FIT CITY

Criză de ser antirabic, în România, anunţă Institutul Matei Balș

„Aceste ser antirabic se face numai în situațiile în care există suspiciune foarte mare de rabie, adică mușcătură de animal sălbatic sau animal turbat. Serul lipsește aproape cu desăvârșire la nivelul țării. Am auzit că ar mai fi câteva fiole de ser la Cluj. Problema constă în faptul că orice produs medicamentos pe astfel de program se achiziționează printr-o licitație câștigată de distribuitori. Cei doi distribuitori acreditați de Ministerul Sănătății nu au medicamentul în stoc. Ei practic nu își onorează licitația câștigată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș, doctor Cătălin Apostolescu, citat de Agerpres.

Potrivit Realitatea TV, în prezent în România mai primesc acum ser antirabic doar pacienţii muşcaţi de animale sălbatice. 

Procedura presupune ca cei doi distribuitori să transmită că nu au medicamentul pe stoc și să se organizeze o nouă licitație, însă procedura ar dura câteva luni.

Ministerul Sănătății a luat măsuri pentru ca spitalele să primească până la sfârșitul acestei săptămâni ser antirabic.

„În urma semnalelor primite, MS s-a interesat la producătorul autorizat Sanofi — Pasteur care a spus că există pe piață 50.000 de doze de vaccin antirabic. Serul antirabic, care este diferit de vaccin, a fost recepționat ieri. Ieri a venit în România un transport din Franța cu ser antirabic. Până la sfârșitul săptămânii se va găsi în spitale, astfel încât să nu mai existe probleme”, a spus Oana Grigore, directorul Departamentului de comunicare al Ministerului Sănătății.

Ea a precizat că unitățile sanitare achiziționează aceste produse direct de la distribuitori sau producători și că nu există o achiziție centralizată la ministerul de resort.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button