CSM: Reputaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, afectată de afirmaţiile de la Antena 3

de:
17 mart. 2016
0 Afișari
CSM: Reputaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, afectată de afirmaţiile de la Antena 3

Verificările Inspecției Judiciare au relevat că la data de 18 februarie 2016, în contextul punerii în executare de către organele fiscale a hotărârii judecătorești definitive pronunțată în dosarul ICA, realizatorul emisiunii a făcut trimitere la interviul acordat de doamna procuror ziarului ‘Adevărul live’ în data de 10 august 2014.

 S-a constatat că aspectele prezentate în cadrul emisiunii au fost rupte din contextul interviului menționat și, într-o succesiune aparent logică și etapizată, a fost schimbat sensul ideilor exprimate inițial de doamna procuror. Mai mult, în cadrul emisiunii s-a afirmat permanent și s-a acreditat ideea că, în calitate de reprezentant al sistemului judiciar, doamna procuror șef este părtinitoare în raport cu punerea în executare de către organele fiscale a unei hotărâri judecătorești definitive”, se arată într-un comunicat al CSM.

Conform aceleiași surse, pentru amplificarea afirmațiilor a fost prezentată în timpul emisiunii imaginea șefei DNA, însoțită de afirmația „Kovesi dă dreptate Antena 3!”.

Inspectorii judiciari au constatat că afirmațiile și concluziile prezentate în cadrul emisiunii sunt nereale și contrare celor cuprinse în interviul acordat de Kovesi în anul 2014, reprezentând „o vădită nerespectare a îndatoririlor profesionale ce incumbă jurnalistului și care presupun prezentarea informației în integralitatea sa”.

Concluzia Inspecției Judiciare a fost că emisiunea a avut „un pronunțat caracter manipulativ”, cu scopul de a inocula în rândul opiniei publice ideea că un înalt reprezentant al sistemului judiciar și conducător al parchetului care a instrumentat dosarul ICA se situează, prin afirmațiile sale, într-o poziție care concordă cu opinia postului TV Antena 3 privind modul de executare a hotărârii judecătorești definitive dispuse în cauza penală.

„Prin exprimarea unei astfel de concluzii în chiar tema emisiunii s-a urmărit subminarea încrederii publice în corectitudinea analizei făcute de procurorul șef al DNA în cadrul interviului din anul 2014 și implicit în privința activității profesionale a procurorului șef al DNA. Plenul Consiliului a constatat că prin modalitatea de lansare în spațiul public în mod trunchiat, părtinitor și manipulativ, a unor afirmații exprimate de doamna Laura Codruța Kovesi (…) în cadrul unui interviu anterior, s-au depășit limitele libertății de exprimare și ale dreptului la informare, aducându-se atingere reputației profesionale a acesteia”, se mai arată în comunicatul CSM.

În plus, în baza unui protocol de colaborare încheiat la data de 17 noiembrie 2011, plenul CSM a hotărât sesizarea Consiliului Național al Audiovizualului.

Pe 19 februarie, Kovesi a sesizat CSM, care a fost chemat să constate dacă informațiile difuzate de postul de televiziune pot să afecteze negativ și nejustificat opinia publică.

„Având în vedere că în emisiunea menționată realizatorul/ moderatorul a acreditat ideea că procurorul șef al DNA, ca reprezentant al sistemului judiciar, este părtinitor în raport cu punerea în executare, de către organele fiscale, a respectivei hotărâri judecătorești definitive, doamna Laura Codruța Kovesi a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii să constate dacă neadevărurile difuzate sunt de natură să afecteze negativ și nejustificat opinia publică, în sensul de a pune la îndoială autoritatea și imparțialitatea autorității judiciare”, preciza un comunicat al DNA.

Potrivit aceleiași surse, procurorul șef al DNA nu a exprimat niciun punct de vedere privind modalitatea în care organele fiscale pun în executare o decizie judecătorească definitivă.

„Dimpotrivă, procurorul șef Laura Codruța Kovesi reafirmă cu fermitate principiul potrivit căruia orice hotărâre judecătorească definitivă trebuie executată fără discuții și subliniază că acesta este un principiu de bază al statului de drept, care consacră separația și echilibrul puterilor în stat, fiind clar stipulat în Constituția României”, se arată în comunicatul DNA din 19 februarie.

Conform sursei citate, Laura Codruța Kovesi aduce la cunoștința opiniei publice că postul de televiziune Antena 3 nu i-a cerut niciun punct de vedere pe acest subiect.

„Concluziile vehiculate în emisiunea „Sinteza zilei” din data de 18 februarie 2016 sunt neadevărate și se bazează pe o serie de afirmații făcute în anul 2014, scoase din context și răstălmăcite cu scopul vădit de a induce în eroare opinia publică”, se mai arată în comunicat.

Cookies