Cu cine ar putea face alianţă PSD şi UNPR în Consiliul General al Municipiului Bucureşti

de:
14 iun. 2016
0 Afișari
Cu cine ar putea face alianţă PSD şi UNPR în Consiliul General al Municipiului Bucureşti

Alianta PSD+UNPR a obtinut la Consiliul General al Municipiului Bucuresti 24 de mandate din 55 la alegerile locale din 5 iunie, fiind urmata de USB cu 15 mandate, PNL cu 8 mandate si PMP si ALDE – cate 4.

PSD+UNPR pot obtine o majoritate simpla cu ALDE, avand impreuna 28 de consilieri din cei 55. Lucrurile se complica cand vine vorba de a obtine doua treimi, fiind nevoie de o aliata fie cu PSD+UNPR, PNL, PMP si ALDE, fie cu USB-ul. USB-ul, PMP-ul si PNL spun, cel putin acum, ca exclud aceasta varianta. Majoritatea politica din Consiliul General decide cum se imparte bugetul Primariei Capitalei – circa 4 miliarde de lei – si ce proiecte primesc bani, aminteste hotnews.ro.

In ceea ce priveste majoritatea simpla, PSD+UNPR cu 24 de mandate mai au nevoie de 4 consilieri, si cel mai probabil vor forma o majoritate cu ALDE care are 4 mandate in CGMB. Liviu Dragnea s-a exprimat deja in acest sens.

„In ce priveste votul politic din Bucuresti, avem 24 de mandate, ALDE are 4 mandate, avem posibilitatea ca PSD, UNPR si ALDE sa faca majoritatea in Consiliul General, avem un mandat in plus fata de necesar”, a explicat liderul PSD imediat dupa alegeri.

In plus, intre PSD+UNPR si ALDE exista un protocol de colaborare, semnat in februarie 2016. Potrivit documentului, cele doua formatiuni, au convenit sa incheie aliante in plan local, acolo unde vor considera necesar pentru alegerile din iunie 2016. Protocolul mai prevede ca PSD si ALDE considera oportun sa constituie impreuna majoritati in consiliile locale si judetene, in vederea asigurarii unei guvernari locale eficiente si stabile in interesul cetatenilor.

Calin Popescu-Tariceanu, copresedinte ALDE, nu a putut fi contactat pentru a confirma daca va forma majoritate impreuna cu PSD + UNPR la nivelul CGMB.

Cookies