Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade

07 iul. 2023
14874 afișări
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade

Pân’ să intrăm în OBor, cu ochii după la Mathara Bath Kade…

Deunăzi, Libertatea scria într-un articol picant despre muncitorii din Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan, India și Uganda angajați ca livratori sau, cum le place bretonatelor de la marketing sa ambaleze sclavia modernă, ca “rideri” pentru principalele platforme de livrări mâncare: Bolt, Glovo și Tazz.

Oamenii ăștia sunt cu miile și, când nu ne aduc nouă ciorba de burtă la nas, își alină dorul de casă…tot cu mâncare. Unde? În Obor. Am mâncat și eu cu ei, la cea mai nouă și mișto bombă sri lankeză deschisă în București.

Se numește Mathara Bath Kade și aparține unui sri lankez căsătorit cu o româncă. Unu’ vorbește românește, altu’ singaleză și împreună se înțeleg în limba italiană. Ce frumoasă e dragostea! Tot aici poți savura orez tradițional cu ce vrei tu, roti, kottu și alte specialități asiatice, cum ar fi Bittara Appa.

„Mistăr! Is ready!”. Deci, cum e la Mathara Bath Kade

E duminică, ora 10:15, io-s flămând, afară sunt deja 30 de grade și mâncarea cică e gata abia pe la 11. Mâncarea înseamnă 9 – 10 vase de lut care urmează a fi umplute cu felurite preparate sri lankeze. Între timp, locul se aglomerează vădit. Puzderie de ghiozdane cu Bolt, Glovo și Tazz.

Mă mai învârt puțin pe la piața de pește și numa’ bine descopăr un comerciant nou, care aduce plătică, caras și somn direct din Delta Dunării (am luat și eu doi cărășăi frumoși, cam de-o palmă juma’) Se face ora 11. Vine mâncarea! Proprietarul mă caută cu privirea și strigă după mine: “Mistăr! Is ready!” M-a ginit că mi-e foame de mor de pe la 10.

VIDEO | Oalele doldora de bunătăți srilankeze de la Mathara Bath Kade

Cele 8 vase de lut sunt pline cu: orez, pui, linte picantă, pește (macrou sau ton), orez cu cocos, mâncărică de vinete și cartofi, ciuperci, mazăre, plus vreo 2-3 salate. Totul arată apetisant. Niște doamne de culoare au început deja să își umple farfuriile, iar eu mă iau după ele, că doar n-oi fi mai prost. 

Good? Goooooooood!

Cum se face: iei farfuria (farfurie farfurie, nu plastic) și îți pui în ea cât dorești, din ce dorești. Există totuși o limită: se numește bun simț. Unii își pun cu vârf, alții nu, dar nimeni nu se uită urât la tine. Absolut nimeni. Majoritatea mănâncă cu mâna, ca la mama acasă, în Mathara. Li se citește fericirea pe față, își fac selfieuri și cântă la chitară. Să fiu al 14-lea dacă mai știu unde sunt. În Obor sau în Sri Lanka. Astăzi, eu sunt ciudatul care folosește tacâmuri, singurul român la masă, și le simt privirile în ceafă. Eu mă uit la ei, ei la mine, îmi zâmbesc și mă întreabă: good? Răspund cu gura plină: Gooooooooood!

Mi-am pus în farfurie o bază de orez, pui cu o zeamă demențială, linte super picantă cu curry, vinete cu cartofi, ciuperci, mazăre și orez dulce cu cocos. N-am vrut pește. Nici salată. Dar ce mi-am luat a fost absolut fabulos. Atenție totuși la linte. E jar curat. Nu-mi aduc aminte când am mâncat ultima oară atât de gustos cu 33 de lei. Puiul gătit la perfecție, mâncărica de vinete cu cartofi sau zeama de la pui? Lintea? Habar n-am ce mi-a plăcut cel mai mult. Între timp, mai apar doi sri lankezi tineri cu o familie de români, cu 2 copii după ei. Vorbesc în engleză și le explică românilor ce urmează să mănânce și că aici e cea mai bună mâncare sri lankeză din București. 

VIDEO | Am încercat și Bittara Appa

„Bittara Appa” este o specialitate culinară din Sri Lanka, care se servește mai mult la micul dejun, dar e destul de versatil și lejer încât să poată fi consumat la orice oră. Americanii îi mai spun „Egg Hoppers”. Este o formă de clătită preparată dintr-un aluat fermentat din orez și lapte de cocos, care este apoi copt într-o tigaie mică și rotundă, dându-i forma unei mici cupe. În centru se pune un ou crud care se coace împreună cu clătita. Poate fi împănată cu curry sau diverse alte umpluturi, sau o mănânci așa simplă. Eu am mâncat-o simplu și a fost ok, pentru cei 8 lei. Gust de clătită cu iz de cocos și un ou ochi lângă. Mi-a plăcut spectacolul din spatele tejghelei. Video amator cu prepararea Bittara Appa și foto cu produsul finit.

Total Mathara Bath Kade: 33+8= 41 lei.

O să mai mănânc pentru tine de la ei? 100%

Data viitoare când mergi în Obor, lasă micii și treci pe la ei. Garantez cu 3 de Da.

Pro Tip: aceiași livratori joacă din când în când cricket în parcul/ Delta Văcărești. Când ai văzut ultima oară pe cineva jucând cricket?

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Namaste sau ceva.

Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine:

Cookies