CSM despre Sebastian Ghiţă: A afectat independenţa Justiţiei

de:
24 aug. 2015
0 Afișari
CSM despre Sebastian Ghiţă: A afectat independenţa Justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, luni, că deputatul Sebastian Ghiță a afectat independența justiției prin declarațiile făcute în spațiul public. 

„Plenul Consiliului a apreciat că declarațiile deputatului Sebastian Ghiță au depășit limitele admisibile ale discursului public politic și ale libertății de exprimare, așa cum sunt protejate de art. 10 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, aducând atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”, se arată într-un comunicat CSM citat de Agerpres. 

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară ca urmare a solicitării președintelui CSM privind afirmațiile lui Sebastian Ghiță în cadrul emisiunii de știri cu tema „Justiție” din 24 iunie difuzată pe postul de televiziune Digi 24 HD și preluate de majoritatea instituțiilor mass-media.

CSM precizează că IJ a apreciat că sunt nefondate, tendențioase și de natură a pune în discuție deontologia profesională a magistraților afirmațiile acestuia privind faptul că dosarul în care este cercetat de DNA este constituit abuziv, finalitatea acestuia fiind asimilată unui demers politic, precum și lipsa de independență a judecătorilor determinată de presiunea exercitată de procurori și lucrătorii din cadrul serviciilor specializate în culegerea de informații în vederea pronunțării unor hotărâri judecătorești favorabile acestora.

„Prin prisma funcției lui Sebastian Ghiță, respectiv deputat, s-a apreciat că afirmațiile sale au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze autoritatea judecătorească și să aducă atingere independenței sistemului judiciar. Acestea creează dubii greu de înlăturat cu privire la independența magistraților, acreditând ideea că activitatea judecătorilor și procurorilor implicați în înfăptuirea procesului judiciar se desfășoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfășoară conform dispozițiilor prevăzute de lege. Totodată, verificările efectuate au evidențiat că în perioada 2013-2015, Sebastian Ghiță nu a adresat nicio sesizare IJ prin care să reclame încălcarea responsabilităților profesionale de către judecătorii care au instrumentat și soluționat dosarele în care are calitatea de parte sau a dispozițiilor referitoare la repartizarea aleatorie a dosarelor”, se mai arată în comunicat.

CSM reamintește că, potrivit dispozițiilor legale, este garantul independenței justiției și are obligația de a se sesiza și din oficiu pentru a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Cookies