Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?

susținut de
24 nov. 2023
1599 Afișari
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?

Cu capul în NOR imediat după ce vă povestasc cum stăteam și mă gândeam zilele astea dacă restaurantele cu vedere panoramică mai vând sau e un trend care s-a fâsâit încă de prin 2010, după care mi-am amintit că acum vreo 3 ani era o macara amplasată colea pe Magheru, în parcare la LIDO, care, pentru câteva sute de euro (sute de euro!), ridica în aer mușterii dornici de o cină mediocră la înălțime.

Un circ ambulant pentru turiști de duzină și oameni care n-au ce face cu banii. Și, pentru că tot am zis de turiști, am fost să trăiesc pe pielea mea de turist în propriul oraș cum e să iei prânzul la etajul 36, mai exact la NOR Sky Casual Restaurant, amplasat la ultimul etaj al clădirii SKY TOWER.

Îl știi. E cel de lângă Mall Promenada, în cartierul care mi-a mâncat zilele și ficățeii: Pipera. În plus, am profitat de bunica venită în București, l-am lăsat pe cel mic și am fugit în oraș cu doamna mea, ca doi ogari scăpați din lesă. Direcția: prânz în NOR, pentru că NOR e un restaurant perfect pentru cupluri, familie sau întâniri de afaceri. Nu te duci să bei singur de nebun la etajul 36.

Probabil un loc bun s-o ceri de nevastă

Mai există proști ca mine pe lumea asta care cred în iubire, în chimia absolută dintre două ființe umane și plăcerea de a petrece timp de calitate împreună cu partenerul de viață. Și, când vine vorba de lucruri serioase, NOR mi se pare un loc accesibil și la îndemână pentru a pune întrebarea cea mare. Sigură că o poți cere de soție și-n sufragerie, dar cred că ți-ar spori șansele dacă ai face o rezervare la etajul 36, undeva la o masă retrasă, doar pentru voi.

Comanzi un vin să-ți mai treacă nodul din gât, mai stați de vorbă, admirați priveliștea, traficul de pe Barbu Văcărescu, terenurile de fotbal, lacul Bordei, cimitirul eroilor sovietici, apoi bagi mâna în buzunar, scoți inelul pe interval și îi șoptești ușor întrebarea cea mare.  Clișeic? Sigur. O să funcționeze? 100%.

NOR Sky Casual Restaurant e un loc chiar drăguț, frumos amenajat, cu prețuri destul de ridicate pentru consumatorul obișnuit, dar știi cum: nu te duci în fiecare zi. De cum ajungi la parterul clădirii, ești condus la lift de către o hostesă care-ți cheamă liftul, apoi, la etajul 36, te întâmpină alte două hostese la garderobă și ești condus la masa pe care ai rezervat-o din timp. Culori calde, mult lemn, muzică de lift, atmosferă plăcută și ospătari neintruzivi, mereu atenți. De foarte-foarte bun simț.

 

O Coca-Cola servită ca la carte. Multă gheață și 3 felii de lămâie. Genul meu de oameni.

Meniul e o fabrică de fericire

Cele 3 pagini ale meniului adăpostesc niște chestii tare interesante, fără a se axa pe un anumit specific. E așa, câte un pic din toate, pentru că deh, e în mijlocul corporatismului unde gusturile sunt diverse, ca oamenii. De remarcat prezența burgerului de vită Wagyu, la doar 99 de lei. Un preț extrem de accesibil, dacă mă întrebi pe mine. Prin comparație, un mic din carne de vită Wagyu pe care-l găsești la Casa Timiș (lângă Ploiești) costă nici mai mult nici mai puțin de 130 de lei. Am scris despre el aici.

„Din nefericire”, din meniu lipsește caviarul rusesc, din cauză de război. O bilă mare și albă pentru NOR.

NOR. SPOILER ALERT

Mâncarea e bună, dar nu se ridică neapărat la înălțimea așteptărilor

Adi Hădean spunea recent într-un podcast că, atunci când mergi la restaurant ,nu mănânci doar mâncare și bei băutură. E o experiență bazată pe un cumul de factori: atmosferă, muzică, personal, inclusiv starea ta de spirit din ziua respectivă. Așa că părerea mea subiectivă ar putea fi influențată de mai multe aspecte. Momentan, zic așa: dacă la capitolul aspect, ospitalitate, servire și atmosferă, NOR se ridică la înălțimea așteptărilor, despre preparatele lor nu pot spune chiar același lucru. Și aici mă refer strict la bucatele comandate de mine. Mâncarea are gust, e instagramabilă, surprinzătoare pe alocuri, însă nu excelează la nivel de gust. Unele preparate ies în evidență, atât cât să mai contrabalanseze mediocritatea altora. În același timp, este adevărat că nu am încercat cele mai scumpe lucruri din meniu. Din motive de sărăcie, evident. Uite o pulpă de rață.

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine al NOR Sky Casual Restaurant următoarele:

The Salată de vinete coapte | 49,4 lei

Conține: salată de vinete, chutney de roșii, maioneză cu chives, dulceață de ardei iute și pâine prăjită

Creierul meu funcționează pe baza unui algoritm extrem de simplu: vede salată de vinete, cere. Zis și făcut. Am vrut, de fapt, să comand două porții, însă domnișoara amabilă mi-a înfrânat pornirile și a zis: „Nici vorbă! O porție este suficientă pentru două persoane. Lăsați loc și pentru altele.” Ptiu-ptiu-ptiu! Să tot ai parte de ospătari de genul ăsta. Cât despre salata de vinete coapte, îți zic cu mâna pe inimă că nu știu de unde au scos-o, dar a fost demențială. Ba mai mult, tot acest combo fabulos de vinete cu dulceață de ardei iute, maioneză cu chives și ardei copți trebuie premiat cu un tips gras, să ajungă și la bucătar. M-am lins pe degete și m-am luptat cu nevastă-mea pe ultima linguriță de salată. Dumnezeu mi-e martor, că era aproape.

Confit de rață | 107,9 lei

Conține: pulpă fragedă gătită în stil franțuzesc, cu piure de țelină, sos de ciuperci și reducție de citrice

Un fel de una caldă, alta rece. La propriu. Reducția de citrice și piureul (sau „pireul”, cum se zice la mine la țară) de țelină? Senzaționale! Pulpa per se? Să spunem că e sub calitatea pe care o oferă cantina unui magazin cu origini suedeze specializat pe comerțul cu mobilă. Am primit o pulpă destul de fadă, comestibilă, servită cel mult la temperatura camerei, ce-i drept într-o farfurie elegantă de culoare roz. Am tras de carnea ei cum trăgea de timp echipa națională de fotbal la 1-0 cu Lichtenstein acum ceva ani. Adică, dacă tot dau 107 lei pe o pulpă de rață, m-aștept să vină măcar caldă, să mă bucur de săraca rață sacrificată. N-a fost să fie și, așa cum știi deja, nu mă sfiesc deloc să spun lucrurilor pe nume. Tot la 100 de lei puteam să aleg un burger cu vită Wagyu. Puteam. Aia e. Verdict: 100 de lei aruncați pe fereastra de la etajul 36.

Nor deasupra unui cuib de ciocolată | 61,4 lei

Descriere: spectacol meteo pe cerul gurii, cu trei texturi de ciocolată sub un nor din vată de zahăr

Desertul ăsta este definiția creativității în farfurie sau cum poate o banală vată de zahăr să devină unul dintre cele mai instagramabile deserturi văzute vreodată. Partea bună e că n-am fost singurul ciudat din restaurant care a fotografiat acest desert din toate unghiurile. Ciocolată de calitate aproape în toate formele de agregare cu un raport ideal cacao/zahăr. În caz că te gândești, cam ăsta ar fi momentul ideal de scos șaiba cu nestemată.

Papanașii care ne-au făcut celebri | 52,8 lei

Descriere: desert românesc „care durează, dar merită“, design reinterpretat și o rețetă clasică cu brânză de vaci, smântână
și dulceață de afine sau, la alegere, cu cremă engleză și ciocolată de casă

Concluzia mea e că în calitate de papanaș îți trebuie foarte puține calități ca să devii celebru în România. E musai să îndeplinești 3 condiții: să fii rotund, dulce și micuț. Habar n-aveam că așa numita „Creme Anglaise” sau sosul englez cum îi spun cei de la NOR într-o traducere mot à mot se pupă atât de bine cu mini gogoșelele astea. Un desert simplu cu un twist frumos, pe care l-aș încerca din nou. Oricând, la orice oră. A superb și o Coca-Cola.

Total NOR Sky Casual Restaurant: 271,5 lei

O să mai mănânc pentru tine aici? Da.

Per total, experiența la NOR a fost una frumoasă. Dacă tocmai ai luat salariul și te gândești să-ți scoți iubitul sau iubita la o cină sau un prânz cu priveliște, mergi fără griji la NOR.

Cookies