BAZAR

Cu cine se înrudesc românii: Rezultatele surpriză ale primei hărţi genetice din lume

Studiul, realizat de Universitatea Oxford şi de University College of London (UCL), identifică, datează şi caracterizează amestecul genetic dintre populaţii. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au dezvoltat metode statistice sofisticate pentru a analiza ADN-ul a 1490 de indivizi din 95 de ţări.

„ADN-ul are puterea de a spune poveşti şi de a dezvălui detalii ale trecutului nostru”, a declarat dr. Simon Myers de la Universitatea Oxford, co-autor senior al studiului, scrie romaniatv.net.

„Ce mă uimeşte cel mai mult este felul în care funcţionează metoda noastră. Deşi mutaţiile individuale poartă doar semnale slabe ale zonei de unde vine persoana respectivă, adăugând informţii din întregul genom putem reconstrui evenimentele care au dus la amestecarea ADN-ului”, explică dr. Garrett Hellenthal de la UCL Genetics Institute.

Harta genetică prezintă cu cine erau înrudite popoarele lumii în anii 886-1194 e.n. Astfel, pe atunci, românii erau cel mai mult înrudiţi cu lituanienii (37,7%), cu grecii (18,1%), ciprioţii (13,4%), italienii din sud (8,6%) şi finlandezii (4,7%). Românii mai sunt înrudiţi, însă în proporţii mult mai mici cu sirienii, egiptenii, iordanienii, georgienii, oamenii din Sardinia, bascii şi tunisienii, printre alte popoare.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button