Cu tramvaiul 13 prin Depoul Dudești – scurtă plimbare până în Bucureștiul din 1950. PS Pe atunci, reclama era la „Scânteia”, nu la Netflix, HBO sau SkyShowtime

26 sept. 2023
1991 Afișari
Cu tramvaiul 13 prin Depoul Dudești - scurtă plimbare până în Bucureștiul din 1950. PS Pe atunci, reclama era la
Cu tramvaiul 13 prin depoul Dudești - scurtă plimbare până în Bucureștiul din 1950. PS Pe atunci, reclama era la "Scânteia", nu la Netflix, HBO sau SkyShowtime | Sursa foto: Agerpres

A fost cu-adevărat o vreme când, prin București, circula tramvaiul 13. Nu-l căutați acum, nu mai există, STB a scos acest număr din șir. Numerotarea din vremurile noastre sa liniilor de tramvai sare nonșalant (sau superstițios) de la 12 direct la 14.

Dar, tramvaiul 13 chiar a existat și, după cum încă ăși mai amintesc unii bucureșteni, circula pe traseul de acum al liniei 46, doar ca mergea pe Strada Sevastopol și nu prin Pasajul Victoriei. 

Cu tramvaiul 13 în Depoul Dudești

În 1950, din care este această imagine, este anul în care vechea „Societate comunala a tramvaielor din București” (strămoașa STB) se transforma in „Intreprinderea de Transport Bucuresti” (I.T.B.),

La acea vremea, societatea avea 27 trasee de tramvaie și 24 trasee de autobuze, avea 11.000 de angajați.

Cele mai multe dintre tramvaiele care circulau pe aceste 27 de trasee erau de tip V09. Adică „bunicul Thmoson”, dar cu modificări autohtone.

Erau tramvaie construite, din 1927 la Atelierele Centrale ale fostei STB, după o licență Thompson și au circulat prin București  până în anul 1985.

Cu tramvaiul 13 prin Depoul Dudești - scurtă plimbare până în Bucureștiul din 1950. PS Pe atunci, reclama era la
Imagine din Depoul Dudești din București, în anul 1950 | Foto: Agerpres

Dispărutul tramvai 13 din București, care mergea de la Iancului până în Militari

Acest tramvai 13, care se afla în Depul Dudești, în plin proces cu primenire pentru drum, are traseul vopsit mare. Circula astfel:

Șoseaua Iancului – Șoseaua Mihai Bravu – piața Nicolae Bălcescu (adică Piața Universității de azi), Palatul Pionierilor (în  Cotroceni) –  Militari (pe atunci oraș autonom, acum cartier al Capitalei)

Dar, mai presus de orice, anii ’50 sunt anii în care în România se instala ceea ce avea să devină aproape instantaneu terioarea comunistă.

Accesul la orice informație din afara „blocului-muncitoresc-socialist-popular” a fost tăiat, la radioul public și-n ziarele de la București era vorba doar despre variațiuni de revoluție socialistă,

Se vede, de altfel, și în această imagine: pe tramvaiul 13 scrie, mare, „Cereți zilnic «Scânteia»”,  care nu era nimic altceva decât oficiosul partidului comunist. Plus sloganul „Trăiască Republica Populară Română”.

Îți recomandăm să citești și:

 

 

Cookies