CSM respinge propunerile Monei Pivniceru pentru şefia Parchetului General şi DNA

de:
22 nov. 2012
0 Afișari
CSM respinge propunerile Monei Pivniceru pentru şefia Parchetului General şi DNA

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, joi, numirea lui Ioan Irimie şi a lui Tiberiu Niţu la conducerea DNA, respectiv în funcţia de procuror general, ambii înregistrând cinci voturi „împotrivă” şi unul favorabil, acesta aparţinând ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, potrivit Mediafax.

Avizul CSM este consultativ, iar decizia finală aparţine şefului statului.

În 13 noiembrie, ministrul Mona Pivniceru a spus, într-o emisiune televizată, că nu ştie ce va face în cazul respingerii propunerilor sale pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al DNA, dar că „probabil” îi va desemna pe următorii doi în ordinea nominalizărilor pe care le-a făcut: Elena Hach şi Claudiu Dumitrescu.

Şedinţă cu scântei

M. Prim adjunct al Procurorului General al PICCJ, Daniel Morar, l-a desfiinţat pe cel care ar urma să-i ia locul în fruntea DNA. Morar i-a reproşat lui Irimie lipsa de activitate. „Câte rechizitorii aţi făcut în ultimul an?”, l-a întrebat Morar pe Irimie. Răspunsul nu a fost deloc în avantajul său. „Niciunul. Am realizat activităţile şi dosarele care mi-au fost repartizate. Într-adevăr nu am avut posibilitatea ca în cursul anului 2012 să finalizez cu rechizitoriu”.

Nici şedinţa cu Tiberiu Niţu nu a fost lipsită de incidente. Acesta s-a certat cu mai mulţi membri ai CSM. 

„Daţi-mi un motiv să fiţi procuror general!”, a spus Morar. „Sunt un procuror de bună-credinţă”, i-a răspuns Niţu.

Întrebat cum a obţinut cei 8.000 de metri pătraţi de teren consemnaţi în declaraţia de avere, Niţu, iritat, a spus că nu a făcut nimic ilegal, nu a fraudat nimic.

„Deci, nu ne puteţi explica”, a conchis Morar.

„De ce să fac public în acest context? Ce vreţi să insinuaţi, prezumţie de necinste? Nu am fost singurul (care a primit teren-n.r.), la 78 de persoane ni s-a constituit dreptul de proprietate, sunt 78 de loturi pentru fiecare, verificaţi'”, a susţinut Niţu.

Cookies