Cu cât e mai scumpă viaţa în Bucureşti faţă de alte oraşe

Capitala păstrează locul întâi în România, în ceea ce priveşte costul vieţii, arată un studiu realizat de firma de consultanţă în management A.T. Kearney. Pe următoarele locuri în top se află Clujul şi Iaşiul, unde indicele costului vieţii este mai redus cu numai 2,8%, respectiv 5,7%. Totuşi, la Zalău sau la Ploieşti viaţa este mai ieftină chiar cu 14, respectiv 12%.

Ce-i drept, în studiu nu au fost incluse şi chiriile, care ar fi ridicat şi mai mult diferenţa dintre Capitală şi restul ţării: „În general, în calculul costului vieţii nu se includ chiriile, care ar face o diferenţă mare în defavoarea Bucureştiului. Dar dacă scoatem din calcul chiria, explicaţia ar fi că în Bucureşti există competiţie mai mare pentru categoriile de bază: mâncare, băutură, detergenţi, igienă personală, categorii care de obicei se cumpără din hypermaketuri şi magazine de tip discount. Datorită acestui lucru, vedem orientarea marilor magazine către provincie, unde competiţia e mai puţin acerbă”, a spus Paul Murariu, manager în cadrul A.T. Kearney şi realizator al studiului, conform ZF.ro.

În Cluj, unde costul vieţii este cu mai puţin de 6% mai ieftin decât în Bucureşti, salariile medii nete pe care le primesc angajaţii sunt cu 30% mai mici decât în Capitală. În Timişoara, unde costul vieţii este cu aproape 23% mai redus decât în Capitală, salariile medii nete sunt cu o treime mai mici decât în Bucureşti.

Specialiştii spun însă că, deşi întotdeauna au existat diferenţe salariale între provincie şi Capitală – chiar în interiorul aceleiaşi companii -, în ultimii ani aceste diferenţe s-au redus, mai ales pentru poziţiile de entry-level.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button