Cu proiectul de buget al Primăriei Capitalei întârziat, Ciprian Ciucu (PNL) vine cu un apel: ”Nicușor, hai să salvăm Bucureștiul!” | Ce soluție îi propune

10 feb. 2022
260 Afișari
Cu proiectul de buget al Primăriei Capitalei întârziat, Ciprian Ciucu (PNL) vine cu un apel: ”Nicușor, hai să salvăm Bucureștiul!” | Ce soluție îi propune

În lipsa unui proiect de buget al Primăriei Capitalei pentru 2022 pus în dezbatere, PNL propune trei variante, cu trei căi distincte, și invită partidele la discuții, inclusiv pe primarul general Nicușor Dan. „Niciun om nu poate face față singur acestui monstru administrativ, cea mai complexă structură din țară, Primăria Municipiului București, fără ajutor”, a declarat Ciprian Ciucu, liderul PNL București, cu privire la primarul independent Nicușor Dan, proaspăt rămas fără sprijin necondiționat și din partea PNL, după cum a anunțat ieri președintele PNL Florin Cîțu. Ciucu îi sugerează lui Nicușor Dan să se pună la masa discuțiilor inclusiv cu PSD, controlat de fostul primar Gabriela Firea, pentru a reuși să treacă prin situația de criză pe care o traversează acum Bucureștiul. La final, liderul PNL București i-a adresat primarului general un apel general: „Nicușor, hai să salvăm Bucureștiul!”.

Ciprian Ciucu, liderul PNL București și primar al Sectorului 6, a lansat joi o invitație către toate formațiunile politice din Consiliul General (USR, PSD și PMP), cât și primarului general Nicușor Dan, că vrea reluarea discuțiilor pe marginea bugetului Capitalei.

Apelul său este lansat în contextul în care, momentan, la nivelul Capitalei, discuțiile despre buget sunt blocate, iar Nicușor Dan nu a avansat nicio propunere de buget al PMB pentru 2022, moment mult întârziat față de termenul de 12 ianuarie, dată la care, conform consilierului general USR Andrei Rigu, trebuia lansată deja propunerea (adică acum o lună). În schimb, primarul general le-ar fi cerut tuturor instituțiilor din subordine să propună bugetele de care au nevoie în 2022. Ceea ce instituțiile au propus, dar însumate, cheltuielile preconizate de instituții ajung la 10 miliarde de lei, după cum a precizat Ciprian Ciucu. Problema este că, de fapt, PMB încasează anual, mai puțin de jumătate din această sumă, așa că n-ar aveam cum să asigure toate cheltuielile instituțiilor din subordinea sa.

PNL propune 3 tipuri de buget: maximală, realistă și radicală. Care este „varianta sinucigașă”

PNL Bucureşti a definit trei opţiuni pentru bugetul Municipalităţii pe anul acesta: una maximală, alta realistă, iar cea de-a treia – una radicală, a declarat preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu.

  • opţiunea maximală presupune funcţionarea ca până în prezent a Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), dar în condiţii suboptime, fără eficientizarea cheltuielilor instituţiei. Opțiunea maximală presupune cheltuieli de circa 8.257.022 de lei. În acest scenariu, PMB ar fi nevoită să cheltuiască aproape dublu față de cât preconizează că va încasa.
  • opţiunea realistă care n-ar salva Bucureștiul, dar ar aduce maximul de reducere de cheltuieli pe care și l-ar asuma formațiunile politice din Consiliul General al Municipiului București (CGMB), fără risc de sinucidere politică (adică fără să își piardă simpatia oamenilor și șansa de a câștiga viitoarele alegeri). Această variantă presupune cheltuieli de 7.206.558 de lei. Ciprian Ciucu a explicat că formaţiunea pe care o reprezintă a asumat-o politic, deoarece ar putea fi votată de forţele din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
  • opţiunea radicală presupune „tăieri drastice de cheltuieli”, renunţarea la anumite instituţii ale Municipalităţii şi servicii non-esenţiale și creșterea prețului la gigacalorie pentru populație cu 70%, astfel încât PMB să nu mai fie nevoită să cheltuiască atât de mulți bani pe subvenționarea termoficării. Această opțiune presupune cheltuieli de 5.902.213 lei. În acest caz, dacă PMB ar reuși să își și sporească într-o oarecare măsură încasările pe anul în curs, ar avea șanse bune să scape de prăbușirea financiară care, în acest moment, este iminentă.

Ciprian Ciucu a spus că aceasta din urmă reprezintă opţiunea cu costuri politice „uriaşe”, una „cu adevărat reformistă”, dar egală cu o „sinucidere politică” pentru oricine ar propune. Iar dintre acestea trei, opțiunea radicală ar putea schimba în bine, pe termen mediu și lung, viața oamenilor din oraș.

În privința gigacaloriei, doar Primarul General Nicușor Dan și PNL susțin majorarea prețului pentru populație, liberalii susținând că aceasta ar trebui să urce de la 163 de lei la 283 de lei. Această creștere corespunde opțiunii realiste. Pentru reforma reală, propusă prin opțiunea radicală, gigacaloria ar trebui să se scumpească mult mai mult, fără ca Ciprian Ciucu să spună cât ar trebui să fie aceasta.

„Singura soluție pentru PMB este generarea de venituri suplimentare. Am știut acest lucru din momentul în care ne-am asumat sarcina de a administra acest oraș, împreună cu partenerii noștri”, a mai spus Ciucu, care a încheiat cu apelul „Nicușor, hai să salvăm Bucureștiul!”.

 

Cookies