Cu cât se scumpeşte benzina de la 1 ianuarie

de:
05 nov. 2013
0 Afișari
Cu cât se scumpeşte benzina de la 1 ianuarie

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a recunoscut într-o intervenţie televizată de luni că noua acciză de 0,07 euro la litru va aduce o scumpire la preţul carburanţilor de 7-8%. Pe lângă această taxare gândită să aducă mai mulţi bani pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere (în condiţiile în care preţul benzinei conţine deja un impozit direcţionat către infrastructură), noua modalitate de calcul a accizelor va umfla suplimentar preţul benzinei din 2014, scrie realitatea.net.

Accizele ar putea creşte cu până la 3% începând din 2014, în condiţiile în care Guvernul intenţionează să schimbe modalitatea de calcul a acestora. Brusc, Executivul a constatat că vechea modalitate de calcul, care se făcea în funcţie de cursul leu-euro de la data de 1 octombrie, nu îi serveşte scopul de a scoate cât mai mulţi bani din buzunarele românilor. „Ca măsuri de creştere a veniturilor vom indexa accizele în funcţie de rata inflaţiei. Din fericire, inflaţia a avut o cotă şi va avea pentru 2013 o cotă scăzută şi, evident, influenţa acestora va fi destul de mică”, a declarat premierul Victor Ponta după negocierile cu FMI.

Este acciza din prezent in euro la cursul in lei, din 2012, la 1 octombrie, plus inflatia comunicata de Institutul de Statistica. Accizele se calculează de mulţi ani încoace după un algoritm simplu: nivelul accizelor de anul viitor depinde de cursul leu-euro stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a fiecărui an. Vestea proastă pentru Guvernul României în 2013 a fost aceea că BCE a stabilit la 1 octombrie un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% faţă de rata de schimb utilizată în acest an. Cu alte cuvinte, dacă Guvernul Ponta nu ar fi schimbat din mers regulile jobului, accizele ar fi scăzut de anul viitor, la fel şi preţurile plătite din buzunarul românilor.

O creştere de 10% a preţului benzinei înseamnă că la fiecare litru de benzină fără plumb, de exemplu, românii vor scoate din buzunar cel puţin 50-60 de bani în plus. Scumpirea carburanţilor va aduce un lanţ de scumpiri în mult mai multe domenii, în condiţiile în care preţul carburanţilor este luat în calcul înstabilirea preţurilor pentru foarte multe produse. În prezent, România are printe cele mai mici preţuri la carburanţi din Uniunea Europeană.

La benzină, preţul mediu este, la noi, de 1,257 euro pe litru (cel mai mic din UE), iar la motorină de 1,322 euro, al treilea cel mai mic nivel din Uniune.

Cookies