Cu metroul mega aglomerat prin București, după ce Metrorex a anunțat că are mai puține trenuri. Oamenii se împing cu grijă pe uși, să încapă mai mulți în vagonul ticsit

24 mai 2023
1968 Afișari
Cu metroul mega aglomerat prin București, după ce Metrorex a anunțat că are mai puține trenuri. Oamenii se împing cu grijă pe uși, să încapă mai mulți în vagonul ticsit
Foto simbol cu aglomerație la metroul fin București | Sursa foto: Agerpres

Vineri, 19 mai, Metrorex a anunțat că programul de circulație al metrourilor se va schimba din cauza lipsei de trenuri, iar călătorii vor aștepta mai mult în stații, peroanele devenind și mai aglomerate. Situația la doar câteva zile de la acest anunț se prezintă gravă, având în vedere că la orele de vârf oricum metrourile sunt pline până la refuz.

Metrorex nu are suficiente trenuri, iar metrourile devin din ce în ce mai aglomerate

Metrourile din București devin din ce în ce mai aglomerate după ce Metrorex a anunțat că nu există suficiente trenuri. Motivul este neasigurarea numărului suficient de trenuri de către Alstom Transport S.A. Această firmă se ocupă de mentenanța trenurilor de metrou, conform Antena3.ro.

La oră de vârf (în jur de 18:00), într-o zi de marți, călătorii se înghesuiau din stația de metrou Universitate în trenul Berceni, Magistrala 2. Acesta era plin până la refuz, iar multe persoane au preferat să îl aștepte pe următorul, în speranța că va fi mai liber. Cu toate acestea, nici în al doilea metrou care a venit în 4 minute nu aveai loc, însă curajoșii au insistat. Pe peron se plimba un domn care verifica dacă toată lumea intră în metrou pentru a nu se isca vreun accident.

În cele din urmă, am urmat și eu calea acestora și mi-am făcut loc lângă ușă în metroul Berceni. Coborând la Piața Unirii 2, am urmat mulțimea de oameni către stația Piața Unirii 1 pentru a lua Republica/Pantelimon. Aici, altă lume, altă aglomerație. Față de Berceni, în metroul către Republica măcar am avut de ce să mă țin, nefiind atât de aglomerat încât oamenii să se susțină unii pe alții. Însă aerul închis și căldura erau insuportabile. Mai mult de jumătate din călători au coborât la stația Titan, unde aglomerația a dispărut.

Metrorex a mai transmis că va aplica operatorului de servicii de mentenanță, Alstom Transport S.A., toate sancțiunile legale și contractuale pentru situația creată și pentru neîndeplinirea obligațiilor pe care și le-a asumat conform prevederilor contractuale.

Câți oameni au călătorit cu metroul, pe zi, în anul 2022

Mihai Barbu, preşedintele noului Consiliu de Administraţie al Metrorex, a declarat, într-un interviu acordat pentru Agerpres în martie, că anul trecut au călătorit cu metroul 132 de milioane de călători, aproximativ 400.000 pe zi. Punând în balanță numărul călătorilor care au folosit căile ferate, adică 47 de milioane de călători pe tot parcursului anului 2022, însemnând 130.000 de oameni zilnic, numărul este semnificativ mai mic.

Şeful CA al Metrorex crede că trecerea metroului în administrarea PMB este „o discuţie deschisă”. Cu toate acestea, pentru a ajunge la o concluzie, trebuie corelaţi foarte mulţi factori, având în vedere că acest operator de transport are cheltuieli foarte mari. Din acest motiv, bugetul Capitalei nu îşi permite acum aceste costuri.

Mihai Barbu a mai spus şi despre situaţia în care se află contractul cu Alstom. Operatorul întârzie livrarea celor 13 noi trenuri invocând „crizele multiple”, despre proiectul M6 Băneasa – Aeroport Otopeni, dar şi despre Legea statutului personalului feroviar, la care trebuie să se coreleze şi Metrorex, dar care aduce cheltuieli sociale pentru companie de peste 60 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies