BAZAR

CUBUL RUBIK, sărbătorit de GOOGLE la 40 de ani de la inventare

CUBUL RUBIK, sărbătorit de GOOGLE la 40 de ani de la inventare: CUBUL RUBIK este considerată a fi cel mai bine vândută jucărie din lume, cu peste 300.000.000 de cuburi vândute până în 2005. La un cub Rubik clasic, fiecare din cele şase feţe este acoperită cu 9 etichete, colorate în una din şase culori (în mod tradiţional alb, galben, portocaliu, roşu, albastru şi verde). Un mecanism de pivoţi permite rotirea independentă a fiecărei feţe, şi astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului CUBUL RUBIK, fiecare faţă trebuie să aibă o singură culoare.

Au fost descoperiţi independent mai mulţi algoritmi de rezolvare a jocului CUBUL RUBIK. Cea mai populară metodă este cea dezvoltată de David Singmaster şi publicată în cartea sa Notes on Rubik’s „Magic Cube” (Note asupra «Cubului Magic» al lui Rubik) în 1981. Acest algoritm implică rezolvarea cubului nivel cu nivel, în care întâi se rezolvă un nivel, cel de sus, apoi cel median, şi în cele din urmă şi cel de la bază. Rezolvarea jocului CUBUL RUBIK nivel cu nivel poate fi făcută în mai puţin de un minut de o persoană învăţată cu algoritmul. Printre alte soluţii generale se numără metodele „colţurile întâi” sau combinaţii de alte câteva metode. Majoritatea tutorialelor expun metoda nivel cu nivel, întrucât ea se pretează la explicarea într-un ghid pas cu pas.

CUBUL RUBIK. Cum să-i dai de cap mai repede

Conform unui clip publicat pe Business Insider, primul pas este formarea unei cruci din pătrate albe pe una dintre feţe. Apoi, poate fi cu uşurinţă realizată o faţă doar din pătrate albe.

În continuare, printr-o serie de mişcări explicate mai jos, toate feţele vor avea cele 6 pătrate mici din partea inferioară de aceeaşi culoare.

Pentru a completa şi rândul de sus, trebuie început cu pătratele din colţ. Deşi la prima vedere totul pare foarte complicat, după numai câteva repetări ale procedeelor explicate, oricine va ajunge să rezolve mai rapid decât credea un cub Rubik.

CUBUL RUBIK, sărbătorit de GOOGLE la 40 de ani de la inventare:  Poate fi rezolvat corect în cel mult 20 de mutări

Cercetătorii au calculat toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik şi au demonstrat că o asamblare corectă a acestuia poate fi obţinută în cel mult 20 de mutări, potrivit unui studiu publicat online.

Acest studiu pune capăt unei perioade de 30 de ani de cercetări care vizau găsirea celui mai mic număr posibil de mutări pentru a rezolva această problemă geometrică tridimensională, compusă din 26 de cuburi mici, inventată în 1974 de maghiarul Rubik.

„Orice combinaţie a cubului poate fi rezolvată în 20 de mutări sau mai puţin”, a declarat Morley Davidson, de la Universitatea Kent din statul american Ohio, unul dintre principalii autori ai studiului despre CUBUL RUBIK, după ce a analizat miliardele de combinaţii posibile ale celebrului cub. Matematicianul american Morwen Thistlethwaite, de la Universitatea din Tennessee, a fost primul care a studiat această problemă matematică, demonstrând, în 1981, că maximum 52 de mutări sunt suficiente pentru a o rezolva.

CUBUL RUBIK, sărbătorit de GOOGLE la 40 de ani de la inventare: După 11 ani, colegul său olandez Hans Kloosterman a îmbunătăţit acest „scor”, aducându-l la 42 de mutări, iar în august 2008, americanii Tomas Rokicki şi John Welborn l-au coborât până la 22 de mutări.

CUBUL RUBIK. Competiţii şi recorduri

S-au ţinut numeroase concursuri de rezolvare rapidă a cubului Rubik pentru a afla cine poate rezolva jocul în cel mai scurt timp. Numărul concursurilor creşte în fiecare an; între 2003 şi 2006 s-au ţinut 72 de competiţii oficiale, dintre care 33 doar în 2006.

CUBUL RUBIK, sărbătorit de GOOGLE la 40 de ani de la inventare: Primul campionat mondial organizat de Guinness Book of World Records a avut loc la München la 13 martie 1981. Toate cuburile au fost mutate de 40 de ori şi lubrifiate cu parafină. Învingătorul oficial, cu un record de 38 de secunde, a fost localnicul Jury Froeschl.

Primul campionat mondial internaţional la CUBUL RUBIK s-a ţinut la Budapesta la 5 iunie 1982, şi a fost câştigat de Minh Thai, un student vietnamez din Los Angeles, cu un timp de 22,95 secunde.

După 2003, cuncursurile sunt decise de media aritmetică a celor trei încercări mediane din cinci, dar se înregistrează şi timpul cel mai bun. World Cube Association păstrează o istorie a recordurilor mondiale. [18] În 2004, WCA a impus utilizarea unui dispozitiv de cronometrare numit Stackmat.

Recordul mondial pentru o singură încercare îi aparţine olandezului Mats Valk, care în cadrul competiţiei Zonhovan Open în Belgia, a obţinut timpul de 5,55 secunde.

Cel mai reprezentativ „speedcuber” al României este Cristian Antoniu Leana, el fiind deţinătorul recordurilor naţionale de 11,88 secunde(1 încercare) şi 12,35 secunde(media din 5 încercări), ambele stabilite la Bacău Open 2012.

CUBUL RUBIK, sărbătorit de GOOGLE la 40 de ani de la inventare:  La Românii au Talent, sezonul 2, un băiat a concurat rezolvând cubul, scrie gândul.info

Cristian Leana a rezolvat şase cuburi Rubik la show. Pe primele trei le-a rezolvat cu două mâini, iar următoarele două cu o singură mână. Surpriza prestaţiei a fost ultimul Rubik, pe care Cristian l-a rezolvat fiind legat la ochi.

„Pe mine m-a uimit momentul de final. Nu-mi vine să cred că l-ai făcut fără să vezi nimic. La început nu puteam să înţeleg cum vin toate fetele la tine, le dai cubul şi le laşi să plece. Dar cu ultimul moment m-ai spart, a fost cireşa de pe tort”, a spus Mihai Petre despre perfoemanţa legată de CUBUL RUBIK.

Reacţia lui Andi Moisescu a fost pe măsură. „După pererea mea eşti un fenomen, iar eu, dacă aş fi avut mintea ta, aş fi condus lumea fără ca ea să simtă”, l-a lăudat Andi Moisescu.

CUBUL RUBIK, sărbătorit de GOOGLE la 40 de ani de la inventare:  Copilul de 11 ani din România, care rezolvă rapid CUBUL RUBIK

Martin Fronescu, în vârstă de 11 ani, poate rezolva cubul lui Rubik în doar 11 secunde. Băiatul a început să se joace cu CUBUL RUBIK în urmă cu un an şi jumătate, după ce a primit unul cadou de Moş Nicolae.

„Am ajuns să particip la astfel de concursuri după ce m-am antrenat în fiecare zi. Am doborât şi recordul naţional la rezolvarea cubului Rubik. Acum este a treia oară când particip la o astfel de competiţie, iar cel mai bun timp pe care l-am scos a fost 10,78 secunde. Şi vreau să ajung să dobor recordul mondial, dar mai am mult de lucru”, a declarat Martin.

Băiatul este elev în clasa a patra şi îi place matematica.

„Eu vreau să mă fac IT-ist, pentru că îmi place matematica şi vreau să fac multe jocuri pe calculator”, a mai spus băiatul.

CUBUL RUBIK, sărbătorit de GOOGLE la 40 de ani de la inventare


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button