Cu ce bani a plecat Clotilde la drum? Bugetul Sectorului 1, așa cum e acum

25 nov. 2020
83 Afișari
Cu ce bani a plecat Clotilde la drum? Bugetul Sectorului 1, așa cum e acum

Sectorul 1 are unul dintre cele mai mari bugete din țară, chiar mai mare decât cel al Clujului și aşteaptă an de an venituri constante de peste un miliard de lei din venituri fiscale.

În 2020, veniturile fiscale așteptate au fost de 1,14 mld. lei, majoritatea, circa 700 milioane lei, provenind din impozitele pe venit, profit şi câştiguri din capital de la persoanele fizice domiciliate în sectorul 1. Un alt venit important pentru bugetul sectorului 1 este asigurat de impozitele şi taxele pe proprietate, care anul acesta au fost estimate la 302 milioane lei.

Proiectul de buget pe 2020 prevede cheltuieli de 640 milioane lei pentru învăţământ şi 475 milioane lei pentru sănătate. Poliţia locală a Sectorului 1 va primi anul acesta circa 43 milioane lei, pe când cultura şi religia vor avea peste 200 milioane alocate. O altă cheltuială importantă prevăzută în proiectul de lege este protecţia mediului, circa 100 mil. lei, din care majoritatea banilor se duc către salubritate şi gestiunea deşeurilor.

Cum stătea Sectorul 1 la începutul anului?

  • Bugetul Sectorului 1: 2 miliarde e lei
  • Venituri fiscale: 1,14 miliarde de lei
  • Impozit pe venit: 700 milioane lei
  • Impozite și taxe pe proprietate: 302 mil de lei

Mari proiecte de infrastructură:

  • Poliția locală: 43 milioane lei
  • Cultură și Religie: 200 milioane lei
  • Protecția mediului: 100 milioane lei
  • Gestiunea deșeurilor: 91 milioane lei
  • Transportul: 16 milioane lei

Bugetul Primăriei Sectorului 1 de la preluarea mandatului

De la preluarea mandatului, Clotilde Armand a descoperit că bugetul Primăriei a fost stabilit la 400 milioane euro, însă veniturile au fost doar de 270 milioane de euro. Ar mai fi nevoie de 130 de milioane de euro. Pentru a face rost de bani, Armand se gândește să blocheze anumite contracte, cum ar fi cele prin care Poliția Locală plătește două case de avocatură să o reprezinte în instanță. În plus, primarul ales al Sectorului 1 arată că centrul medical Caraiman a cumpărat dispozitive de cardiologie de 17 milioane de euro care stau nefolosite.

Armand a rugat Consiliul Local să se gândească la soluții în cazul problemei bugetului pe 2020, în care există o diferență de 1 miliard de lei între cheltuielile bugetate și veniturile reale: Astăzi ați vazut ordinea de zi. Subiectele dificile vor fi vineri sau săptămâna viitoare (…), ideea e să reușim cât mai repede să rezolvăm (…) problema bugetului. (…). O să avem foarte puțin timp pentru a găsi soluții și rog tot Consiliul Local să se gandească la soluții (…) pentru a readuce la echilibru acest buget local 2020 cu diferența de care v-am vorbit. O să avem câteva zile pentru a gândi aceste soluții, sunt mulți dintre voi care știu că, de trei săptămâni de când sunt aici, despre asta vorbesc și de asta mă ocup, a declarat Clotilde Armand, în ședința Consiliului Local de luni, 23 noiembrie.

Cookies