ȘTIRI

CRIZA IMIGRANŢILOR: Statele UE nu au ajuns la un acord privind repartizarea refugiaţilor

CRIZA IMIGRANŢILOR:  

În cursul serii, cele 28 de state membre ale UE, reunite de urgență la Bruxelles, nu au reușit să ajungă la un acord asupra repartizării obligatorii a 120.000 de refugiați, solicitată săptămâna trecută de Comisia Europeană pentru a face față uneia dintre cele mai grave crize migratorii în Europa după 1945, informează agerpres.ro.

Potrivit ministrului francez de interne, Bernard Cazeneuve, „un anumit număr de țări nu vor să adere la acest proces de solidaritate”, între care țările grupului de la Vishegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia).

Statele membre au confirmat în schimb că își vor repartiza primirea a circa 40.000 de refugiați, așa cum se prevăzuse încă la sfârșitul lunii iulie.

Italia și Grecia au acceptat să instituie la frontierele lor centre de primire în care să fie înregistrați migranții la sosirea lor în Europa și să constate dacă aceștia au drept de azil sau sunt migranți ilegali.

CRIZA IMIGRANŢILOR:  

ONG Amnesty International și-a exprimat dezolarea că ‘reprezentanții UE au eșuat o dată în plus să răspundă crizei’, estimând că trebuie ‘regândite complet condițiile de azil în UE și nu ridicate noi bariere și cu atât mai puțin să se ajungă la ciondăneli pe cote’.

Această reuniune decepționantă la Bruxelles a avut ca fundal restabilirea controalelor la frontierele germane și austriece, o suspendare de fapt a liberei circulații garantate prin acordurile de la Schengen în Europa.

Devenit în câteva săptămâni Țara Făgăduinței pentru refugiați din ce în ce mai numeroși, Berlinul și-a justificat decizia prin ‘inactivitatea’ UE, asigurând totodată că restabilirea controalelor nu înseamnă că Germania își închide frontierele solicitanților de azil și refugiaților. Răsucirea cancelarului Angela Merkel, confruntată cu probleme logistice și cu nemulțumirea taberei sale politice, a survenit după doar câteva zile de când ea pledase pentru o primire a refugiaților fără a le limita numărul.

CRIZA IMIGRANŢILOR:  

La frontiera germano-austriacă, pe podul care leagă Freilassing de Salzburg, reluarea controalelor a provocat ambuteiaje monstruoase din cauza controlării pașapoartelor și vehiculelor, refugiații fiind orientați spre centrele de primire.

Munchen (în sudul Germaniei) este aproape de saturație, cu 63.000 de refugiați sosiți în două săptămâni. Încă aproximativ o mie de refugiați veniți prin Austria au intrat în Germania luni, potrivit poliției din Freilassing.

Decizia Berlinului a făcut imediat emuli printre țările est-europene — Slovacia și Republica Cehă — care resping de săptămâni ideea cotelor de repartiție.

Polonia s-a declarat de asemenea pregătită, în caz de amenințare la adresa securității sale, să restabilească controale la frontiere.

Viena a decis și ea să desfășoare militari la frontiera austriaco-ungară, unde fluxul de migranți a luat proporții fără precedent.

La frontiera între Grecia și Macedonia, poliția a semnalat totuși o acalmie relativă: 5.000 de migranți luni, față de 10.000 în zilele precedente.

Luni, Înaltul comisariat al ONU pentru refugiați a avertizat împotriva unui ‘vid juridic’ cu care se confruntă refugiații în Europa și a subliniat ‘urgența unui răspuns global european’.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button