Cu o vechime de peste 80 de ani, planșeul de beton din Piața Unirii așteaptă să fie reparat. Ministerul Dezvoltării vrea să obțină 760 milioane de lei de la bugetul de stat

18 apr. 2023
358 afișări
Cu o vechime de peste 80 de ani, planșeul de beton din Piața Unirii așteaptă să fie reparat. Ministerul Dezvoltării vrea să obțină 760 milioane de lei de la bugetul de stat
Cu o vechime de peste 80 de ani, planșeul de beton din Piața Unirii așteaptă să fie reparat. Ministerul Dezvoltării vrea să obțină 760 milioane de lei de la bugetul de stat. Imagine simbol: Agerpres

Printr-un proiect de ordonanță de urgență, Ministerul Dezvoltării cere Guvernului să aloce suma de 760 de milioane de lei, astfel încât planșeul de beton din Piața Unirii să fie reparat de PS4. În prezent, această zonă din centrul Bucureștiului este în pericol de prăbușire.

Planșeul de beton din Piața Unirii din București trebuie să fie reparat

Acest proiect a fost pus în dezbatere publică și poate fi văzut AICI. Planșeul a fost construit secolul trecut, în anii 40-50 și acoperă râul Dâmbovița pe toată lungimea Pieței Unirii. Peste planșeu se află pasajul rutier, iar sub planșeu este stația de metrou. Planșeul susține întreaga infrastructură din Piața Unirii.

În urma celei mai recente expertize realizată de Primăria Sectorului 4 în noiembrie 2022, planșeul a fost încadrat într-o „stare avansată de degradare…care poate avansa rapid”. Această concluzie a expertizei a fost citată și în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență, potrivit G4Media.

De asemenea, Ministerul Dezvoltării transmite în nota de fundamentare că „se impun o serie de lucrări de intervenție pentru a evita un eventual colaps nedorit al structurii sau a unor părți din aceasta”.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației subliniază că are nevoie ca fondurile să fie asigurate din bugetul de stat pentru că autoritățile publice locale nu au cum să suporte, de la bugetul local, valoarea investiției de 763.353.087.

Menținerea situației actuale a planșeului Unirii expune populația la riscuri semnificative care afectează drepturile fundamentale la viață și la integritate fizică, garantate de Constituția României, fapt dovedit prin expertiza mai sus menționată, conform căreia degradările pot avansa rapid și pot genera colapsul total sau parțial al planșeului, se arată în aceeași notă de fundamentare.

Amintim că, începând cu data de 28 martie 2023, PS4 a implementat restricții de tonaj în Piața Unirii pentru protejarea planșeului. Vehiculele care depășesc greutatea de 3,5 tone nu mai au voie să circule prin centrul Capitalei. Excepție de la aceste reguli sunt mijloacele de transport STB și autospecialele de intervenție în caz de urgență.

Cookies