Pân’ să intrăm în OBor, cu ochii după la Mathara Bath Kade…
Deunăzi, Libertatea scria într-un articol picant despre muncitorii din Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan, India și Uganda angajați ca livratori sau, cum le place bretonatelor de la marketing sa ambaleze sclavia modernă, ca “rideri” pentru principalele platforme de livrări mâncare: Bolt, Glovo și Tazz.
Oamenii ăștia sunt cu miile și, când nu ne aduc nouă ciorba de burtă la nas, își alină dorul de casă…tot cu mâncare. Unde? În Obor. Am mâncat și eu cu ei, la cea mai nouă și mișto bombă sri lankeză deschisă în București.
Se numește Mathara Bath Kade și aparține unui sri lankez căsătorit cu o româncă. Unu’ vorbește românește, altu’ singaleză și împreună se înțeleg în limba italiană. Ce frumoasă e dragostea! Tot aici poți savura orez tradițional cu ce vrei tu, roti, kottu și alte specialități asiatice, cum ar fi Bittara Appa. 

„Mistăr! Is ready!”. Deci, cum e la Mathara Bath Kade
E duminică, ora 10:15, io-s flămând, afară sunt deja 30 de grade și mâncarea cică e gata abia pe la 11. Mâncarea înseamnă 9 – 10 vase de lut care urmează a fi umplute cu felurite preparate sri lankeze. Între timp, locul se aglomerează vădit. Puzderie de ghiozdane cu Bolt, Glovo și Tazz.
Mă mai învârt puțin pe la piața de pește și numa’ bine descopăr un comerciant nou, care aduce plătică, caras și somn direct din Delta Dunării (am luat și eu doi cărășăi frumoși, cam de-o palmă juma’) Se face ora 11. Vine mâncarea! Proprietarul mă caută cu privirea și strigă după mine: “Mistăr! Is ready!” M-a ginit că mi-e foame de mor de pe la 10.


VIDEO | Oalele doldora de bunătăți srilankeze de la Mathara Bath Kade
Cele 8 vase de lut sunt pline cu: orez, pui, linte picantă, pește (macrou sau ton), orez cu cocos, mâncărică de vinete și cartofi, ciuperci, mazăre, plus vreo 2-3 salate. Totul arată apetisant. Niște doamne de culoare au început deja să își umple farfuriile, iar eu mă iau după ele, că doar n-oi fi mai prost.
Good? Goooooooood!
Cum se face: iei farfuria (farfurie farfurie, nu plastic) și îți pui în ea cât dorești, din ce dorești. Există totuși o limită: se numește bun simț. Unii își pun cu vârf, alții nu, dar nimeni nu se uită urât la tine. Absolut nimeni. Majoritatea mănâncă cu mâna, ca la mama acasă, în Mathara. Li se citește fericirea pe față, își fac selfieuri și cântă la chitară. Să fiu al 14-lea dacă mai știu unde sunt. În Obor sau în Sri Lanka. Astăzi, eu sunt ciudatul care folosește tacâmuri, singurul român la masă, și le simt privirile în ceafă. Eu mă uit la ei, ei la mine, îmi zâmbesc și mă întreabă: good? Răspund cu gura plină: Gooooooooood!


Mi-am pus în farfurie o bază de orez, pui cu o zeamă demențială, linte super picantă cu curry, vinete cu cartofi, ciuperci, mazăre și orez dulce cu cocos. N-am vrut pește. Nici salată. Dar ce mi-am luat a fost absolut fabulos. Atenție totuși la linte. E jar curat. Nu-mi aduc aminte când am mâncat ultima oară atât de gustos cu 33 de lei. Puiul gătit la perfecție, mâncărica de vinete cu cartofi sau zeama de la pui? Lintea? Habar n-am ce mi-a plăcut cel mai mult. Între timp, mai apar doi sri lankezi tineri cu o familie de români, cu 2 copii după ei. Vorbesc în engleză și le explică românilor ce urmează să mănânce și că aici e cea mai bună mâncare sri lankeză din București.

VIDEO | Am încercat și Bittara Appa
„Bittara Appa” este o specialitate culinară din Sri Lanka, care se servește mai mult la micul dejun, dar e destul de versatil și lejer încât să poată fi consumat la orice oră. Americanii îi mai spun „Egg Hoppers”. Este o formă de clătită preparată dintr-un aluat fermentat din orez și lapte de cocos, care este apoi copt într-o tigaie mică și rotundă, dându-i forma unei mici cupe. În centru se pune un ou crud care se coace împreună cu clătita. Poate fi împănată cu curry sau diverse alte umpluturi, sau o mănânci așa simplă. Eu am mâncat-o simplu și a fost ok, pentru cei 8 lei. Gust de clătită cu iz de cocos și un ou ochi lângă. Mi-a plăcut spectacolul din spatele tejghelei. Video amator cu prepararea Bittara Appa și foto cu produsul finit.


Total Mathara Bath Kade: 33+8= 41 lei.
O să mai mănânc pentru tine de la ei? 100%
Data viitoare când mergi în Obor, lasă micii și treci pe la ei. Garantez cu 3 de Da.
Pro Tip: aceiași livratori joacă din când în când cricket în parcul/ Delta Văcărești. Când ai văzut ultima oară pe cineva jucând cricket?
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.
Namaste sau ceva.
Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine:
- Surprinde-ți Papila – supă thai, sandviș cu rață confiată-n casă, brie, măr tras în unt și desert crème brûlée cu ceai negru
- Smoking Hot Hala Mahala. Coaste de porc afumate la fum de fag, salată de vinete cu ardei kapia, pateu cu untură de rață și desert japonez mochi cu ciocolată și vișine
- La murătura lăudată: Pickles. Sandviș cu brânză și gălbiori murați, supă de scoici cu pește alb, peanut butter brownie
- Cine-a pus Paninaro în drum? Burger cu măduvioară de vită, burger cu creier pane și castraveți ciudați
- Bagă la M.A.T: tacos cu piept de vită afumat și sos macha, tacos cu file de pește crispy și sos cu ardei chipotle, prăjitură de casă cu făină de porumb, sirop de trandafir și fistic. E patatas bravas.
- I like Balls. Chifteluțe de vită cu sos marinara, parmezan, pătrunjel, chiftele de năut cu halloumi, sos de roșii ușor picant, paste și busuioc. Bilă din salam de biscuiți cu vișine și nuci sărate. Plus un ștrudel.
Molto Buoni e Bravi. Pizza cu salsicce și mozzarella, uneori vegană, alteori cu somon, susan negru, rucola, funghi porcini, formaggi, margherita, multi brânze și farcita din partea casei
Go GRABit Pastrami Bar & Liberté. Sandwich cu pastramă de vită, hotdog cu fondue de brânză. Desert cu savarine cu alcool, vișine, kirsch și rom
Ia viața-n piept de pui fraged. Anika Fried Chicken – Crispy Chicken Nuggets în crustă de lapte bătut, Eggplant and Brioche, Mac „n” Cheese și Sticky Toffee Pudding
Prima oară la Supa Dupa. Papadum, Zuppa Maritata, Philly Cheesesteak and fries, hummus cu ardei copt și edamame, cât și cheesecake cu caramel sărat.
Am mâncat la Mint & Ivy, pe Victoriei. Shrimp slider cu sos cocktail și micro salată, cât și Gujoane de pui cu sos honey glaze preparat cu 14 ingrediente. La desert, banoffee și tiramisu. Și negresă. Pomană.
Mâncare ca la mamma mia! La Ciao Niki. Restaurantul. Zuppa di pomodori, mezze maniche rigate all’amatriciana con guanciale, e cheesecake al lime con dulceață de afine
Ia cu Pâine și Vin! Soba de acasă și Focul Bengal, adică plăcinte de povestit, cât și chec cu lămâie și busuioc, servit cu cremă de mascarpone
Atenție! RO dog! Sandwichuri românești cu carne la garniță și cârnați de casă, muiate-n Lutică. Desert fancy: Choux cu fructe roșii, vanilie și ciocolată albă, dar și cu bezea
- Brutal Russian Pancakes. Clătite pufoase cu somon afumat, brie, guacamole și roșii uscate, cât și americane cu banane coapte, cremă de ciocolată și rodie
Un prânz frumos, de la Beautyfood. Ceafă de porc gătită 13 ore, cheesecake cu cremă de mușețel și un pateu de pasăre cu dulceață de ardei copt
- Marea pe roți. Drunken Squid. Calamari prăjiți cu sos din piripiri și ardei copți, plus o delicioasă supă de pește cu fructe de mare.
Al’ceva la prânz. IndiVan. Chifteluțe picante de berbecuț în sos de migdale, Butter Chicken hidratat în sos din piure de roșii, iar la desert croissante ca-n reclame. Pont.
- Vizită la Taqueria și Zelato. Porceală cu tacos și burrito cu porc gătit șase ore. La desert, înghețată de colivă, pâine prăjită și magiun
Laboratorul gusturilor. Forager. Zbârciogi și păstrăvi de pădure fermentați, NYC pastrami și sfogliatelle cu cremă de urdă, amazake de lămâie și sorbet de rubarbă
Din năvod, în farfurie. Piaţa de peşte de la Obor. Milacop proaspăt la grătar şi tigaie picantă cu calamari, creveţi şi carne de midii în sos de roşii cu ardei iute
Jungla cu mâncare. FROG. Cu gura plină de quiche cu sparanghel și gorgonzola, portocalopită, pâine cu burduf și pesto, tort pavlova cu caise & mure, și Punch!
Am lins farfuria. Băcănia Veche – Delicatese & Grădină. Ragu de miel cu găluște transilvănene, quiche cu hribi și desert choco crush
Cheese me Up! Topit după sandwichurile cu multă brânză & pulled pork de la Cheese Up și cele mai bune croissante din București: Fika18
- From Buzău with Love. Bucătăria.localfood. Zacuscă cu babic, Hot Pleșcoi, burger cu parizer pane și cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan însiropat cu Diplomatico
Mai pot și Smokăreală! Dezmăț cu brisket fraged de vită black angus cu carolina mustard și tacos cu pulled pork și jalapeno. Brainfreeze cu înghețată de cremă de alune și ciocolată cu migadale prăjite la Gelateria La Romana dal 1947
Pește așteptări. Am mâncat pentru tine în Delta Dunării storceag, borș de pește, scrumbie la grătar și pepene de baltă
De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos
Direct de la balamuc. Am mâncat platoul cu draci pe el, de la Boala Copiilor, Luis Stan. Bistro La Minut.
Turul Murăturilor în București. Trei restaurante celebre cu specific românesc plus tanti Cornelia (de la Rădăuți) din Obor – ep. 1
Turul Murăturilor în București. Alte trei restaurante celebre cu specific românesc plus dl Georgescu din Piața Domenii – Ep. 2
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
Anticarne. Verv Kitchen. Incursiune în lumea mâncării fără gluten, cu Snickers vegan, dhal și amaranth
My real MOM. Trip culinar înnobilat cu o pară umplută cu gorgonzola, burger fabulos și desert desenat cu piure de mango și amaretto
- Unde thai și unde crapă. ISAN Thai Kitchen. Un food truck nestemat care trebuie musai încercat
Adevăratul gust al Italiei într-un food truck din București. Am mâncat la Pastammore numai buon cibo: Pacherri Amatriciana, un panino con la porchetta, cannoli siciliani
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Din dragoste pentru bucate. ARZU a lu’ Mazilique
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Restaurantul din București unde plătești doar ingredientele
Despre oameni și raci. Cum a fost la Taverna Racilor
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Sarmale la cornet în București. Via Sarmașina
Jumi – Juma. RUAL. Primul AproBistro din București
Umami pastrami în București, la In-House Pastrami & More
Haleu adevărat, la singura Shandra’ma bucureșteană
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Blitz n Roll. Brutăria din București cu pinsă la public
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
Lasciatemi mangiare, sono un bucureșteano. Pasta Del Popolo
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
- Istorie, bun gust și-un cârnat organic. Experiența noului G.Y.S.T. București
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
Ghidul gastronomic al Bucureștiului pe care nu l-a cerut nimeni. Partea a II-a | Alte 5 locuri minunate cu mâncare
Fabergé-ul ouălor fierte: Umami Soft Egg. Lansare Pho Bar Truck, în București, cu supă vietnameză phontastică
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Experiența africană cu supa Okra, Fufu din yam și un lighenaș cu apă. Tribes by Nelz, excentricul african din București unde mănânci cu mâna
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci