CSA: Proprietarii trebuie să îşi asigure obligatoriu locuinţele

de:
20 sept. 2012
0 Afișari
CSA: Proprietarii trebuie să îşi asigure obligatoriu locuinţele

„CSA precizează că decizia Curţii de Apel Bucureşti, prin care s-a dispus admiterea în parte a cererii de suspendare a executării Ordinului CSA nr. 15/2012 şi a Normelor privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, reprezintă o primă fază procesuală şi nu este o decizie irevocabilă”, se precizează într-un comunicat al CSA. 

Totodată, CSA susţine că modificarea legislaţiei secundare emisă în aplicarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor vizează atingerea obiectivului principal stabilit de legiuitor, respectiv protecţia fondului locativ din România împotriva riscurilor de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Începând de la 1 septembrie 2012, proprietarii care îşi fac poliţe facultative de asigurare a locuinţei vor plăti suplimentar faţă de cei care optează pentru poliţe obligatorii, începând cu data de 1 septembrie 2012. Astfel, asigurările facultative vor fi încheiate numai pentru sume mai mari de 10.000 sau 20.000 de euro, echivalentul poliţei de casă, care acoperă doar despăgubiri în caz de catastrofă naturală, a stabilit Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).  

La mai puţin de o săptămână distanţă, a fost anunţat că se schimbă din nou sistemul de asigurare a locuinţelor, în sensul că ar urma să fie implementat un nou sistem care să permită întocmirea unei singure asigurări, indiferent de sumă. 

Proprietarii care nu dețin, în prezent, niciun fel de asigurare pentru locuințe riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei de către primării. Până în prezent însă nu au fost aplicate astfel de sancţiuni, cel puţin în Bucureşti.

Polița de asigurare obligatorie a locuinței poate fi încheiată doar de societățile de asigurare de mai jos: ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări şi Uniqa Asigurări.

Preţul poliţei variază între 10 şi 20 de euro, în funcţie de suma asigurată (10.000 sau 20.000 de euro) şi de materialul din care este construit imobilul asigurat. 

 

Cookies