ARHIVA B365

CRIZA IMIGRANȚILOR: Ungaria începe construcția unui zid la granița cu România

UPDATE: MAE român anunţă că, în urma instrucţiunilor exprese ale ministrului român de externe, Ambasada României la Budapesta a solicitat Ministerului Afacerilor Externe ungar, în cursul zilei de marţi, o întrevedere pentru a reitera poziţia fermă a României faţă de intenţia părţii ungare de a ridica un gard la frontiera cu ţara noastră şi pentru a cere explicaţii suplimentare referitoare la această iniţiativă.

„După cum este cunoscut, MAE român a reacţionat deja public faţă de intenţia părţii ungare, partea română apreciind că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Poziţia părţii române fusese comunicată părţii ungare chiar la momentul transmiterii intenţiei construirii gardului.

În contextul întrevederii solicitate de Ambasada României la Budapesta, partea ungară a informat asupra nemulţumirii legate de o declaraţie a premierului român privind maniera de tratarea a solicitanţilor de azil de către autorităţile ungare, aspect comunicat ulterior şi la nivel public de partea ungară. Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta a mai informat că partea ungară a avut o reacţie similară faţă de toţi liderii europeni care au criticat modul de gestionare a crizei migranţilor de către autorităţile ungare.

Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că maniera de a acţiona a părţii ungare, astfel cum a rezultat din acţiunile şi mesajele de astăzi, este inadmisibilă şi contrară Parteneriatului Strategic. Prin aceste acţiuni, partea ungară încearcă să atragă partea română într-o dispută artificială, de natură a distrage atenţia de la aspectele de fond ale problematicii migranţilor şi de la efectul de auto-izolare pe care îl au măsurile promovate de partea ungară.

MAE român dezaprobă ferm astfel de abordări”, se arată în comunicatul MAE remis B365.ro.

Ungaria e gata să ridice un zid și la granița cu România și au început deja lucrările de pregătire în acest sens, a anunțat ministrul maghiar de Externe. 

„Am luat decizia de a începe lucrările de pregătire, în caz că presiunea migraționistă s-ar putea muta la granița cu România, după sigilarea graniței cu Serbia. Nu e exclus ca imigranții să încerce rute alternative, prin România.” – a spus ministrul de Externe de la Budapesta. 

GRanița României cu Ungaria are 415 km. 

„Scopul Guvernului ungar este de a nu lăsa să intre refugiați, respectiv imigranți ilegal, în țară din nicio direcție. Ceea ce înseamnă că, în caz de nevoie, acesta gard poate fi construit și la granița cu România. Totuși, este puțin probabil ca un aflux masiv de imigranți să sosească dinspre România pentru că pentru aceasta ar trebui să treacă Dunărea”, a explicat Balazs Barabas, jurnalist Digi24.

Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ungariei: „Căile oficiale şi legale de intrare în Ungaria şi în Uniunea Europeană rămân deschise. Tot ce le cerem migranţilor este să respecte legile internaţionale şi europene, precum protocolul Schengen, şi să vină la punctele oficiale de trecere a frontierei.”

Acesta a fost mesajul transmis de guvernul maghiar pentru refugiaţii care sunt în tranzit către Ungaria şi care speră să intre în spaţiul Schengen.

Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la această intenţie cu puţin timp înainte de a fi anunţată public.

„MAE a informat în timp util, de urgenţă, factorii de decizie competenți din România în legătură cu această situaţie.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziţie a fost deja comunicată părţii ungare.” – se arată într-un comunicat al MAE român. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button