anda Manu: În ultimii 20 ani am lucrat intens cu strategiiile corporațiilor pentru reorganizarea zonelor de lucru dar și adaptarea lor la cultură locală, așadar experiența și capabilitățile dobândite ne-au ținut ocupați și în 2020. Comparativ cu criză din 2008 când totul se oprise și ulterior a demarat foarte greu, anul trecut au fost foarte multe proiecte de reabilitare a clădirilor, tocmai pentru că erau goale și era ușor să reamenajezi. Iar proiectele în lucru au fost adaptate din mers, marea majoritate au continuat până la finalizare.

Și rămânem optimiști pentru că previziunile noastre sunt foarte bune pentru viitor. Pare greu de crezut, dar mulți dintre noi vrem să ne reîntoarcem la birou, însă nu la aceeași tipologie de birou.

spatiu, de, birou, proiect, premiat, in, germania

“Din cauza pandemiei, modul in care lucrăm si interactionăm este in continuă schimbare. Biroul va deveni HUB de lucru”

Anda Manu: Companiile vor dori să își optimizeze suprafețele închiriate și deja își dezvoltă strategii noi de organizare a sediilor, cu scopul de a acomoda un sistem de desk sharing și de creare a unor spații adaptabile și multifuncționale. Birourile vor deveni astfel HUB-uri de lucru iar clădirile vor trebui să susțină toate activitățile adiacente. Adică asta va însemna mai mult business pentru companiile locale mici care vor aduce servicii diverse și vor asigura acel echilibru atât de necesar între orele de lucru și cele de timp liber sau socializare.

Este cel mai bun moment ca toți să ne adaptăm și să evoluăm”

Anda Manu: Cât despre criza generată de pandemie, cred că este cel mai bun moment ca toți să ne adaptăm și să evoluăm. Exact asta am făcut și în 2008 când pe lângă serviciile de design și proiectare am adăugat și servicii de construcții, livrănd proiectele noastre “la cheie”. Iar acum vom dezvolta aceste servicii și cu cele de Project Management, pentru că știm cel mai bine cum să construim ceea ce proiectăm. Este o soluție win-win care va reduce efortul clienților noștri în implementarea pe șantier și, în același timp, va optimiza timpul și costurile.

spatiu, de, birouri, proiect, premiat, in, germania

B363: Cum merge afacerea dvs, cum ați reușit să va diferențiați de alte firme de arhitectură?

Specializarea este cheia succesului, așa cum este și în medicină, în avocatură sau în orice alt domeniu. Proiectele noastre de amenajare a birourilor au un numitor comun, însă fiecare client a venit cu cerințele lui și astfel am învățat din fiecare proiect câte ceva. Iar acum, cu toată acestă expertiză, suntem printre liderii de top în această nișă, cea de office design.

București, orașul care are acum oameni care pot și vor să-l dezvolte

B365: Cum va place Bucureștiul de astăzi? Ce are și ce nu are? Ce îi lipsește? Este un oraș smart?

Orașul are acum oameni care pot și vor să îl dezvolte mai departe, așadar asta este cel mai important. Am convingerea că o conectare a spațiilor pietonale ar prioritiza activitatea socială și comercială. Din păcate, în ultimii ani multe trotuare și spații verzi au fost transformate în parcări sau lărgire de artere urbane, prioritizand traficul auto în detrimentul celui pietonal. Dezvoltarea liniilor de biciclete poate fluidiza orașul și va ajuta la depoluare, cu beneficii în sănătatea tuturor. Este departe de a fi încă un oraș smart, dar noii primari de sectoare au șansa să ne arate că se poate investi eficient și cu bune intenții și în București.

 

Cookies