CSA: Se pot aplica amenzi celor ce nu şi-au asigurat locuinţa, de la 1 august

de:
18 iul. 2011
0 Afișari
CSA: Se pot aplica amenzi celor ce nu şi-au asigurat locuinţa, de la 1 august

După ce autorităţile s-au tot contrazis asupra datei la care va putea începe amendarea celor care nu şi-au încheiat asigurarea obligatorie, CSA pune lucrurile la punct: de la 5 august se pot acorda amenzi cu valoarea cuprinsă între 100 de lei şi 500 de lei, arată wall-street.ro.

Conform calculelor B365.ro, în această situaţie se găsesc în jur de 666.500 de familii de bucureşteni ţinând cont de faptul că, la nivelul municipiului Bucureşti, există aproximativ 793.000 de locuinţe – potrivit Institutului Naţional de Statistică, din care doar 126.500 au fost asigurate, potrivit ultimelor date PAID.

„In ceea ce priveste termenul de la care primarii ar putea aplica sanctiuni pentru neincheierea asigurarii prevazute de Legea nr 260/2008, opinia noastra este ca acestea se pot aplica de la 5 august 2011, dar, bineinteles, daca Executivul sau Parlamentul vor dori sa modifice legea, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va sprijini punerea ei in aplicare conform dispozitiilor acesteia”, a spus Angela Toncescu.

Ea a declarat ca dupa doi ani si jumatate de la publicarea Legii 260/2008 si dupa un an de la emiterea primei polite de asigurare obligatorie a locuintelor nu se mai poate lua in discutie «primul an» prevazut la art. 33 din lege, in sensul adaugarii lui la termenul de 5 august 2011.

„Intr-o interpretare stricto senso, ar insemna ca acest an sa fie adaugat de fiecare data cand s-ar modifica normele emise de CSA si Ministerul Administratiei si Internelor, ceea ce ar conduce la amanarea la nesfarsit a aplicarii Legii 260/2008”, a declarat Toncescu.

Art. 33 din Legea 260/2008 specifica faptul ca „pentru primul an, proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului prevazut la art. 3 al. 1″.

Acesta din urma precizeaza ca „incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale”.

Cookies