Criza gunoiului din Sectorul 1 continuă. Întâlnire de urgență a prefectului cu reprezentanții primăriei și ai companiei Romprest

08 iun. 2021
56 Afișari
Criza gunoiului din Sectorul 1 continuă. Întâlnire de urgență a prefectului cu reprezentanții primăriei și ai companiei Romprest

Prefectul Capitalei se întâlnește marți, după cum a promis, cu reprezentanții Primăriei Sectorului 1 și ai companiei de salubrizare Romprest pentru a discuta încheierea scandalului gunoiului din cel mai bogat sector al Capitalei. Clotilde Armand i-a cerut zilele trecute prefectului să declare starea de alertă în sector din cauza salubrizării, solicitare căruia Alin Stoica nu i-a dat curs încă, explicând că trebuie să cunoască toate datele problemei.

Poate mulți au uitat, dar scandalul dintre Romprest și Primăria Sectorului 1 al Capitalei este doar cel mai recent act al unei încăierări care durează de aproape 15 ani, de când Romprest asigură salubrizarea în zona respectivă. În august 2007, companiile Urban şi Romprest urmau să asigure în locul Rebu, salubrizarea sectorului 1 al Capitalei, conform unui anunț făcut la acea vreme de primarul de sector Andrei Chiliman. Urban urma să-și adjudece zona de centru-vest a sectorului, iar Romprest cea de centru-est. Supărat, primarul general al Capitalei din acea vreme, Adriean Videanu, l-a somat public pe Chiliman ca în termen de 24 de ore să intre în legalitate cu asigurarea serviciului public de salubrizare a acestei zone administrative.

Recent, primarul Clotilde Armand a acuzat un nou șantaj

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, acuză „un nou șantaj de tip mafiot” din partea companiei de salubrizare Romprest, care a anunțat din nou că nu mai ridică gunoiul din sector și îi îndeamnă pe bucureșteni să sesizeze Poliția Locală dacă nu li se ridică gunoiul. Clotilde Armand spune că dacă în cel mult 24 de ore de la anunțul companiei gunoiul nu este ridicat, va rezilia contractul și va aduce un alt operator de salubritate.

La început de iunie Clotilde Armand cere Prefecturii declararea stării de alertă în sectorul 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, cere Prefecturii să fie declarată stare de alertă în sector din cauza situației sanitare, în contextul în care sectorul a început din nou să se umple de gunoaie, pentru că firma Romprest a oprit din nou colectarea acestuia. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand le promite bucureștenilor că „acest episod negru din istoria Sectorului 1 cauzat de politicieni corupți și de mafia gunoaielor va lua curând sfârșit”. Pe 7 iunie, prefectul Alin Stoica a transmis că nu a luat o decizie deoarece nu are toate datele necesare.

Ieri, Primăria Sectorului 1 a publicat pe 7 iunie facturile achitate către Romprest Service – 13 facturi emise în perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în valoare de 23,7 de milioane de lei. Primarul Clotilde Armand cere în continuare declararea stării de alertă sanitară în sector și spune că speră că prefectul își va da acordul pentru o astfel de măsură.

Ulterior, Romprest a publicat pe site-ul companiei, facturile neachitate, în numar total de 21 de facturi emise în perioada iulie 2020 – martie 2021, pentru servicii prestate si confirmate pentru operatiunile de Salubrizare stradală, precum și facturile pentru activitatea de deszăpezire, în valoare totală de 116.502.001,77 lei. Cele mai vechi facturi aferente prestatiilor din anul 2020 înregistrează întarzieri la plata de peste 200 de zile, ceea ce inseamna penalitati de intarziere pentru soldul datorat de peste 12 milioane de lei, susține compania.

Cookies