Criză la Metrorex privind salariile. Ministerul Transporturilor anunță o analiză a situaţiei financiare de la metrou

04 oct. 2021
285 Afișari
Criză la Metrorex privind salariile. Ministerul Transporturilor anunță o analiză a situaţiei financiare de la metrou
Criză la Metrorex privind salariile. Ministerul Transporturilor anunță o analiză a situaţiei financiare de la metrou

O criză salarială importantă are loc la Metrorex de la începutul aceste luni, după ce angajații companiei au fost anunțați că vor primi salarii cu 20% mai mici de la 1 octombrie. Totuși, a fost redus și programul de lucru de la cinci zile la patru. Ministerul Transporturilor a venit recent cu o reacție privind această problemă și anunță o analiză a situaţiei financiare de la metrou.

Angajații Metrorex au aflat zilele trecute că vor primi salarii cu 20% mai mici începând de la 1 octombrie 2021, concomitent cu un program de lucru mai redus, de la 5 la 4 zile pe săptămână. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioşteanu, a vorbit zilele trecute despre probleme de la metrou din această perioadă.

Criză salarială la metrou de la 1 octombrie pentru o perioadă nelimitată

Scrioşteanu4 a anunțat că în prezent există o analiză în desfășurare la Metrorex, iar o serie de soluţiile vor fi comunicate zilele acestea. Se pare că unul dintre motivele pentru care s-a ajuns în această situație este bugetul construit pentru 2021. Totuși, problema este legată şi de scăderea numărului de pasageri în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei.

„Suntem într-o analiză a situaţiei financiare la Metrorex, împreună cu ministrul interimar şi totodată ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, şi săptămâna viitoare, pe măsură ce vom avea rezultatele acestei analize, vom comunica soluţiile pentru rezolvarea situaţiei financiare, într-adevăr foarte grea, de la Metrorex”, a explicat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu.

Propunerea, inaintată de directorul Metrorex sindicatului USLM

Conform unei propuneri înaintate de directorul Metrorex, Ștefan Paraschiv, Sindicatului USLM propune ca programul de lucru al angajaţilor de la Metrorex să fie redus de la cinci la patru zile. Măsura urmând să intre în vigoare de la 1 octombrie, potrivit unei propuneri pe care a înaintat-o directorul general Ştefan Paraschiv la negocierile cu Sindicatul (USLM). Reducerea programului de lucru, implicit a salariilor cu 20%, este cauzată de situaţia fondului de salarii, care ar ajunge doar până în octombrie. Reducerea salariilor nu se aplică pentru şefii de la metrou: director general, director de specialitate, şef serviciu, şef birou sau consilier al directorului general.

„Începând cu data de 1.10.2021 […] tot personalul Metrorex va avea program de lucru redus de la 5 la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, măsură care se aplică până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului de lucru. Pe perioada reducerii programului de lucru, de la 5 la 4 zile pe săptămână, durata zilei de lucru va fi de 8 respectiv 7 ore pe zi, conform funcţiei şi locului de desfăşurare a activităţii fiecărui salariat în parte”, se arată în propunerea conducerii Metrorex către Sindicat.

 

Cookies