Cu cât s-au ieftinit apartamentele noi din Capitală, în 2013

de:
11 dec. 2013
0 afișări
Cu cât s-au ieftinit apartamentele noi din Capitală, în 2013

Preţurile locuinţelor noi au scăzut în condiţiile în care proprietarii anticipau la începutul lui 2013 lansarea programului „Noua Casă”, informează curierulnational.ro. Potrivit indicelui Imobiliare.ro, preţurile unităţilor locative noi au scăzut cu 15% în Braşov, cu 9,5% în Bucureşti şi cu 6,6% în Iaşi.

Anul 2013 a fost unul înşelător pentru proprietarii de apartamente noi, în special pentru dezvoltatori, care încă au stocuri de locuinţe disponibile în ansamblurile nou construite. Autorităţile au prezentat anul acesta varianta schimbării programului guvernamental Prima Casă în „Noua Casă”, ceea ce i-a determinat atât pe proprietarii de locuinţe vechi, cât şi pe cei de locuinţe noi să schimbe modul de abordare. Proprietarii de apartamente vechi s-au grăbit să le scoată la vânzare pentru a prinde ultimii clienţi din Prima Casă, în timp ce pe segmentul apartamentelor noi, preţurile au suferit ajustări pentru a se încadra cât mai bine în programul „Noua Casă”. Totodată, veştile că fondurile pentru Prima Casă sunt aproape epuizate au creat şi mai multă panică, notează Curierul National.

Programul nu s-a schimbat, „Prima Casă” continuând în forma cunoscută, însă toate aceste veşti au determinat o evoluţie ciudată şi neaşteptată în ceea ce priveşte preţurile solicitate pentru unităţile scoase la vânzare. Proprietarii apartamentelor noi au vrut să prindă primul val de credite din „Noua Casă” şi, deşi programul nu a mai fost demarat, decizia de a ajusta preţurile a condus la o depreciere a preţului mediu mai mare pe segmentul imobilelor noi, decât pe cel al apartamentelor vechi. „Într-un an care a debutat cu discuţii febrile legate de transformarea programului Prima Casă în «Noua Casă», era de aşteptat ca apartamentele vechi să se deprecieze sensibil mai mult decât cele noi. În condiţiile în care programul guvernamental a rămas deschis şi pentru cumpărătorii de locuinţe vechi, o analiză realizată de Imobiliare.ro reflectă însă, aproape de finalul lui 2013, o situaţie diametral opusă”, se arată într-o analiză efectuată de portalul Imobiliare.ro.

Guvernul a anunţat la începutul acestui an că intenţionează să modifice, în intervalul 2013-2016, programul „Prima Casă” în „Noua Casă”, un proiect destinat achiziţionării doar de locuinţe noi prin intermediul creditelor bancare garantate de stat.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la finalul lui 2013, apartamentele noi sunt absolut competitive din punct de vedere al preţului, diferenţa faţă de cele vechi fiind foarte mult redusă. În Bucureşti, preţurile apartamentelor noi au scăzut cu 9,5%, ajungând la un preţ mediu de 1.165 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.288 euro pe metru pătrat, în aceeaşi perioadă a anului trecut. Locuinţele din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 5,3%, de la 1.054 de euro, până la 998 de euro pe metru pătrat.

Cookies