Criza gunoaielor din Sectorul 1. Comisie de anchetă a contractului de salubrizare încheiat cu firma Brai-Cata SRL în vară, în timpul stării de alertă

10 nov. 2021
130 afișări
Criza gunoaielor din Sectorul 1. Comisie de anchetă a contractului de salubrizare încheiat cu firma Brai-Cata SRL în vară, în timpul stării de alertă
Criza gunoaielor din Sectorul 1. Comisie de anchetă a contractului de salubrizare încheiat cu firma Brai-Cata SRL în vară, în timpul stării de alertă

Consiliul Local Sector 1 a aprobat, marţi, constituirea unei comisii mixte de anchetă pentru verificarea procedurii de achiziţie publică cu firma Brai-Cata SRL care a realizat salubritatea în timpul stării de alertă în Sectorul 1. Comisia a fost constituită la inițiativa grupului de consilieri ai PSD și va verifica când a fost semnat contractul, întrucât există suspiciuni că acesta a fost realizat înaintea declanșării stării de alertă din Sectorul 1. În plus, consilierii anchetează dacă compania de salubritate avea licență de a opera în București. Sectorul 1 a fost în această vară în criza gunoaielor neridicate de pe străzi de operatorul Romprest.

Consiliul Local Sector 1 a aprobat, în ședința de marţi, constituirea a trei comisii de verificare a actelor semnate de Primăria Sectorului 1. Una dintre comisii, compuse mixt din consilieri locali și membri ai aparatului administrativ, va verifica procedura de achiziţie publică cu firma Brai-Cata SRL care a asigurat salubritatea în Sectorul 1 în criza gunoaielor neridicate de Romprest.

Acordul cu operatorul de salubritate Brai-Cata a fost încheiat de ADP Sector 1 în vară, în procedură de urgență, în timpul stării de alertă în sector și a fost atribuit prin încredințare directă. Sectorul 1 a fost în stare de alertă între 23 iulie – 22 august.

„Vrem să verificăm dacă contractul cu Brai-Cata SRL a fost realizat înaintea declanșării stării de alertă, ceea ce ar fi ilegal. În plus, comisia va verifica dacă compania avea licență să opereze în București”, a enumerat consilierul local al PNL Daniel Ciungu, pentru b365.ro, motivele constituirii comisiei. Comisia de anchetă va prezenta în final concluziile și dacă va constata ilegalități va sesiza parchetul, a precizat acesta.

Conform informațiilor publice, Firma Brai-Cata SRL este operatorul de salubritate din Hunedoara și este deţinută de acţionarul unic Constantin Petrescu din Râmnicu Vâlcea.

Din comisia mixtă înființată marți de Consiliul Local al Sectorului 1 vor face parte cinci consilieri locali: Andrei-Cristian Nicolaescu – USR PLUS, Cristian Tudose – PSD, Viorel-Danie Chirvasă – PSD, Dan-Niculae Podaru – PNL, Alev Burhan Ozata – PMP şi patru membri ai aparatului administrativ.

Clotilde Armand anunța, în vară, că firma Brai Cata SRL practica tarife mai mici decât Romprest

Primarul Clotilde Armand informa pe 25 iulie că Administraţia Domeniului Public Sector 1 a achiziţionat cu două zile în urmă servicii de colectare, transport şi tratare/eliminare/depozitare a 100 de tone de gunoaie în aria Sectorului 1, în valoare totală de 62.900 de lei. Ea menţiona că serviciile includ atât deşeurile necontrolate, cât şi coşurile de gunoi stradale.

„Chiar dacă ne aflăm într-o stare de alertă cauzată de şantajul operatorului delegat de salubrizare şi achiziţia a fost făcută în regim de urgenţă, preţul total per tonă este mai mic decât cel prestat de Romprest”, scria Clotilde Armand, pe Facebook.

Primăria Sectorului 1 a publicat contractul cu firma Brai-Cata SRL pe 27 iulie, la patru zile de la intrarea în starea de alertă.

Alte două comisii ale CL Sector 1: vizat este avocatul care reprezintă Primaria S1 și staff-ul lui Clotilde Armand

Consiliul Local a mai decis, marți seară, să constituie o comisie de verificare a activității avocatului care reprezintă Primăria Sectorului 1 în instanță. Comisia a fost constituită la solicitarea PNL și vizează acțiunile avocatului Georgiana Trandafir, pe care o acuză că pierde procesele și a atras penalități către Primăria Sectorului 1 în valoare de 25 de milioane de lei.

„În tot acest scandal noi nu avem informații, suntem calomniați și jigniți, iar avocatul angajat de primărie ne tratează ironic. De la începutul mandatului a fost prezent de două ori în consiliul local”, a precizat consilierul liberal Daniel Ciungu.

A treia comisie înființată va verifica utilizarea unor mașini ale Poliției locale în alt scop decât cel pentru care au fost cumpărate, în urma unui contract de comodat care nu a primit validare din partea Consiliul local, existând informații că acestea sunt folosite de către staff-ul primarului Sectorului 1 Clotilde Armand.

Comisia va analiza de ce au fost înstrăinate din Politia Locală, prin ce metodă, cine le-a utilizat și în ce mod. La baza anchetei s-ar afla fotografii care arată că aproximativ 19 mașini au fost utilizate de angajații primarului în deplasări în țară, înclusiv în străinătate, la Viena, spun surse oficiale pentru b365.ro.

Luat la întrebări de consilieri cu privire la legalitatea comodatului, șeful Poliției Locale din Sectorul 1, Radu Horotan, a ales să-și dea demisia, înainte de constituirea comisiei de anchetă.

 

 

Cookies