CUBUL RUBIK: 40 de ani de la inventarea CUBULUI RUBIK, sărbătoriți printr-un DOODLE interactiv

de:
19 mai 2014
6 Afișari
CUBUL RUBIK: 40 de ani de la inventarea CUBULUI RUBIK, sărbătoriți printr-un DOODLE interactiv

Poți chiar să rezolvi un CUB RUBIK în Doodle-ul interactiv dedicat de Google, la 40 de ani de la inventarea sa. Compania americana sarbatoreste 40 de ani de la inventarea jocului, printr-o versiune care poate fi rezolvata online.

CUBUL RUBIK a fost creat la 19 mai 1973, de catre sculptorul si arhitectul de origine ungara Erno Rubik. Numele sau initial a fost Cubul Magic. Initial, inventatorul a obtinut patent numai in Ungaria, in anul 1975, fara a cauta si patente internationale. Doi ani mai tarziu, primele prototipuri au fost puse in vanzare in magazinele din Budapesta.
In anul 1980, CUBUL RUBIK a primit denumirea sub care este cunoscut si astazi, dupa ce a fost vandut companiei americane de jucarii Ideal Corp Toy.
CUBUL RUBIK este considerata a fi cea mai bine vanduta jucarie din lume, cu peste 300.000.000 de cuburi vandute pana in 2005. La un cub Rubik clasic, fiecare din cele sase fete este acoperita cu 9 etichete, colorate in una din sase culori (in mod traditional alb, galben, portocaliu, rosu, albastru si verde). Un mecanism de pivoti permite rotirea independenta a fiecarei fete, si astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului CUBUL RUBIK, fiecare fata trebuie sa aiba o singura culoare.
CUBUL RUBIK poate fi rezolvat corect in cel mult 20 de mutari.
Cercetatorii au calculat toate combinatiile posibile ale CUBULUI RUBIK si au demonstrat ca o asamblare corecta a acestuia poate fi obtinuta in cel mult 20 de mutari, potrivit unui studiu publicat online.
Acest studiu pune capat unei perioade de 30 de ani de cercetari care vizau gasirea celui mai mic numar posibil de mutari pentru a rezolva aceasta problema geometrica tridimensionala, compusa din 26 de cuburi mici, inventata in 1974 de maghiarul Rubik.
CUBUL RUBIK este un joc care pune mintea la incercare, nu multi fiind cei care il pot rezolva. Incepand cu anul 2003, sunt organizate si competitii dedicate acestui puzzle. Recordul pentru cea mai rapida rezolvare a CUBULUI RUBIK a fost stabilit de catre olandezul Mats Valk, cu timpul de 5,5 secunde. Recordul absolut e detinut de un robot, carea rezolvat cubul in 3,2 secunde.

Feliks Zemdeg a imbunatatit recordul precedent, care de altfel ii apartinea, si a reusit sa revolve un cub Rubik clasic (3x3x3) in doar 6,24 de secunde. Este un timp stupefiant pentru pustiul de 15 ani.

Feliks a reusit aceasta perfomanta in cadrul unei competitii speciale dedicate cubului Rubik si desfasurate la Melbourne, exact orasul in care s-a si nascut. Adolescentul a reusit sa doboare alte trei recorduri mondiale: cel pentru cubul de 4x4x4 pe care l-a dat gata in 31,05 secunde, cel pentru 3x3x3 cu o singura mana (11,6 secunde) si cel pentru imbunatatirea timpului mediu de rezolvare a cubului de 3x3x3 cu o singura mana (14,41 secunde).
Pentru ca cineva sa ajunga la astfel de performanta este nevoie de uniformizarea fatelor cubului printr-un numar minim de miscari posibile. Aici intervin doua variabile care fac diferenta intre oamenii obisnuiti si campioni. Prima, dupa caz, este situatia de plecare – cum e cubul la inceput. Acesta poate fi un avantaj sau un dezavantaj si in functie de asta se calculeaza timpul cerut pentru rezolvarea cubului.

Cookies