ARHIVA B365

CRIZA IMIGRANŢILOR. Alţi patru români, arestaţi pentru trafic de persoane. Ce spune MAE

UPDATE La solicitarea Consulatului General al României la Szeged, poliţia ungară a confirmat în cursul zilei de astăzi 29 august 2015, reţinerea a patru cetăţeni români în regiunea Csongrad, suspectați de trafic de persoane. Potrivit primelor informaţii obţinute, cei patru cetăţeni români urmează să fie prezentaţi în faţa unui judecător care va decide cu privire la situaţia juridică a acestora. Menţionăm că, până la acest moment, niciuna din cele 4 persoane nu a solicitat asistenţă consulară din partea oficiului consular român.
Consulatul General al României la Szeged este în legătură cu autorităţile ungare în acest caz, informează MAE într-un comunicat de presă, sâmbătă. 

Potrivit primelor informaţii, cei patru români sunt arestaţi pentru trafic de persoane, după ce ar fi însoţit, într-o maşină aflată în faţă, duba cu cei 21 de refugiaţi, care s-a răsturnat pe autostrada M5 în Ungaria, scrie realitatea.net.

Un purtator de cuvant al procuraturii a declarat presei ca cei patru sunt acuzati de trafic de persoane, tortura si obtinerea de castiguri financiare. „Camionul a plecat din Kecskemet, i-a preluat pe imigranti din apropierea granitei sudice (cu Serbia), apoi i-a transportat prin Ungaria catre Austria”, a declarat ziaristilor purtatorul de cuvant al procuraturii, Gabor Schmidt.

Cei patru risca intre 2 si 16 ani de inchisoare. Suspectii nu au fost acuzati si de omucidere in Ungaria, deoarece vor fi pusi sub acuzare pentru acest delict in Austria, a explicat Schmidt, conform ziare.com. 

Proprietarul camionului cu 71 de refugiaţi morţi NU este român 

Până la această oră, Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) nu a confirmat informaţia. 

Astfel, aceştia măresc numărul românilor acuzaţi de trafic de persoane şi aflaţi în custodia autorităţilor maghiare la 22.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, vineri, prin intermediul unei conferințe de presă, că 16 cetățeni români au fost reținuți, în Ungaria, cu propunerea de arestare preventivă, sub acuzația de trafic de persoane. Toți se află la Budapesta. Printre cei reţinuţi se află şi un şofer român care s-a răsturnat pe autostrada M5, cu o camionetă în care se aflau refugiaţi sirieni. Niciunul dintre aceștia nu a solicitat asistență consulară.

„Cetățenii români, reținuți pentru trafic de persoane, la Budapesta: vorbim de două cazuri. S-au întâmplat în cursul serii de 26 august: patru cetățeni români, reținuți, cercetați pentru trafic de persoane și un alt grup de 12 români, reținuți, cercetați pentru trafic de persoane. Toți cei 16 sunt în arestul Poliției din Budapesta. Niciunul nu a solicitat asistență consulară din partea misiunii MAE la Budapesta”, a trasmis MAE în cadrul conferinței de presă.

Potrivit aceleiași surse, în cazul unei condamnări definitive, este posibil ca românii să ceară transferul în România, conform procedurii internaționale. Astfel, aceștia pot ispăși pedeapsa în România, îndeplinind condițiile legale.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button