ARHIVA B365

CSM s-a sesizat în privința declarațiilor lui Ponta în cazul Lukoil

CSM va lua în calcul o pozibilă sesizare a Inspecției Judiciare în privința declarațiilor lui Victor Ponta referitoare la cazul Lukoil, dacă este sau nu vorba de o imixtiune în Justiție.  

Premierul Victor Ponta a sustinut marti ca nu intervine in treburile justitiei, la o zi dupa ce se aratase nemultumit de sechestrul impus de procurori asupra stocurilor si conturilor societatii Lukoil, suspectata de o evaziune de 230 milioane euro.

Dupa declaratia facuta luni de premier, Rafinaria Petrotel Lukoil anunta, marti, ca a fost ridicat sechestrul instituit pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse ale societatii, astfel ca va incepe procedurile de pregatire pentru repornirea instalatiilor tehnologice, a caror oprire incepuse vineri.

Este foarte bine ca justitia sa isi faca treaba si sa recupereze prejudiciile, dar „trebuie sa avem grija ca noi suntem guvernul si in cazul Lukoil sunt 3.500 de angajati”, a spus Ponta, marti, in deschiderea sedintei de guvern.

Trebuie „sa avem de fiecare data o gandire de a salva locuri de munca si interesele economice”, a continuat primul ministru, subliniind insa ca „cine a fraudat statul sa plateasca”.

Dar obligatia guvernului este „in primul rand fata de oameni”.

„Nu doar ca nu interferam in justitie, ci laudam justitia, doar ca cei 3500 de oamenii daca nu isi primeau salariile veneau in fata guvernului si ma bucur ca nu vin in fata guvernului”, a mai spus Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta s-a aratat nemultumit de sechestrul impus de procurori in cazul prezumtivei evaziunii de 230 de milioane de euro de la Lukoil, afirmand ca acolo sunt 3.500 de angajati care trebuie sa isi primeasca salariile iar actionarii nu „fugeau cu conductele in Rusia”.

El a fost intrebat de ziaristi, la o conferinta de presa, cum comenteaza dosarul Lukoil, in care procurorii ancheteaza o prezumtiva evaziune de 230 milioane euro, in care a fost impus sechestru asigurator stocurilor de materii prime detinute de Lukoil in tank-urile, conductele de transfer si rezervoarele care apartin sau se afla in custodia Oil Terminal SA.

„Totusi aici nu e vorba ca am prins pe cineva furand o masina si indisponibilizam masina, aici sa indisponibilizezi conducte … banuiesc ca cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele in Rusia sau nu stiu unde si nici rafinaria nu o mutau maine din Romania”, a spus Victor Ponta, inainte de a adauga:

„Dar justitia e independenta, isi face datoria si banuiesc ca daca se intampla ceva rau cei 3.500 de oameni or sa vina la mine ca asa e cu justitia”.

Victor Ponta a subliniat in cateva randuri ca el nu comenteaza deciziile justitiei si nu intervine in dosar, in conditiile in care „procurorul este suveran”.

Dar „procurorul nici nu cred ca e foarte interesat de faptul ca Lukoil are 3.500 de angajati si de faptul ca, de exemplu, Oltchimul cumpara doar de la Lukoil, si de faptul ca au blocat combustibil pe la Oil Terminal si la Conpet, nu stie procurorul si nici nu cred ca e treaba … sau ma rog probabil nu e treaba domniei sale”, a spus primul ministru.

„Ceea ce noi speram – nu avem niciun drept sa intervenim in ancheta si nici nu ne dorim acest lucru – ne dorim totusi ca vineri sa poata sa plateasca salariile si ne dorim ca activitatea sa continue normal dupa care sigur in urma anchetei normale sa se recupereze prejudiciul si sa fie sanctionati oamenii care au incalcat legea”, a continuat seful executivului.

El a sustinut ca nu exista nicio conotatie politica in acest dosar si „nu conteaza ca e vorba de o companie din Rusia sau din alta parte”, dar si-a exprimat „speranta ca, fara a interfera in niciun fel in activitatea suverana si independenta a procurorului, sa avem grija ca e vorba de 3.500 de oameni, e vorba despre niste interese economice de functionare a altor companii, extrem de importante si sper doar in intelepciunea si responsabilitatea celor care ancheteaza de a gasi solutia legala”.

„Eu doar sper si ne dorim sa se gaseasca solutia legala prin care sa fie sanctionati cei vinovati, sa se recupereze prejudiciul, fara sa aruncam in aer acea chestie cu fiat justita, pereat mundi (sic!, n.r.) eu sper sa fie doar cu fiat justitia, fara sa piara si lumea.

Vreau sa fie foarte clar, fiind vorba de un dosar penal, aflat pe rolul parchetului de pe langa Curtea de Apel Prahova, nu avem niciun fel de compententa si niciun fel de intentie de a interveni in vreun el”, a incheiat Victor Ponta.

Potrivit informatiilor oficiale furnizate de Parchetul Curtii de Apel, „o echipa complexa formata din procurori din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, inspectori din cadrul Directiei Generale Vamale, inspectori din cadrul Directiei Nationale Antifrauda si lucratori din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova, se afla in desfasurarea unui numar de 23 de perchezitii la sediile societatilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploiesti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMANIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENTIA LUKOM-A-ROMANIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate situate in municipiul Ploiesti, strada Mihai Bravu nr. 235, judetul Prahova.
Prejudiciul estimat este in cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infractiunii de evaziune fiscala in cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) si 533.598.577 lei (118 milioane euro) din savarsirea infractiunii de spalare de bani.

Activitatile de urmarire penala vizand probarea participatiei penale a suspectilor au fost realizate cu sprijinul informativ si tehnic al Serviciului Roman de Informatii.”

Dosarul este instrumentat de procurorul Mircea Negulescu din cadrul PCA si de ofiteri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Prahova.

Rafinaria Petrotel este parte a grupului rus Lukoil. Rafinaria a fost preluata de compania Lukoil in 1998. Grupul Lukoil mai detine in Romania o retea de aproximativ 300 de benzinarii, acoperind circa 20% din piata carburantilor din Romania.

In urma acestei anchete, vineri au aparut informatii potrivit carora rafinaria Lukoil Ploiesti si-a intrerupt activitatea.

Luni, a aparut informatia ca Parchetul a instituit sechestru asigurator asupra stocurilor de materii prime detinute de Lukoil in tank-urile, conductele de transfer si rezervoarele care apartin sau se afla in custodia Oil Terminal SA, pana la concurenta sumei de un miliard de lei, potrivit unui raport transmis de Oil Terminal Bursei Romane de Valori.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button