ARHIVA B365

CRIZA FRANCULUI ELVEŢIAN. ANPC: E necesară o lege prin care să se impună împărțirea riscurilor

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, mai precizează, în comunicatul remis B365.ro, că a întreprins toate demersurile necesare pentru a îndeplini rolul de mediator în relația dintre bănci si consumatori în contextul legislaţiei în vigoare. „Însă, aceasta conduce, cel mult, la rezolvarea punctuală, cu o scădere nesemnificativă a costurilor pentru un număr mic de consumatori.

Pentru a stabili un echilibru între drepturile şi obligaţiile părţilor, apreciem că este necesară o soluţie legislativă prin care să se impună împărțirea riscurilor și aplicarea principiului echității. Însă, până la implementarea soluţiilor legislative avem nevoie de măsuri imediate pentru a evita apariţia unor fenomene sociale grave.

Dorim evitarea situației în care consumatorul este cel care suportă riscurile în totalitate. Întotdeauna se aduce în discuție riscul financiar la care sunt supuse băncile, falimentul în care ar putea intra, faptul că vor pleca din țară etc, niciodată nu se vorbește despre ce se întamplă cu consumatorii români și familiile acestora – faptul că rămân fără locuință și fără venituri, aceste cazuri neputând beneficia nici măcar de ajutor social din partea statului.

În acest sens, adresăm în mod public, tuturor instituţiilor financiar bancare, implicate în criza CHF, următoarea întrebare:

Ce soluţii concrete oferiţi clienților aflaţi în imposibilitatea de a-şi plăti ratele lunare, clienți bun-platnici până la apariția crizei CHF? Ne referim la soluții care să vizeze întreaga perioadă de creditare, nu soluții pe termen scurt. Ne dorim soluții care să acopere o parte semnificativă a costurilor apărute în urma creșterii valorii CHF.

Creșterea valorii CHF are efecte imediate, efecte care aduc beneficii instituțiilor financiar bancare și prejudicii consumatorilor, astfel că dorim găsirea de soluții imediate din partea instituțiilor de creditare”, a declarat Marius Alexandru Dunca, președintele ANPC, în comunicatul citat.

Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut, pe 15 ianuarie, cu 15,7% faţă de ziua precedentă, la 4,3287 lei/franc, maxim istoric, şi a trecut de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro. Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a urcat cu 58,72 de bani faţă de miercuri, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei franc. Precedentul maxim pentru moneda elveţiană a fost înregistrat în urmă cu aproape trei ani şi jumătate, pe 11 august 2011, când francul a fost cotat la 4,0898 lei.

Francul elveţian s-a apreciat în aceeaşi zi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record pe pieţele internaţionale, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, de 1,2 franci/euro, considerând că existenţa sa nu mai este justificată.

Vezi şi: Românii cu credite în franci vor plăti rate mai mari cu câteva sute de lei după aprecierea de joi


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button