CRIZA REFUGIAȚILOR: Austria vrea EXCLUDEREA Greciei din Schengen

de:
23 ian. 2016
0 afișări
CRIZA REFUGIAȚILOR: Austria vrea EXCLUDEREA Greciei din Schengen

CRIZA REFUGIAȚILOR:  Austria propune suspendarea Greciei din Schengen până la securizarea frontierei martitime cu Turcia, pledând, alături de Germania, Belgia, Suedia şi Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare în spaţiul de liberă circulaţie, pentru oprirea imigraţiei, scrie Mediafax.

„Când o ţară membră Schengen nu reuşeşte în mod repetat să îşi îndeplinească obligaţiile şi nu acceptă asistenţă din exterior, nu există alte soluţii”, a declarat ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, citată de publicaţia Welt am Sonntag.

„Dacă Guvernul de la Atena nu va face eforturi suplimentare pentru securizarea frontierelor externe, atunci va trebui să discutăm deschis despre excluderea temporară a Greciei din Spaţiul Schengen. Faptul că frontiera Greciei cu Turcia nu poate fi controlată este un mit”, a subliniat oficialul austriac.

În acelaşi timp, Germania, Austria, Belgia, Suedia şi Danmarca vor propune introducerea de controale pe segmente ale frontierelor din interiorul Spaţiului Schengen pe o durată de până la doi ani, scrie Welt am Sonntag. Iniţiativa va fi discutată, luni, de miniştrii de Interne ai unor state UE, reuniţi la Amsterdam într-o şedinţă informală.

Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spaţiul Uniunii Europene în ultimul an, situaţie care a generat dispute între statele membre UE şi măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spaţiului Schengen. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute că Uniunea Europeană are la dispoziţie două luni pentru a soluţiona criza imigraţiei, altfel există riscul destrămării Spaţiului Schengen şi zonei euro. „Avem la dispoziţie două luni pentru a aduce sub control situaţia imigraţiei: Consiliul European din martie va fi ultima ocazie de a verifica funcţionarea strategiei noastre. Altfel, ne vom confrunta cu o criză precum prăbuşirea Schengen”, declara Donald Tusk.

Cookies