FIT CITY

CRIZA IMIGRANŢILOR. Medicii avertizează asupra riscurilor la care se expun persoanele nevaccinate

CRIZA IMIGRANŢILOR. În contextul în care numeroşi refugiaţi urmează să pătrundă pe teritoriul ţării noastre, copiii şi adulţii care nu au fost până în acest moment vaccinaţi pot contacta numeroase boli grave, printre care şi poliomielita. Mai mult, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că oficiali au găsit doi copii bolnavi de poliomielită în Ucraina, într-o regiune de la frontiera cu România şi alte trei ţări, acestea fiind primele cazuri de paralizie infantilă depistate în această ţară în ultimii nouă ani.

Comisia Europeană a anunțat oficial că România ar urma să primească peste 4.000 de refugiați, într-un al doilea val, cifra totală fiind de peste 6000. Comisia Europeană a publicat tabelul cu cotele suplimentare de refugiaţi ce revin fiecărei ţări. România va trebui să primească încă 4.646 de refugiaţi, cei mai mulţi urmând a fi preluaţi din Ungaria, astfel încât, coroborat cu cifrele din mai, va ajunge la un număr total de 6.351 de imigranţi: Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Victor Ponta, susțin cote voluntare de primire a refugiaților, nu mai mult de 1.700. 

Consilierul prezidențial, Leonard Orban, susține că România nu va accepta cota obligatorie impusă de Uniunea Europeană, țara noastră urmând să primească maxim 1.700 de refugiați.

„Imigranţii când vin, vorbind de imigranţii legali, sunt trecuţi prin procesul de sănătate şi sunt preluaţi şi controlaţi, se face o verificare a stării de sănătate, a stării vaccinale, se fac nişte teste. Problema este cu cazurile de polio de la ucraineni. În contextul în care un copil cu polio sau purtător de virus vine în contact cu o persoană nevaccinată poate transmite virusul. Cei care nu au fost vaccinaţi sunt în pericol de a face poliomielită, asta pentru că sunt destul de mulţi care refuză vaccinarea. Trebuie să spunem foarte clar, persoanele care au fost vaccinate sunt protejate, nu trebuie să se teamă. Copiii care nu au fost vaccinaţi pentru că părinţii lor au refuzat sunt expuşi la polio şi pot face poliomielită, dacă vin în contact cu persoane care sunt purtătoare de virus”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, dr. Sandra Adalgiza Alexiu, președinte Asociația Medicilor de Familie București.

Poziția OIM: România ar trebui să preia mai puțin imigranți, în primă etapă

CRIZA IMIGRANŢILOR.Situaţia este destul de gravă, având în vedere că tot mai mulţi părinţi refuză vaccinarea copiilor, iar bolile la care sunt expuşi micuţii sunt extrem de grave şi chiar mortale.

„Bolile prevenibile prin vaccinare sunt boli mortale, sunt boli pentru care nu există tratament. Pentru virusuri nu există tratament. Singura cale prin care le putem preveni este vaccinarea. Există în lume 25 de boli prevenibile prin vaccinare”, a adăugat medicul.

CRIZA IMIGRANŢILOR. Una dintre bolile mortale care poate fi prevenită prin vaccinare este poliomielita. Aceasta este o boală cauzată de un virus ce poate pătrunde în trupul unui copil sau adult pe cale bucală. Uneori nu cauzează boală gravă, însă sunt situaţii în care aceasta poate duce la paralizie şi chiar la deces, prin paralizarea muşchilor respiratori. Există două tipuri de vaccin împotriva poliomielitei: un vaccin ce poate fi administrat oral şi un vaccin injectabil. În ambele cazuri, imunitatea persoanei vaccinate este pe viaţă.

„Imunitatea este oferită pe viaţă. Vaccinul polio oral, administrat pe gură, este produs dintr-un virus amorţit, inactivat. El intră în intestin, se multiplică şi determină apariţia de anticorpi şi apoi este eliminat. Virusul dat injectabil este un virus omorât şi particule din el determină reacţii în organism de apărare şi noi producem anticorpi. Diferenţa între ele două este că virusul viu este foarte ieftin, uşor de produs, uşor de administrat populaţiei. Vaccinul injectabil trebuie administrat de profesionişti, e mai greu de administrat şi este mai scump. Nu că unul e mai bun şi unul e mai rău. Depinde de tipul de populaţie pe care trebuie să o atingi. La noi o lungă perioadă de timp s-a dat vaccin pe gură. După ce s-a constatat că nu ştiu câţi ani nu au fost cazuri şi nu mai există virus circulant s-a trecut la vaccinarea injectabilă. Dacă vaccinul se dă pe gură, există situaţii în care particule de virus eliminate după ce trec prin intestin pot suferi mutaţii şi devin active, să producă boala. La vaccinul administrat oral s-a renunţat definitiv, în România, dar se va reveni în cazul în care vor apărea epidemii de virus sălbatic. Europa a fost declarată polio-free pentru virus sălbatic. Cazurile din Ucraina sunt cu virus vaccinabil. Dacă apare virus sălbatic, va trebui să vaccinăm populaţia cu vaccin administrat oral”, a precizat, pentru RomaniaTV.net, dr. Sandra Adalgiza Alexiu.

CRIZA IMIGRANŢILOR.În ceea ce priveşte vaccinul injectabil împotriva poliomielitei, acesta se face în mai multe etape atât la copil, cât şi la adultul care nu a fost vaccinat în copilărie.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button